Van keer op keer verhuizen naar een levensloopbestendige woning

Onze levenswandel komt tot uiting in de manier waarop we wonen. Starters kiezen voor iets kleins, zodat ze nog wat kunnen sparen.

Gepubliceerd: 23 maart 2022

Nadien komt een huis met een tuin, zodat er plaats is voor de kinderen en voor de hond. Als de kinderen thuis vertrekken, wordt het opnieuw een appartement en nog later volgt er misschien wel een serviceflat. Telkens maar weer verhuizen is niet alleen financieel, maar ook emotioneel een zware klap. Daarom wordt er steeds meer gefocust op de zogeheten levensloopbestendige woningen.

Een woning voor vandaag, morgen en binnen veertig jaar

Een levensloopbestendige woning is een woning die vanaf het begin is ontworpen om gedurende de volledige levensloop mee te gaan, zonder dat er in een bepaalde levensfase aan woonkwaliteit wordt ingeboet. Dat komt omdat de woning gemakkelijk en goedkoop aan te passen is. Appartementen zijn heel geschikt voor dit doel, omdat ze uit een enkele verdieping bestaan en appartementsgebouwen vaak al liften hebben die aan alle eisen voldoen. Toch kan ook een klassieke woning een levensloopbestendige woning worden.

Bij een levensloopbestendige woning zijn de deuropeningen bijvoorbeeld al voldoende breed voor rolstoelgebruikers. In de bergruimte is er plaats voor het beste verzwaringsdeken en om de scootmobiel een plaatsje te geven. Daarnaast ligt de elektriciteit al klaar om ooit een traplift te plaatsen en dankzij voorgeboorde gaten is het plaatsen van wandbeugels kinderspel. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van hoe een woning levensloopbestendig kan worden gemaakt.

De vele voordelen van een levensloopbestendige woning

Uiteraard zijn er ook alternatieven voor een levensloopbestendige woning. Zo kan er bijvoorbeeld vooraf een appartement worden gekocht en verhuurd. Op oudere leeftijd trekt men zelf in het appartement en gaat de woning naar de kinderen. Daarmee mist u wel een aantal van de voordelen van een levensloopbestendige woning.

We hebben bijvoorbeeld reeds gewezen op de financiële en mentale voordelen van een leven in dezelfde woning. Continuïteit is voor de mens nu eenmaal belangrijk en veranderingen resulteren in stress. Een goede mentale gezondheid zorgt ervoor dat we gezond ouder worden. Toch zijn er nog andere redenen waarom een levensloopbestendige woning een goed idee is. Door te blijven wonen in de vertrouwde omgeving, worden bijvoorbeeld ongevallen voorkomen. Men kent het huis nu eenmaal helemaal uit het hoofd. Ook het sociale netwerk wordt niet doorbroken en er hoeven geen dure investeringen te worden gedaan bij de pensionering, een moment waarop de inkomsten net afnemen.

Slim meubels kiezen voor een levensloopbestendige woning

Ten slotte is het belangrijk om te kiezen voor levensloopbestendige meubels. Omdat meubels in principe niet het hele leven lang meegaan, is dit met name een goed idee als u al een dagje ouder wordt. Dan koopt u alvast meubels die nog steeds geschikt zijn als het morgen niet meer zo goed lukt.

Als u bijvoorbeeld een nieuwe relaxfauteuil wil kopen, kunt u in de plaats daarvan kiezen voor een sta-opstoel. Deze stoelen zijn comfortabel om in te zitten en zien er goed uit. Ze verschillen ook niet veel van zo'n relaxfauteuil, met uitzondering van de sta-opfunctie die het je gemakkelijker maakt om op te staan. Uiteraard kiest u niet de eerste de beste sta op stoel. Kies bijvoorbeeld al meteen voor een model met drie motoren. Daarmee anticipeert u op latere zitproblemen en rugklachten.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.