Vloer kopen voor uw appartement

Gaat u een nieuwe vloer kopen voor uw appartement? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden, met name geluidsreductie. Wij geven tips.

Gepubliceerd: 24 augustus 2020

Geluidsoverlast is één van de meest voorkomende ergenissen in appartementsgebouwen. Daarom zult u bij het uitkiezen van een nieuwe vloer dus rekening mee moeten houden. De stelregel, vastgesteld door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) is dat uw nieuwe vloer het contactgeluid met 10 dB moet reduceren ten opzichte van een kale betonnen draagvloer. De meeste VvE's hanteren dan ook de grens van 10 dB. Daarnaast zie je vaak ondervloeren met een zogenaamde hoge geluidsreductie bijvoorbeeld 16 of 19 dB. Deze meetwaardes komen echter tot stand bij tests zonder vloerbedekking. Deze waardes zouden mogelijk zijn als je geen vloerbedekking over de ondervloer heen legt. Zodra er een vloer(bedekking) over deze ondervloer gelegd wordt, verandert namelijk het geluiddempende vermogen van de ondervloer.Er zijn gelukkig nog een heleboel soorten vloeren waar u uit kunt kiezen: laminaat, vinyl, tapijt of pvc.

Laminaat

Laminaat heeft als voordeel dat het erg slijtvast is en dus ook relatief lang mee gaat. Doordat het wel een 'harde' vloer is, maakt het dat laminaat ook een klankkast wordt. Legt u het laminaat direct op een harde ondergrond dan zorgt dit ervoor dat de geluiden weerkaatst worden (reflectiegeluid). Kiest u dus voor laminaat in uw appartement, wat prima mogelijk is, dan zult u daarbij ook een goede, zachte ondervloer moeten aanschaffen. Deze zorgt namelijk voor geluidsreductie. Onder meer bij Parket Paleis - Vianen kunnen ze u laten zien welke laminaatvloeren en ondervloeren het beste geschikt zijn voor uw appartement.

Tapijt

Tapijt is een zachte vloerbedekking en dat zorgt doorgaans voor een aanzienlijk betere geluidsreductie dan harde vloeren. Veel tapijten hebben namelijk een geluidsreductie tussen de 20 en 30 dB. Erg prettig voor uw onderburen, maar zeker ook voor uzelf. Het tapijt zorgt er namelijk voor dat geluiden niet weerkaatst worden in het appartement zelf. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk warm.

Vinyl

Ook een vinylvloer is een prima vloer voor in uw appartement; het is zeer betaalbaar, verkrijgbaar in bijvoorbeeld prachtige hout- of betondessins en ze voelen warm en zacht aan. Bovendien zorgen ze vaak standaard als voor een geluidsreductie van minimaal 10 dB, en er zijn ook diverse vinylvloeren die hierboven zitten.

Toch is het ook bij vinyl aan te raden nog een goede ondervloer te plaatsen, zodat deze extra geluiddempend wordt. Zo weet u zeker dat u aan de geluidsnormen voldoet.

PVC

PVC-vloeren zijn aan een enorme opmars bezig in vloerenland. Ze hebben een natuurlijke uitstraling en zijn erg onderhoudsvriendelijk. Daarnaast hebben ze een relatief goede geluidsreductie. Omdat PVC-vloeren direct op de basisvloer gelijmd worden, veroorzaken ze minder geluidshinder dan andere harde vloeren. Maar ook bij PVC is het aan te raden om nog extra een goede ondervloer te plaatsen.

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.