Energie besparen met zonwering 

De oranje schermen van weleer hebben een enorme evolutie doorgemaakt. Tegenwoordig zie je dan ook bijna geen appartementencomplex zonder enige vorm van zonwering. 

Gepubliceerd: 05 april 2019

Zonwering is in feite niets meer of minder dan het buiten houden van zonlicht, warmte en voor het interieur schadelijke uv-straling. Het regelt de optimale inzet van daglicht en beperkt tevens de lichtinval. Hiermee zorgt u voor beperking van het gebruik van kunstlicht en een verlaging van verwarmingskosten. Niet onbelangrijk, want met een slim gebruik van zonwering kunt u al snel tot 10% besparen op uw energiekosten. Daarnaast is zonwering, als het goed is, ook esthetisch van aard. 

Esthetisch


Met zonwering kun je de nadelen van grote glasoppervlakten compenseren. Hij kan bovendien gezien worden als een 'verlengstuk' van het glas. Zo cree?er je met zonwering dus mooie kansen bij het ontwerpen van een gebouw. Hij kan bijvoorbeeld gepersonaliseerd worden in maatvoering, speciale prints, dessins en kleuren. En uiteraard is uiterlijk belangrijk, maar de besparing speelt natuurlijk ook een grote rol.

BENG


Panden die na 2020 opgeleverd gaan worden, moeten bijna energieneutraal zijn, dit noemen we BENG. BENG staat voor 'bijna energieneutraal gebouw'. Hiervoor wordt gekeken naar drie indicatoren: de energiebehoefte van het gebouw, het energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie. Zonwering helpt bijvoorbeeld weer om aan de voorwaarden van bijna energieneutraal bouwen te voldoen.

Hoe helpt zonwering?

Als de temperatuur in uw appartement of in de gemeenschappelijke delen oploopt tot boven 25 graden, wordt er in het Bouwbesluit gesproken van oververhitting. Er zijn dan simpel gezegd maatregelen nodig om de binnentemperatuur weer naar beneden te krijgen. Een raam openzetten zou kunnen, als is dat niet altijd de meest effectieve optie.

Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen. Dat kan in dit geval door de zon te weren, bijvoorbeeld met (rol) luiken of (buiten)zonwering. Zo kan zonwering dus daadwerkelijk een grote bijdrage leveren aan verlaging van de energiebehoefte van gebouwen en is daarmee eigenlijk ook onmisbaar om de BENG-eisen te voldoen. Zonwering is dan met name een goed concept.

Zonwering van nu

Vergelijkbaar met glas en de cv-ketel biedt hedendaagse zonwering namelijk een direct effect op het energieverbruik. Moderne zonwering regelt automatisch de zonwering op zo'n manier dat het klimaat in uw gebouw in alle jaargetijden optimaal is. Deze natuurlijke beheersing van de temperatuur is veel gezonder dan de warmte van een kachel of de verkoeling van een airco. En dat het effectief is dat blijkt wel: minder dan 10% van de zonnewarmte komt binnen.

De voordelen van zonwering

Winter
overdag
Intelligent gestuurde zonwering laat gratis zonne-energie binnen. Dat betekent minder energieverbruik voor verwarming.
's nachts
Zonwering in dichte positie helpt als extra isolatie, met als resulaat: minder warmteverliezen en minder energieverbruik voor verwarming.
Zomer
overdag
Buitenzonwering voorkomt oververhitting en reduceert de behoefte aan kunstmatige koeling. Dat is een forse energiebesparing.
's nachts
Door 's nachts te ventileren (indien mogelijk) koelt het gebouw af en bespaart men de volgende dag de kosten voor airconditioning.

Bron: ROMAZO

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.