Alle ruimtes natuurlijk licht

Een appartementencomplex heeft veel donkere gedeeltes. Zowel de openbare ruimtes als sommige delen van de appartementen zelf worden niet altijd evenveel bereikt door daglicht.

Gepubliceerd: 21 december 2013

Foto: Lightway Nederland.

Een daglichtsysteem zorgt ervoor dat al deze donkere plekjes weer natuurlijk licht worden.

Positief effect

De entreeruimte, boxen, afvalruimte en het soutterain: allemaal ruimtes die veelal verlicht worden met kunstlicht. Ook bij veel appartementen is de keuken, badkamer of hal vaak zonder daglicht gesteld. Natuurlijk is dit op te lossen met goede kunstverlichting, maar met een daglichtsysteem is het mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. Het is zelfs mogelijk het licht door verschillende lagen te transporteren, zonder grote bouwkundige aanpassingen te verrichten. Een daglichtsysteem is een duurzame lichtbron, het dure kunstlicht kan tenslotte uitblijven. Dit levert een forse energiebesparing op en is ook nog eens milieuvriendelijk.

Vernuftig systeem

Een daglichtsysteem bestaat uit een vernuftig buissysteem met aan de dakzijde een speciale lichtkoepel met een reflector die het licht optimaal opvangt. Het licht wordt via de buis met daarin speciaal reflectiemateriaal getransporteerd naar het andere uiteinde. Eventueel via verlengstukken of hoekverbindingen komt de buis uit bij een lichtverdeler in de vorm van een plafondplaat. Deze plafondplaat is van verschillende sierringen en vensters te voorzien, allemaal met verschillende uitwerkingen op het licht. Het daglichttransport kan maximaal 25 meter overbruggen met als resultaat een daglichtdoorgifte van 99.5% van het opgevangen licht! Het systeem is dusdanig ontwikkeld dat het geen warmte, kou, uv-straling of geluid doorlaat. U geniet dus alleen van het welkome en heldere daglicht.

Regelbaar daglicht

Daklichtsystemen worden met een kleine, veelal ronde plafondplaat afgesloten. Deze fraaie platen zijn verkrijgbaar in verschillende lenzen en sierringen. Hierdoor is het mogelijk een verschillende verstrooiing van het licht te bereiken. Van een stabiele, diffuse lichtbundel tot een effectlens met meer lichtspreiding en speelse effecten. Met een plafondplaat met ventilatie-unit benut u het systeem optimaal. Deze optie is ideaal in de keuken, badkamer of toilet. Maar ook in bijvoorbeeld de afvalruimte van een gebouw helpt dit tegen onaangename geurtjes. Om overdag op verzoek minder licht door te laten bestaan er speciale daglichtdimmers of horizontale zonwering. En als u 's avonds ook wilt genieten van het lichtsysteem, dan bestaat de mogelijk om er een speciaal lichtarmatuur in te laten bouwen waarmee u 's avonds een fijne sfeer creëert.

Verlichting

Een appartementsgebouw of complex is een grootverbruiker als het gaat om verlichting. Het gebouw wemelt van de donkere hoeken waardoor het licht vrijwel altijd aanstaat. Met het oog op de veiligheid is dit geen overbodige luxe. Naast het traditionele kunstlicht bestaat tegenwoordig ook de mogelijkheid om daglicht binnen te laten in de donkere hoekjes van een gebouw. In deze editie van Appartement en Eigenaar besteden we aandacht aan deze duurzame en energiebesparende vorm van verlichting: het daklichtsysteem.

Lichtstraten

Een andere manier om meer daglicht binnen te laten, is door gebruik te maken van een zogeheten lichtstraat. Een lichtstraat is een systeem van ruiten in een framewerk dat ervoor zorgt dat er via het dak voldoende daglicht naar binnen kan komen. De hoeveelheid daglicht dat via een lichtstraat binnenkomt is veel hoger dan als het alleen via ramen in naar binnenkomt. Ook zijn er mogelijkheden om via ramen in de lichtstraat te ventileren. Door hoogwaardig isolerend veiligheidsglas te gebruiken is de kans op warmteverlies en te hoge temperaturen in de zomer beperkt. Ook helpen zonweringsystemen om in de zomer de warmte buiten te houden. Zonwering en ramen die open kunnen zijn vaak via een afstandsbediening te gebruiken. Een lichtstraat is, indien de constructie dit toelaat, een goed alternatief bij bijvoorbeeld de entree van een appartementengebouw of de bovenste appartementen van een complex.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Lichtadvies Lichtadvies aanvragen

Benieuwd hoeveel u in uw gebouw kunt besparen op verlichting?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Verlichting in de gemeenschappelijke ruimten kan een enorme kostenpost zijn, vaak ook omdat deze 24 uur branden. Ledverlichting is de oplossing! De meest zuinige ledlampen verbruiken 85% minder energie dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst.

Als Appartement & Eigenaar vinden wij het belangrijk dat VvE's op elk onderwerp op de hoogte zijn van alle mogelijkheden en de eventuele voor en nadelen (en tevens een eerlijke prijsvergelijking kunnen maken). Vandaar dat wij met een aantal gerenommeerde partijen gratis een lichtadvies voor uw gebouw geven.

Waar bestaat het lichtadvies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Lichtadvies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.