Vloer kiezen? - verschillende soorten laminaat 

Verschillende soorten laminaat. Maak de juiste keuze voor uw nieuwe vloer qua afmeting, materiaal, afwerking en wel of geen v-groef. Of kies tegellaminaat!

Gepubliceerd: 24 september 2020

Laminaat: de verschillende soorten laminaatvloeren

U heeft de beslissing genomen: het wordt een laminaatvloer in uw appartemewnt! Goede keuze, want een laminaatvloer is duurzaam, gaat lang mee en is enorm gemakkelijk te onderhouden. Omdat u in een appartement te maken heeft met een geluidsnorm is het belangrijk om bij het laminaat ook gelijk een goede ondervloer uit te kiezen. Zo zorgt u namelijk voor voldoende geluidsreductie. Bovendien heeft u een enorme keuze aan laminaatvloeren! We gaan in op de verschillende soorten laminaat, om u te helpen bij die keuze.

Wat is laminaat eigenlijk precies?

Laminaat vloeren lijken meestal op houten vloeren, al wint tegel laminaat ook aan populariteit. Ze zijn echter vele malen voordeliger, makkelijker in onderhoud en eenvoudig zelf te leggen. Laminaat is een composiet plaatmateriaal, dat als vloerbekleding meestal bestaat uit drie of vier verschillende lagen:
- een kunststof onderlaag, meestal melamine
- een drager, over het algemeen High-Density Fibreboard
- een laagje bedrukt papier (vaak bedrukt met een houtstructuur)
- een kunststof toplaag, meestal melamine versterkt met korund ofwel aluminiumoxide

De toplaag is dus niet van hout of natuursteen. Omdat laminaatvloeren enorm populair zijn, is het als vloer enorm goed doorontwikkeld en is er een enorme diversiteit aan soorten en maten op de markt. Kijk maar eens bij grote aanbieders zoals Afium.nl, die tegel laminaat, PVC klik vloeren en bijvoorbeeld visgraat vloeren in allerlei kleuren, structuren en maten leveren!

Verschillende soorten laminaat

Wanneer u een nieuwe vloer uitkiest, zijn er een aantal keuzes te maken over de uitstraling van uw nieuwe vloer.

De afmetingen van het laminaat

Er zijn veel verschillende diktes van 6 millimeter tot wel meer dan 12 millimeter. De dikte van het laminaat zegt in principe niks over de kwaliteit. Wel is een dikkere vloer beter voor bijvoorbeeld appartementen, dit zorgt namelijk voor meer demping. Fijn voor de onderburen!
Brede en lange laminaat vloeren geven een hele andere dimensie dan een vierkante of standaard plank. Het maakt uw woning een stuk ruimtelijker en luxer. Wilt u graag weten welke breedte/lengte het beste bij uw woning past?

V-groef

Als u kiest voor laminaat met V-groef, dan krijgt u de suggestie van een echte houten vloer in de kamer. De meeste vloeren met V-groef hebben de groef aan de zijkanten, dit is de 2-zijdige groef. U kunt ook kiezen voor laminaat waarbij 4 voegen zichtbaar zijn (ook de korte zijdes). Dit wordt aangegeven als 4-zijdig. Een tweezijdige v-groef langs de lengte creëert een ruimtelijk gevoel en een v-groef rondom alle kanten geeft een robuust, landelijk effect.

PVC vloeren

PVC of ook wel Vinyl genoemd is een grote trend in de wereld van interieur vanwege de vele voordelen die dit kunststof materiaal met zich meebrengt. Dankzij de beschermende PU toplaag zijn de vloeren krasvast, onderhoudsvriendelijk, zeer geluiddempend, hygiënisch en vochtbestendig. Het is een van de weinige vloeren die geschikt is voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Tegellaminaat

Tegels zijn erg zwaar en vaak duur in de aanschaf. Bovendien voelen echte tegels vaak ook koud aan. Met tegellaminaat heeft u de uitstraling van echte tegels in huis, maar met de voordelen van een ‘normale’ laminaatvloer. Tegellaminaat is bovendien eenvoudig zelf te leggen.

Uiteraard zijn er nog tal van keuzes, zoals kleur en afwerking. Het is dan ook aan te raden om een showroom te bezoeken, zodat je de vloeren in het echt kunt zien en voelen. Bovendien kun je dan ook proefstaaltjes bestellen, zodat je kunt kijken of de vloer ook echt mooi bij de meubels staat!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.