Verduurzaam je appartement met deze simpele tips

Sinds de coronacrisis wil één op de drie Nederlanders duurzamer leven, blijkt uit recent onderzoek van MilieuCentraal.

Gepubliceerd: 28 juli 2022

Zo willen zij bewuster met spullen omgaan, geen of minder vlees gaan eten en hun huis isoleren. Ook wanneer je over een eigen appartement beschikt, kun je duurzame stappen nemen. In dit artikel lees je meer over het verduurzamen van je appartement met een paar simpele stappen.

Overstappen op groene stroom in je appartement

Veel mensen denken dat het lastig is om duurzamer te leven, maar met een paar kleine stappen kom je al een heel eind. Wist je bijvoorbeeld dat de overstap op groene stroom al een hele goede is in het kader van duurzaamheid? Groene energie is namelijk veel duurzamer dan grijze stroom. Dat heeft voornamelijk te maken met hoe beide vormen van energie worden opgewekt en wat de energiebronnen precies zijn.

Grijze energie wordt bijvoorbeeld geproduceerd uit fossiele brandstoffen die steeds schaarser worden. Denk hierbij aan aardolie en steenkool. Bij dat productieproces komt veel schadelijke CO2 vrij. CO2 zorgt er onder andere voor dat er een gat in de ozonlaag ontstaat, waardoor het klimaat verandert. Groene stroom wordt daarentegen gemaakt uit natuurlijke bronnen, zoals de zon en de wind. Bij dit proces komt veel minder CO2 vrij. Kortom: de keuze voor groene stroom is beter voor de wereld en sowieso al een stap in de goede richting.

Vervang alle verlichting met LED-verlichting

Een andere simpele verandering die je aan kunt brengen in je appartement is de overstap op LED-verlichting. Op het gebied van duurzaamheid zijn er namelijk veel voordelen te vinden aan LED-lampen. Het grootste voordeel is dat deze lampen 80% tot 90% minder energie verbruiken dan de standaard halogeenlampen en gloeilampen. Vervang je dus alle lampen in je woning met LED-verlichting dan bespaar je én energie én flink wat geld op je energierekening.

En goed nieuws: tegenwoordig is LED-verlichting goed te betalen, helemaal met de nodige kortingscodes en aanbiedingen. Zo kun je bij Bespaardeals.nl terecht voor het shoppen van écht interessante deals waarbij je flink wat korting kunt pakken op LED-lampen. Daarbij zijn dit soort lampen beter voor het milieu omdat ze ook nog eens veel langer meegaan. Een groene keuze dus voor je appartement en voor je portemonnee, omdat je minder vaak nieuwe lampen hoeft aan te schaffen.

Schaf een slimme thermostaat aan voor beter verbruik

Wil je bewuster omgaan met energie voor het milieu en wat minder geld kwijt zijn aan je energiekosten? Schaf dan een slimme thermostaat aan. Dat is een handig apparaatje dat helpt om je appartement energiezuinig te verwarmen. Het slimme onderdeel aan zo'n thermostaat is dat het de verwarming kan afstemmen op jouw gedrag en gebruik. Zo kun je zo'n apparaat op afstand bedienen en volledig instellen naar eigen wensen. Ben je overdag bijvoorbeeld weg? Dan stel je de thermostaat standaard in op een lage stand, omdat je er dan toch geen gebruik van maakt.

Er zijn verschillende soorten slimme thermostaten waarmee je energie en geld kunt besparen. Een van de meest gebruikte versies is de thermostaat die bediend kan worden via een app op je smartphone. Schakel je ook nog 'aanwezigheidsdetectie' in dan kan zo'n thermostaat precies zien wanneer je wel of niet thuis bent. Dat is vooral ideaal wanneer je anders nog wel eens vergeet om de verwarming uit te zetten. Om duurzaam bezig te zijn met je thermostaat moet zo'n apparaatje in ieder geval zelflerend en modulerend zijn. Daarmee bespaar je de meeste energie.

Hoe zit dat met zonnepanelen voor appartementen?

Tot slot kan het interessant zijn om eens te kijken naar de mogelijkheden voor zonnepanelen waarmee je je eigen groene energie kunt opwekken. Veel eigenaren van appartementen denken dat het niet mogelijk is om zonnepanelen aan te schaffen. Je deelt immers een groter gebouw met meerdere huiseigenaren waarmee je gezamelijk in een Vereniging van Eigenaren (Vve) zit. Dat betekent dat je in goed overleg samen moet beslissen of er geïnvesteerd kan worden in zonnepanelen. Hierbij moet in ieder geval een meerderheid akkoord gaan voordat er gekeken kan worden naar zonnepanelen.

Daarna moeten alle leden officieel een besluit nemen over hoe het dak verdeeld wordt: waar worden de zonnepanelen precies geplaatst? En wie maakt gebruik van welke panelen? Door een zonnepanelencheck te doen weet je binnen no time hoeveel zonnepanelen op het dak van jullie appartementencomplex passen. Pas daarna en na het besluit kan er worden gekeken naar een passende leverancier van zonnepanelen. Wat goed is om te weten, is dat de Vve ingeschreven moet staan bij de Kamer van Koophandel. Al met al is het nog best een onderneming om zonnepanelen aan te schaffen wanneer je in een appartement woont, maar het is absoluut een optie om zo duurzamer te kunnen wonen in een appartement.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.