Veiligheidssloten: De Gids

Dit artikel benadrukt het belang van SKG-gecertificeerde veiligheidssloten voor effectieve woningbeveiliging, met aandacht voor juiste installatie en aanvullende inbraakpreventie via het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Geplaatst door: Veiligheids-sloten.nl
Veiligheidssloten: Essentiële Bescherming met Top SKG Keurmerk

Hoe zorgt u ervoor dat uw huis veilig is met de juiste veiligheidssloten en wat maakt een slot betrouwbaar? In dit artikel leert u hoe u een veiligheidsslot met een SKG keurmerk herkent en kiest u het slot dat uw thuis het beste beschermt tegen inbraken.

Belangrijkste Punten

  • Veiligheidssloten met extra beveiligingsfuncties zoals stalen pinnen en een dikker slothuis zijn essentieel om inbraak te bemoeilijken en het is aan te raden om standaard binnendeursloten te vervangen door deze sloten, vooral op buitendeuren en ramen op de begane grond.

  • Het SKG keurmerk geeft aan hoe sterk een slot is en hoe goed het beveiligd is tegen inbraakpogingen; een SKG*-certificaat is het sterkst en beschermt onder andere tegen kerntrekken, een veelgebruikte inbraakmethode.

  • Bij het kiezen van het juiste veiligheidsslot moeten verschillende factoren worden overwogen, zoals het SKG-certificaat, de maatvoering, de vorm van de voorplaat en de draairichting van de deur; correcte installatie is cruciaal en een professionele slotenmaker kan daarbij helpen.

Waarom veiligheidssloten cruciaal zijn voor uw woning

Veiligheidssloten zijn veel meer dan alleen een middel om uw deur te openen en te sluiten. Ze zijn een cruciale barrière die inbrekers ontmoedigt om uw huis binnen te dringen. In tegenstelling tot gewone sloten, zijn veiligheidssloten ontworpen met extra maatregelen om het slot te beschermen tegen bekende inbraakmethoden. Deze extra beveiligingsfuncties, zoals stalen pinnen en een dikker slothuis, maken het voor inbrekers moeilijker om binnen te dringen.

Het vervangen van een standaard binnendeurslot door een degelijk veiligheidsslot voor buitendeuren is noodzakelijk voor een optimale beveiliging. Het is cruciaal om veiligheidssloten te plaatsen op de buitendeur en ramen op de begane grond om te voorkomen dat inbrekers juist op deze plekken hun slag slaan. Een veiligheidsslot dient als een essentieel ‘laatste redmiddel’ in de verdediging tegen inbrekers en daarmee is extra investeren in kwalitatieve sloten aanbevolen.

SKG Keurmerk: De standaard voor veiligheidssloten

In een wereld vol keuzes is het belangrijk om te weten dat niet alle sloten gelijk zijn gemaakt. Het SKG keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) is een onafhankelijke organisatie die hang- en sluitwerk test op sterkte en duurzaamheid. Het keurmerk wordt uitgedrukt in sterren, wat aangeeft hoe sterk en duurzaam het slot is. Met andere woorden, hoe meer sterren een slot heeft, hoe veiliger het is. Kies daarom voor een SKG gecertificeerd slot om de veiligheid van uw woning te garanderen.

Het SKG keurmerk kent verschillende niveaus, waarbij meer sterren op een hoger beveiligingsniveau duiden. SKG (2 sterren) cilinders zijn gangbaar maar bieden geen bescherming tegen kerntrekken, terwijl SKG* (3 sterren) cilinders wel versterkt zijn met kerntrekbeveiliging. Dit betekent dat een slot met een SKG* (3 sterren) keurmerk beveiligd is tegen kerntrekken, cilinder breken, boren en kloppen.

Door te kiezen voor een slot met een SKG keurmerk, bent u verzekerd van een slot dat bewezen weerstand biedt tegen inbraakpogingen.

Verschillende soorten veiligheidssloten: Welke past bij u?

Nu we weten wat de voordelen zijn van het hebben van veiligheidssloten en het belang van het kiezen van een slot met een SKG keurmerk, laten we eens kijken naar de verschillende soorten veiligheidssloten die beschikbaar zijn. Van insteeksloten tot cilindersloten en bijzetsloten, elk type slot heeft zijn eigen voordelen en toepassingen. Het kiezen van het juiste slot hangt af van verschillende factoren, waaronder de plaats van installatie en de gewenste beveiligingseisen.

Insteeksloten

Insteeksloten zijn een populair type veiligheidsslot dat wordt geïntegreerd in de deur via een uitsparing, waardoor ze vanaf de buitenkant niet zichtbaar zijn. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor degenen die op zoek zijn naar een onopvallende beveiligingsoplossing.

