Minder energiekosten?

Er zijn allerlei slimme digitale oplossingen die uw woongenot verhogen. Maar wist u dat u met behulp van de nieuwste techniek ook moeiteloos aardig kunt besparen op de energie- en gasrekening?

Gepubliceerd: 27 februari 2015

Domoticasystemen en ander technisch vernuft maken het mogelijk dat verschillende apparaten in de woning met elkaar kunnen ‘communiceren’. Het is deze slimme techniek die het mogelijk maakt om eenvoudig te besparen op uw energie- en gasrekening. Apparaten die onderling met elkaar kunnen communiceren? Hoe dan? Via een draadloos netwerk staan de centrale en de aangesloten apparaten met elkaar in verbinding. Een eenvoudig voorbeeld: een bewegingssensor ‘ziet’ dat er niemand meer in het vertrek is en geeft een seintje zodat licht en verwarming in die ruimte automatisch uit gaan. Zonder dat u zelf in beweging hoeft te komen, bespaart u energie.

Waarom besparen? Daarom!

Energiebesparen is goed voor het klimaat,het voorkomt vervuiling en kostbare grondstoffen blijven gespaard. Iets minder idealistisch, maar wel een grote drijfveer voor veel energiebespaarders, het is ook goed voor uw portemonnee. Door bewust met energie om te gaan worden de energiekosten lager, zowel voor uw VvE als voor uzelf!

Slimme meters: meten is weten

De komende jaren worden de reguliere elektriciteitsmeters vervangen voor zogenaamde slimme meters, een digitale meter voor het gas- en elektriciteitsverbruik. Het voordeel van deze meters is dat ze op afstand uitgelezen kunnen worden en u geen meterstanden meer door hoeft te geven. Wettelijk is bepaald dat alleen de netbeheerders zesmaal per jaar de meterstanden mogen uitlezen. U ontvangt dus om de twee maanden een overzicht van uw verbruik en de geschatte kosten. Veel energieleveranciers bieden hun klanten de mogelijkheid om de slimme meters uit te breiden met een zogenaamde E-thermostaat. Deze Anna’s en Toons zijn te bedienen met tablet of smartphone en maken het mogelijk
– afhankelijk van de E-thermostaat – om de temperatuur in de woning voor te programmeren of op afstand te besturen. Fijn dat de energieleveranciers het ons makkelijker maken om het verbruik inzichtelijk te maken en onze thermostaat te bedienen. Toch kan het nog efficiënter! Hoe?  Met behulp van complete domoticasystemen. Deze gaan net een stapje verder dan de slimme meters.

Even geduld aub

De slimme meters worden gratis geplaatst wanneer uw huishouden aan de beurt is. Wie hier niet op wil wachten, kan de meter versneld aanvragen. De netwerkbeheerder mag hiervoor een vergoeding vragen van maximaal € 71,40 inclusief btw wanneer u gas en elektriciteit heeft en maximaal € 66,64 inclusief btw wanneer u alleen een elektriciteitsaansluiting heeft. Zit u juist niet op de slimme meter te wachten, dan mag u deze weigeren.

Domotica geeft nog meer inzicht in energieverbruik

Inzicht is het sleutelwoord als het gaat om besparen.  Waar ontstaan de pieken in het verbruik, op welk moment van de dag en waardoor worden deze pieken veroorzaakt? Eens per twee maanden een overzicht van het verbruik biedt hier geen uitkomst. Bovendien geeft het overzicht van de energieleverancier niet aan welk apparaat de piek veroorzaakt. Realtime energiemanagement is de oplossing. Realtime wil zeggen dat u direct ziet wat er op dat moment gebeurt. Eenvoudig gezegd, zodra u een apparaat aanzet, wordt het energieverbruik weergegeven op de display, uw smartphone of uw computer. Door energiemanagement te integreren met het domoticasysteem is per dag terug te zien wat het energieverbruik is en of eventuele energiebesparende maatregelen effect hebben gehad. Handige grafieken en tabellen maken het verbruik nog inzichtelijker, waardoor u op eenvoudige wijze controle heeft op het energieverbruik in uw appartement.

Wat veroorzaakt de piek?

Bent u van de details? Ziet u een piek in het energieverbruik en wilt u de veroorzaker ontmaskeren? Wilt u nou echt eens duidelijk hebben wat het verbruik van die ene schemerlamp is? Of wat het kost als u ’s morgens de waterkoker aanzet voor een kop thee?  En wat is nou het verschil tussen de tv in stand-by modus of helemaal uit? Er zijn speciale stekkers verkrijgbaar die via de bijbehorende software doorgeven wat het verbruik van het aangesloten apparaat is. Zo weet u direct welk apparaat de energieslurper in huis is en kunt u maatregelen nemen.

