Gezamenlijk energie besparen

Energie besparen, dat wilt u wel, maar hoe doet u dat? Wat kunt u meer doen dan spaar- of ledlampen indraaien? En hoe overtuigt u uw medebewoners dat ze hieraan mee moeten doen? Sinds een paar jaar bestaat er een simpele oplossing.

Gepubliceerd: 02 november 2013

In Rotterdam is men in 2011 begonnen met het opleiden van zogenaamde Milieucoaches. De cursus Milieucoach is een praktische cursus over energie- en waterbesparing in eigen huis. De cursus gaat naast praktische informatie over besparen ook over het gezamenlijk opwekken van duurzame energie en het betrekken van (mede-)bewoners hierbij. Er wordt ook aandacht besteed aan hoe deze informatie overgebracht kan worden aan anderen. De cursus bestaat uit een aantal bijeenkomsten en na afloop ontvangen de deelnemers het certificaat Milieucoach. Met dit certificaat kunnen de Milieucoaches voorlichting geven over besparen.

De oorsprong van de Milieucoach: Rotterdam opZuinig!

Het idee van de Milieucoach-cursussen komt van het Rotterdams Milieucentrum via het project 'opZuinig!'. In 2011 en 2012 zijn er in Rotterdam 25 cursussen georganiseerd en zijn er al zo'n 300 Milieucoaches opgeleid. Een deel van deze Milieucoaches organiseert voorlichtingsbijeenkomsten en is ook te vinden op wijkevenementen of deze coaches starten 'duurzame acties' binnen hun Vereniging van Eigenaren of huurderscomité. Zo worden duizenden Rotterdammers bereikt.

Voorlichtingsbijeenkomsten

We vroegen Mohamed Hacene, de projectleider van ‘opZuinig!’, wat de milieucoaches doen met de cursus: 'Na de cursus gaan de vrijwilligers aan de slag om kleine voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren. In de huiskamer, op school, in ouderencentra, bij de VvE of in het buurthuis. Ze maken daarbij gebruik van de besparingsladder, een quiz en een 'e-koffer' vol met demonstratiemateriaal. Op die manier geven ze tips over onder andere besparende douchekoppen, radiatorfolie en hoeveel energie en geld u bespaart wanneer u de kachel ’s nachts een paar graadjes lager zet.'

Flexibel

De cursus Milieucoach bestaat uit vier bijeenkomsten waarin de deelnemers ook leren te presenteren. De voorlichtingen worden namelijk altijd in groepsverband gegeven. 'We passen de cursus soms ook tijdens de rit aan. Een groep eigenaren heeft vaak andere behoeftes aan informatie dan een groep huurders. Ook zijn sommigen al verder met verduurzamen en willen meer. Hierin moet je flexibel zijn.', stelt Mohamed.

Succes

De aanpak van opZuinig! is succesvol. 'Het succes zit er in dat bewoners andere bewoners vertellen over energiebesparing en duurzaamheid. Niet een instantie, gemeente of marktpartij maar gewoon de buurman of buurvrouw van om de hoek. Dat werkt het beste.', is de ervaring van Mohamed Hacene.

Een Milieucoach binnen uw VvE?

Zeker voor een Vereniging van Eigenaren kan een Milieucoach van grote waarde zijn. Een appartementengebouw is bij uitstek geschikt om gezamenlijk maatregelen te nemen om energie te besparen. Een Milieucoach binnen uw VvE is dus zeker iets om over na te denken. Emile van Rinsum, directeur van het Rotterdams Milieucentrum: 'Onze milieucoachcursussen zijn de basis voor veel bewoners. Langzamerhand kwamen er ook steeds meer VvE-(bestuurs)leden meedoen. We merkten echt dat er bij VvE's iets los kwam, dat mensen iets meer wilden doen met energie en duurzaamheid. Mensen wilden besparen door bijvoorbeeld isolatie en het aanbrengen van zonnepanelen op het dak. Zo zijn we de cursussen gaan aanpassen en richtten we de aandacht meer op VvE's. Vanuit de cursussen zijn we ons gaan 'bemoeien' met VvE's, dat wil zeggen we helpen mensen op weg in het proces. We werken hierin samen met Mimi Slauerhoff en Caroline Hoogland van Energiesprong/VvE's met energie. Omdat er zoveel aanvragen vanuit VvE's kwamen, zijn we ook met een VvE-netwerk gestart. VvE's komen hierdoor regelmatig bij elkaar om te praten over ervaringen en kennis te delen.'

Advies aan de keukentafel

Emile: 'Waar veel behoefte aan is, is dit soort eenvoudige ondersteuning van VvE's, gewoon bij mensen aan de keukentafel. Er is behoefte aan onafhankelijke advisering: VvE-leden zitten niet te wachten op adviezen van diverse marktpartijen. In de praktijk zie je projecten die vanuit marktpartijen worden opgezet fout lopen. Kant en klare aanpakken voor isolatie die mensen worden voorgeschoteld, worden met argwaan bekeken. Het gaat dan vaak te snel: een VvE moet naar zo'n aanpak toegroeien, moet zelf keuzes maken. De beste manier is om bewoners aan bewoners te laten voorleggen wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard worden de marktpartijen en adviesbureaus er later bij betrokken, maar we gaan altijd uit van de bewoners, van de leden van een VvE: zij blijven de baas. Mensen willen over het algemeen graag zelf beslissen over hun eigen huis en complex.'

Slimme bespaartips

Een gemiddeld Nederlands huishouden geeft per jaar zo’n 2100 euro uit aan gas en elektra. Maar door een beetje op te letten, kunt u in huis veel gas, elektriciteit en honderden euro’s besparen. Een paar praktische tips:

Handeling Besparing per jaar

- Zet apparaten niet op stand-by, maar helemaal uit. €75,-
- Ontdooi de vriezer op tijd. €13,-
- Vervang kapotte lampen door ledlampen (bij 5 lampen). €55,-
- Droog de was aan de waslijn, niet in de droger. €100,-
- Was zuinig (volle trommel, niet warmer dan 40 graden). €200,-
- Koel zuinig (zet de koelkast niet naast een verwarming). €55,-
- Lucht het huis voordat je de verwarming aan doet. €50,-
- Verwarm alleen de kamers waarin je zit. €85,-
- Zet de verwarming een graadje lager. €50,-
- Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden. €100,-
- Hang gordijnen niet voor de verwarming. €80,-

 

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.