Er bestaan verschillende typen insteeksloten, waaronder loopsloten, klaviersloten en cilinderinsteeksloten. Deze verschillende typen bieden flexibiliteit in termen van toepassing en gebruik. Bovendien zijn insteeksloten al meer dan een eeuw een standaard kenmerk en veel deurfabrikanten bieden vooraf geprepareerde deuren aan voor gemakkelijke installatie van deze sloten.

Cilindersloten

Cilindersloten zijn een andere populaire keuze voor veiligheidssloten. Ze combineren een nachtschoot- en dagschootfunctie, wat zorgt voor een hoger veiligheidsniveau bij buitendeuren om inbraken te voorkomen.

Er is een diversiteit aan cilindersloten beschikbaar, afhankelijk van de deurfunctie en het gewenste niveau van beveiliging. De keuze voor het type cilinderslot is cruciaal voor het beveiligen van externe toegangswegen tot de woning tegen inbraak. Deze flexibiliteit maakt cilindersloten een uitstekende keuze voor een breed scala aan toepassingen.

Bijzetsloten

Bijzetsloten zijn extra sloten die naast het hoofdslot op een deur geïnstalleerd kunnen worden. Ze bieden een extra laag beveiliging en maken het voor inbrekers moeilijker om toegang te krijgen tot uw woning.

Deze sloten worden vaak gebruikt in omgevingen zoals appartementencomplexen, hotelkamers en studentenhuizen. Ze zijn een geweldige optie voor degenen die op zoek zijn naar een extra beveiligingslaag bovenop hun bestaande sloten of overwegen om nieuwe sloten te installeren die aan de vereiste sloten voldoen.

Topmerken voor veiligheidssloten: Kwaliteit en betrouwbaarheid

Bij het kiezen van een veiligheidsslot is het ook belangrijk om te overwegen van welk merk het slot is. Topmerken zoals Nemef en Intersteel staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid.

Nemef is een vooraanstaand Nederlands merk met een sterke reputatie die alle standaarden op het gebied van (veiligheids)sloten zet. Naast Nemef is Intersteel een ander voorbeeld van een topmerk dat veiligheidssloten van hoge kwaliteit biedt. Deze merken onderscheiden zich van de concurrentie door hun innovatie, duurzaamheid en betrouwbaarheid in veiligheidssloten.

Hoe kiest u het juiste veiligheidsslot?

Nu we de basisbegrippen en verschillende soorten veiligheidssloten hebben besproken, is het tijd om te leren hoe u het juiste slot voor uw behoeften kiest. Bij het selecteren van een veiligheidsslot moet u rekening houden met verschillende factoren, waaronder:

  • Het SKG-certificaat

  • De maatvoering

  • De vorm van de voorplaat

  • De draairichting van de deur

PC maat en doornmaat

Allereerst zijn de PC maat en de doornmaat twee belangrijke metingen om te overwegen bij het kiezen van een veiligheidsslot. De PC maat is de afstand tussen het gat waar de deurkruk doorheen gaat en het gat van het sleutelgat, cruciaal voor de passing van insteeksloten bij cilindersloten. Gangbare PC maten bij huissloten zijn 55 mm en voor zwaardere veiligheidssloten vaak 72 of 85 mm, terwijl voor smalle deuren een PC maat van 92 mm meer ruimte biedt voor de bediening.

Daarnaast bepaalt de doornmaat de afstand van de rechthoekige voorplaat tot het hart van het sleutelgat, met gangbare afmetingen variërend van 50 mm tot 80 mm. De juiste cilindermaat wordt bepaald door de afstand van de bevestigingsbout van de cilinder tot de binnen- en buitenzijde van de deur op te tellen bij de dikte van het deurbeslag aan beide kanten.

Vorm van de voorplaat

Een andere belangrijke overweging bij het kiezen van een veiligheidsslot is de vorm van de voorplaat. Bij cilindersloten moet de vorm van de voorplaat, of deze nu rechthoekig of afgerond is, overeenkomen met de deur waarin het slot geplaatst wordt om perfect te passen in een bestaand slot of uitsparing. Een correct gekozen voorplaatvorm voorkomt de noodzaak voor aanpassingen aan de deur bij het vervangen van een bestaand slot.

Als er nog geen slot of uitsparing voor een slot in de deur is, dan is de keuze van de vorm van de voorplaat voornamelijk esthetisch en gebaseerd op persoonlijke smaak. Het kiezen van de juiste vorm van de voorplaat kan bijdragen aan de algehele esthetiek van uw deur en uw woning.

Draairichting van de deur

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de draairichting van de deur bij het kiezen van een veiligheidsslot. De draairichting van rechtsdraaiende deuren wordt aangegeven met DIN rechts. Veiligheidssloten zijn vaak omkeerbaar, zodat ze kunnen worden aangepast aan de draairichting van de deur, zowel links als rechtsdraaiend.

Een verkeerd gemonteerd slot, dat niet overeenkomt met de draairichting van de deur, kan leiden tot functioneringsproblemen. Daarom is het van groot belang om de draairichting van de deur correct te bepalen voordat u een veiligheidsslot kiest en installeert.