Wat levert dat inzicht nou op?

Mooi al dat inzicht in het verbruik, maar dan? Wat zegt dat verbruik nou in klinkklare euro’s? Laten we uitgaan van een gemiddelde energieprijs van 23 cent per kilowattuur - wie het exacte bedrag wil weten kan dit opvragen bij de energieleverancier of nakijken op de jaarafrekening. Dan wordt het kostenplaatje van het verbruik van diverse apparaten al snel een stuk inzichtelijker. 

Actief energie besparen met behulp van domotica

Inzicht in het verbruik is de eerste stap, maar met behulp van een goed domo- ticasysteem kunt u vanuit uw luie stoel actief aan de slag met energie besparen. Ja u leest het goed, actief vanuit de luie stoel! Het volgende komt u misschien wel bekend voor: u komt ’s avonds thuis van uw werk en ziet dat de lamp in de badkamer nog brandt… vergeten. Zonde! Met behulp van bewegingsensoren scha- kelt verlichting automatisch uit als er niemand meer in de ruimte is. Ook handig is de mogelijkheid om met één druk op de knop alle verlichting in het appartement uit te doen. Handig als u naar bed of de deur uit gaat, zo blijft er nooit onnodig ergens een lamp branden. Een lamp van 25 watt die 2 uur per dag onnodig brandt kost namelijk op jaarbasis ongeveer € 4,-. Trouwens als u goed heeft opgelet bij het uitlezen van de energiemeters, dan heeft u kunnen zien dat apparaten in de stand-by-stand stiekem ook nog aardig wat stroom verbruiken. Dit zogenaamde sluipverbruik is per huishouden zo’n 450 kilowattuur, wat neerkomt op ongeveer € 100,- per jaar! Met diezelfde knop als waarmee uw domoticasysteem alle lichten in één keer dooft, kunt u ook alle stand-by apparaten uitschakelen. Tel uit uw winst!

Optimaal benutten van het dubbeltarief

Heeft u een zogenaamde dubbelta- rief meter met dag- en nachtstroom, of overweegt u over te stappen op een dubbeltariefmeter? Met behulp van uw domoticasysteem profiteert u optimaal van het dubbeltariefvoordeel. Dankzij een dubbeltariefmeter draait elektrisch apparatuur van 23.00 uur tot 7.00 uur en in het weekend en op feestdagen de hele dag op een goedkoper stroomtarief (in sommige regio’s start het goedkope tarief al om 21.00 uur). Van 7.00 uur tot 23.00 uur betaalt u meer. Wie beschikt over een dubbeltariefmeter heeft er dus baat bij om zoveel mogelijk grootver- bruikers zoals wasmachines, drogers, de warmwaterboiler en vaatwassers tijdens de goedkope uren te laten draaien. Dit is via het domoticasysteem eenvoudig in te stellen. ’s Nachts een wasmachine laten draaien kan fijn zijn voor uw porte- monnee maar tegelijk een aanslag op de nachtrust van de (onder)buren. Probeer dit eerst - in goed overleg - eens uit om overlast te voorkomen.

Let op:
Een vuistregel om te bepalen of dubbel- tarief voor u rendabel is dat u minimaal 55% van het elektraverbruik afneemt tijdens het laagtarief.

Nog meer energie besparen

Op een prachtige zonnige dag eenvoudig op afstand de rolluiken laten zakken, of gordijnen sluiten om de woning koel te houden scheelt weer wat uurtjes de airco laten draaien! Nog handiger is om dit automatisch te regelen, zodat u altijd een prettig binnenklimaat heeft. Veel domoticasystemen houden ook de werking van de apparaten waarmee ze verbonden zijn in de gaten. Zo krijg je direct een seintje als er iets mis is, maar ook wanneer het tijd is voor de onder- houdsbeurt van de ketel of de boiler ontkalkt moet worden. Door apparaten goed te onderhouden, blijven ze optimaal werken. Dit komt ook de energierekening ten goede.

