Gerelateerde suggesties:

Toepassing KNX overtuigt vanwege imposante energiebesparing

12 april 2011
De wereldwijde energiebehoefte neemt toe en tegelijk worden energiebronnen schaarser. Een aanzienlijk deel van het primaire energieverbruik – ongeveer 40% - gaat op in gebouwen.
LEES VERDER

Energie-efficiëntie bij gebouwen is dan ook een belangrijke doelstelling en vereiste. Gebouwautomatisering op basis van KNX blijkt een bewezen aanpak om ingrijpend energie te besparen. Dit is belangrijk om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese norm EN 15232, die voor een gebouw met A-label een integrale en overkoepelende automatisering voorschrijft.

KNX de wereldwijde standaard voor woning- en gebouwautomatisering' optimaliseert niet alleen de besturingstechnologie van gebouwen. Het levert met die techniek ook een belangrijke bijdrage aan het reduceren van het energieverbruik. Projecten in alle delen van de wereld tonen dit aan. Zo laat een nieuw verzekeringsgebouw in Praag een energiebesparing zien van 60% na het automatiseren van alle gebouwgebonden installaties op basis van de KNX-standaard. Een Hogeschool in Portugal heeft 30% minder energiekosten na het vervangen van conventionele elektrische installaties in de schoolgebouwen door een KNX-systeem. Een logistiek en administratief centrum in België zag het energieverbruik afnemen met een factor 0,75 na het doorvoeren van verschillende automatiseringsstappen in de afgelopen vier jaar. De optimalisering van een verlichtingsinstallatie in een Duits hoofdkantoor overtuigt met harde euro’s: binnen een jaar bespaarde het bedrijf maar liefst € 100.000. Al deze projecten staan beschreven in de laatste editie van het internationale KNX Journal. Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende voorbeelden van wat KNX-systemen kunnen doen met het energieverbruik in gebouwen. De efficiëntie reikt daarbij vrijwel altijd ver boven het theoretisch haalbare.

Optimale besparing met KNX

Zonder geautomatiseerde besturing zijn verlichting, verwarming, airconditioning en ventilatiesystemen in veel gebouwen voortdurend actief. Dat leidt tot een hoog energieverbruik. Door toepassing van gebouwautomatisering op basis van KNX zorgen busdeelnemers voor geïntegreerde besturing van vrijwel alle energieverbruikers. Met behulp van timerprogramma's zijn verlichting, verwarming en koeling in werking te stellen op tijden dat het gebouw in gebruik is. Ook zijn installatie zo beter te doseren of uit te schakelen na 'sluitingstijd'. Aanwezigheidsmelders of CO2-sensoren kunnen het verbruik extra beperken. Het centrale KNX-bussyteem waarop alle functies zijn aangesloten, maakt integratie mogelijk van bijvoorbeeld zonweringsystemen met daglichtregeling, ventilatiekleppen voor nachtkoeling en vergrendeling van raamventilatie. Zo worden de energiebesparende mogelijkheden optimaal benut. KNX-systemen bieden tevens de mogelijkheid om energieverbruik te controleren en te analyseren en naar aanleiding daarvan de instellingen aan te passen via een centraal beheerssysteem. Door Smart Metering ' het intelligent vergaren van gegevens van energieverbruik ' te koppelen met intelligente energietoevoer (Smart Grids) opent KNX nieuwe kansen om efficiënter om te gaan met vraag en aanbod van energie.

Multifunctioneel voor individuele oplossingen

Gebouwautomatisering op basis van de KNX-standaard creëert de beste voorwaarden voor het verbeteren van de energie-efficiëntie in gebouwen. De bewijzen hiervoor zijn wereldwijd inmiddels in ruimte mate voor handen. Voor de integratie van gebouwautomatisering met KNX zijn er wereldwijd meer dan 30.000 goed opgeleide en ervaren system integrators beschikbaar, waarvan ruim 300 in Nederland (zie www.knx-professionals.nl). Bij het toepassen van energiebesparende functies, hebben zij de beschikking over specifieke KNX-producten van meer dan 230 fabrikanten. Dit enorme aanbod leidt tot een vrijwel onbeperkte productkeuze en biedt de opdrachtgever een automatiseringsysteem dat altijd is toegespitst op het type gebouw, het gebruik ervan en zijn specifieke wensen.

De feiten

Energiebesparing met KNX:
- tot 40 % met KNX zonlichtregeling
- tot 50 % met KNX individuele ruimtecontrole
- tot 60 % met KNX verlichtingsturing
- tot 60 % met KNX ventilatie- en cv-sturing

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

Zonnepaneel-advies
Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.