Extra beveiliging: Profielcilinders en veiligheidsbeslag

Naast het kiezen van het juiste type slot en het correct installeren ervan, zijn er ook extra beveiligingsmaatregelen die u kunt nemen om de veiligheid van uw huis te verbeteren. Een daarvan is het gebruik van profielcilinders en veiligheidsbeslag, zoals kerntrekbeveiliging en boorbeveiliging.

Een profielcilinder is waar de sleutel insteekt en waarmee het slot geopend of gesloten kan worden. Profielcilinders verhogen, in combinatie met veiligheidsbeslag, de inbraakwerendheid van deuren significant. Veiligheidsbeslag beschermt de cilinder tegen populaire inbraakmethodes zoals het afbreken van de sleutel. Daarnaast voorkomt goed veiligheidsbeslag dat inbrekers de deuren kunnen forceren door middel van gereedschappen zoals een koevoet. Het is dus essentieel om SKG* gekeurde cilinders te gebruiken in combinatie met veiligheidsbeslag voor optimale inbraakwerendheid.

Het installeren van veiligheidssloten: Doe-het-zelf of professionele hulp?

Zodra u het juiste slot heeft gekozen, is de volgende stap het installeren ervan. Hoewel sommige mensen ervoor kiezen om hun sloten zelf te installeren, kan het inschakelen van een professionele slotenmaker zorgen voor een correcte installatie en optimale beveiliging van de woning. PKVW-specialisten zijn getraind om huizen grondig te beveiligen, inclusief nauwkeurige plaatsing van veiligheidssloten.

Hoewel het monteren van insteeksloten eenvoudig is en in de meeste gevallen zelf gedaan kan worden zonder hulp van een slotenmaker, bestaat het risico op een verkeerde installatie bij het zelf installeren van elektronische veiligheidssloten, waardoor het slot niet naar behoren werkt. Het is dus belangrijk om te overwegen of het de moeite waard is om een professional in te huren voor de installatie van uw veiligheidssloten.

Politiekeurmerk Veilig Wonen: Extra zekerheid voor uw woning

Tot slot biedt het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) extra zekerheid voor uw woning. Het is een certificering die aantoont dat een huis voldoet aan de eisen voor inbraakpreventie en sociale veiligheid. Een huis dat volledig voldoet aan de PKVW-maatregelen kan een officieel PKVW-certificaat ontvangen, wat inbrekers afschrikt.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen adviseert het gebruik van kerntrekbeveiligde cilinders met SKG* of kerntrekbeslag met een minimale uittrekkracht van 15Kn. De kosten voor een PKVW-certificaat zijn afhankelijk van de huidige staat van beveiliging van de woning en PKVW-specialisten kunnen een vrijblijvende indicatie van de kosten voor het verkrijgen van een PKVW-certificaat verstrekken.

Samenvatting

Een veilig huis is een gelukkig huis. Met de juiste kennis en voorbereiding kunt u de juiste veiligheidssloten kiezen die passen bij uw behoeften en die van uw woning. Of u nu kiest voor insteeksloten, cilindersloten of bijzetsloten, vergeet niet om de PC maat, doornmaat, vorm van de voorplaat en draairichting van de deur in overweging te nemen. En vergeet niet, het SKG-keurmerk en het Politiekeurmerk Veilig Wonen zijn uw garantie voor een veilige en beveiligde woning.

Veelgestelde Vragen

Wat is het verschil tussen een veiligheidsslot en een gewoon slot?

Een veiligheidsslot biedt extra beveiliging tegen inbraakmethoden, terwijl een gewoon slot dat niet doet. Kies voor een veiligheidsslot voor betere bescherming.

Wat is het SKG-keurmerk?

Het SKG-keurmerk wordt toegekend door de Stichting Kwaliteit Gevelbouw en geeft aan hoe sterk en duurzaam het slot is, uitgedrukt in sterren. Het wordt verleend aan hang- en sluitwerk na onafhankelijke testen op sterkte en duurzaamheid.

Hoe kies ik het juiste veiligheidsslot?

Bij het kiezen van het juiste veiligheidsslot is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals het SKG-certificaat, maatvoering, vorm van de voorplaat en de draairichting van de deur. Een professioneel advies inwinnen kan hierbij ook helpen.

Wat is een profielcilinder?

Een profielcilinder is het onderdeel waar de sleutel in gaat om het slot te openen of te sluiten. Het is essentieel voor de werking van het slot.

Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een certificering die aantoont dat een huis voldoet aan de eisen voor inbraakpreventie en sociale veiligheid, met als resultaat een afschrikwekkend effect op inbrekers.

Bedrijvengids Geplaatst door
Veiligheids-sloten.nl

Veiligheids-sloten.nl

Schulpplein, 3087 NA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.