Toekennen van een collectief energielabel

Wanneer u de trotse eigenaar bent van een appartement is het tegenwoordig verplicht om een energielabel te hebben.

Gepubliceerd: 13 mei 2022

Deze moet namelijk getoond worden op het moment dat u uw appartement te koop zet. Dit is wettelijk verplicht en moet onder andere in advertenties worden vermeld. Doet u dit niet dan kunt u een fikse boete krijgen. Tijdens de overdracht aan de nieuwe bewoners moet u een pdf-bestand met het energielabel overhandigen. Wanneer u in een flatgebouw of appartementencomplex woont, is het slim om collectief met de buren of de VvE (Vereniging van Eigenaren) aan te vragen. Dit is in veel gevallen namelijk goedkoper.

Hoe gaat energielabel aanvragen in zijn werk?

Om een energielabel aan te vragen gaat u allereerst op zoek naar een gecertificeerde energieadviseur. Wanneer u er één hebt gevonden wordt er een bezoek ingepland om de kenmerken van uw appartement vast te stellen. Aan de hand van deze kenmerken wordt het bijbehorende energielabel vastgesteld. Door de energieadviseur wordt er hierbij op de volgende punten gelet: het soort glas, de isolatie van de gevel, dak en de vloer en de soort verwarming. Verder wordt er nog gekeken naar het verwarmingssysteem, of er een aparte voorziening is voor warm water in de badkamer, het ventilatiesysteem en de eventuele aanwezigheid van zonnepanelen. Hebt u uw appartement verbouwd en daarbij verduurzamelingsmaatregelen genomen? Zorg dan dat u daarvan de facturen, foto’s en tekeningen aan de energieadviseur kunt overleggen. Zo kan uw appartement nog beter beoordeeld worden.

Vaststellen energielabel

Nadat de kenmerken zijn opgenomen berekent de adviseur hoeveel energie uw appartement nodig heeft. Aan de hand hiervan wordt een energielabel toegewezen. Deze kan variëren van label A++++ t/m G. Na de registratie krijgt u een document met het toegewezen energielabel. Vanaf de datum van opname is het label 10 jaar geldig.

Samen registreren

Een energieadviseur inschakelen kost natuurlijk geld. Het loont dan ook beslist de moeite om offertes bij meerdere adviseurs op te vragen zodat u een prijsvergelijk kunt maken. Waar u ook geld op kunt besparen is door met meerdere bewoners uit het appartementencomplex tegelijkertijd een energielabel aan te vragen. Door het bezoek aan alle appartementen tezamen uit te voeren heeft de energieadviseur minder tijd nodig. En dat scheelt in de kosten. Klinkt u dit als muziek in de oren? Laat dan speakers bedrukken en deel deze uit aan uw medebewoners van het appartementencomplex. Wilt u de buren op een andere, originele manier bedanken? Laat dan powerbanks bedrukken. Zo heeft iedereen overal en altijd voldoende energie.

Alles geregeld voor iedereen

Wanneer het energielabel is toegekend hebt u inzicht in de energiezuinigheid van uw appartement. Bij het document dat u wordt toegekend wordt ook aangegeven wat de eventuele verbeterpunten zijn om het appartement nog energiezuiniger te maken. Ook dit kunt u eventueel collectief aanpakken met andere bewoners of in overleg met de VvE. Zo kunt u misschien, nu of in de nabije toekomst, een nog beter energielabel voor uw appartement verkrijgen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.