Domotica helpt besparen op stookkosten

Met behulp van temperatuursensoren is het kinderspel om de temperatuur in het appartement te regelen. Het domoticasysteem is zo in te stellen dat u ’s morgens nooit meer in een koude badkamer staat te douchen. En hoe fijn is het om op een koude winterdag in een aangenaam warm appartement binnen te stappen? Uiteraard is het systeem zo ingesteld dat wanneer een ruimte niet gebruikt wordt, de temperatuur niet onnodig hoog is. Zo bespaart u als vanzelf op de stookkosten. Heel handig zijn de raamcontacten die er voor zorgen dat de verwarming automatisch uitschakelt als er in de betreffende kamer een raam open staat. En mocht u onverwacht wat eerder thuiskomen dan zet u met uw smartphone eenvoudig op afstand de verwarming vast een tandje hoger. Door het appartement slim te verwarmen kunt u gemiddeld zo’n € 140,- per jaar besparen! Heeft u een ‘high tec’ cv-installatie? En vraagt u zich af wat u daar met domotica aan toe kunt voegen? Het mooie van domotica dat het mogelijk is om al die afzonderlijke systemen aan elkaar te koppelen waardoor ze gaan samenwerken. Alles wordt via een centraal systeem geregeld.

Bedtijd in zicht? Thermostaat laag

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is het niet nodig ’s nachts te stoken. Wanneer u lekker in bed ligt, is het niet nodig dat de cv aan het werk is om het appartement op 20 graden te houden. Hierdoor verbruikt de cv-installatie meer gas dan nodig is. Als u slaapt, kan de thermostaat prima op 13 tot 15 graden. Dat wil niet zeggen dat de temperatuur in de woning ook zo laag zal worden. In een goed geïsoleerd apparte- ment blijft de warmte nog een lange tijd hangen. Door de temperatuur zo laag in te stellen zal de cv niet onnodig aanslaan tot die minimale temperatuur bereikt is. Met behulp van het domoticasysteem kunt u de thermostaat een seintje geven dat deze een paar tandjes lager mag. Dit kan al ruim een uur voor u naar bed gaat. In een goed geïsoleerde woning blijft de kamer nog lang genoeg warm om uw favoriete tv-programma of het laatste journaal af te kijken. Dat ene uurtje eer- der de thermostaat omlaag kost u niets, maar levert een besparing van 4% op het gasverbruik op! Overigens lager dan 13 graden instellen levert u niets extra’s op, in tegendeel, uw appartement loopt dan het risico te vochtig te worden.Het is slim en handig om uw cv-instal- latie te laten programmeren door een installateur. Hij zal rekening houden met uw wensen en de capaciteit uw installa- tie, waardoor deze optimaal wordt benut.

Besparen op water

Besparen met behulp van domoticasys- temen richt zich vooral op elektra zo niet onmogelijk om een prijskaartje te hangen aan het laten aanbrengen van een domoticasysteem. Er zijn aardig wat factoren die een rol spelen bij het bepalen van het kostenplaatje. De belangrijkste factor hierbij is dat een goed domoti- casysteem waarmee u optimaal bespaart en tegelijk geniet van alle gebruiksge- makken een fraai staaltje maatwerk is. Hoe meer functies het systeem heeft, hoe hoger de kosten. Het is dus zaak om goed na te denken over uw wensen, de mogelijkheden en wat dit prijstechnischvoor een gevolgen heeft.en gas. Toch is het ook mogelijk om met behulp van domotica te besparen op het waterverbruik. Bijvoorbeeld door de watermeter te koppelen aan het domo- ticasysteem. Hierdoor is via een app het waterverbruik goed te volgen en krijg je direct inzicht in de mogelijke bespaar- opties. Stijgen de kosten, maar ben je niet meer gaan verbruiken? Wellichtlekt er ergens een kraan of nog erger een leiding. Handig om dit op tijd op te merken. Ook prettig is dat eventuele lekkage vroegtijdig gesignaleerd wordt. Hiermee voorkom je een waterballet en alle bijko- mende problemen.

Wat kost dat nou, die domotica?

Klinkt allemaal goed, al dat besparen met domotica, maar waar zit de ‘maar’? Die komt helaas om de hoek kijken bij het prijskaartje. Want wat kost dat nou, zo’n domotica-systeem? Het is moeilijk, Op de website domoticavergelijken.info kunt u diverse systemen, de mogelijkheden en prijzen vergelijken. Ter overweging: een domoticasysteem verhoogt de waarde en het wooncomfort van uw appartement! Bovendien biedt een systeem dat uitgerust is met een inbraak- en brandalarm ook een stukje extra veiligheid. Hoe dan ook dankzij de diverse mogelijkheden op het gebied van besparen verdient het systeem zich uiteindelijk terug.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.