Zo maak je een appartement geschikt voor senioren

Wanneer je een seniorenwoning, of wellicht wel een appartement hebt gekocht en deze wilt verhuren ter belegging dan is het belangrijk dat deze woning beschikt over alle gemakken voor senioren.

Gepubliceerd: 07 november 2019

Senioren zijn vaak moeilijk te been en hier dien je rekening mee te houden als verhuurder. Hieronder een aantal tips die een appartement of woning toegankelijker maken voor senioren.

Eenvoudige en handige meubels

Je kunt ervoor kiezen om de woning gemeubileerd of ongemeubileerd te verhuren. Wanneer je voor optie één gaat dan zul je rekening moeten houden met speciale meubels voor senioren. De meubels in een seniorenwoning moeten handig en makkelijk zijn. Zo is er bijvoorbeeld al een stoel die iemand omhoog kan helpen bij het opstaan, simpel te bedienen met een afstandsbediening. Ook de kasten in de woning moeten makkelijk te openen zijn. Kies hierbij voor schuifdeurkasten of draaideurkasten zonder hoge planken en lades. Voor senioren is het vaak lastig om hun spullen hoog op te bergen.

Drempels verwijderen

Als iemand niet zo goed ter been is heeft diegene vaak een rolstoel of rollator. Dit gaat niet samen met een drempel in de woning. De drempels zullen dan ook allemaal verwijderd moeten worden om de woning toegankelijk te maken voor senioren. De woning dient zoveel mogelijk gelijkvloers te worden.

Traplift

In het beste geval is een seniorenwoning helemaal gelijkvloers, dit is een stuk makkelijker voor de bewoner. Veel senioren hebben geen woning die gelijkvloers is. Als iemand nog goed te been is zal dit niet uitmaken maar als iemand de trap niet meer op kan wordt het lastig. In dat geval zal er een traplift in de woning geplaatst moeten worden. Wanneer deze niet aanwezig is, dan zal de woning niet aan alle senioren verhuurd kunnen worden. Ook biedt de woning op deze manier weinig toekomstperspectief aan senioren.

De badkamer

De badkamer is een plek voor senioren die al snel ontoegankelijk wordt. Dit komt omdat de badkamer vaak glad is en dit kan erg gevaarlijk zijn. Hiervoor zijn een aantal simpele oplossingen zoals het neerleggen van een kleed naast het bad of de douche. Ook kun je in het bad/de douche zelf een antislip mat neerleggen. Hierdoor is de bodem minder glad. Wanneer dit niet genoeg is dan kun je ook ingrijpendere ingrepen doen zoals het boren van een steun in de douchecabine, het plaatsen van een stoel etc.

Het senior-klaarmaken van een woning vergt dus wat extra inspanning. Echter is het wel een doelgroep die groeiende is en hierdoor erg interessant voor investeerders.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.