..........
shadow_fix

Ventileren - geen gebakken lucht

Ventilatiesystemen worden steeds geavanceerder. Hadden we vroeger alleen natuurlijke ventilatiesystemen, waarbij alles 'vanzelf' ging; tegenwoordig gaat dit veel verder.

Een mechanisch systeem bestaat tegenwoordig niet alleen met uit een boxventilator of WTW-unit, maar wordt steeds vaker geavanceerd geregeld. Vocht- en CO2-sensoren zorgen ervoor dat je als bewoner niet meer hoeft na te denken wanneer de standenschakelaar op de hoog- of laagstand moet worden gezet. Op zich een goede ontwikkeling, echter de gemiddelde bewoner wil ook zelf kunnen bepalen wanneer hij/zij meer of minder ventileert. De vraagt die dan rijst; hoe doe ik dat? In de meeste gevallen is er dan geen gebruikershandleiding voorhanden.

Onderzoeken

De oorzaken zijn ondertussen genoegzaam bekend. Talloze rapporten hebben hiervan in het verleden al melding gemaakt. Het rapport van BBA: 'Onderzoek naar de kwaliteit van
ventilatiesystemen in nieuwbouw eengezinswoningen’ geeft hierin nog weer meer inzicht en vestigt op veel zaken, die we eigenlijk wel weten, weer eens extra de aandacht.
De tijd is nu echter aangebroken om aan al dit soort ellende een einde te maken. Je zou kunnen zeggen dat dit 'simpelweg' kan door goed te ontwerpen, goed te installeren, goed in te regelen, de bewoners van goede informatie te voorzien en door goed en regelmatig onderhoud te plegen. De ISSO-publicaties van de afgelopen jaren bieden hierin goede handvatten.'

Jammer genoeg wordt nog te weinig van deze ISSO-publicaties gebruikgemaakt. In bestekken en PVE’s wordt hiernaar slechts zelden verwezen. Opvallend omdat met namede praktische uitwerking hierin goed over het voetlicht komt.

VLA Ventilatiekeur

Verenigd in en in samenwerking met de VLA (Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten) hebben een aantal gespecialiseerde onderhoudsbedrijven op het gebied woningventilatiesystemen dit ter harte genomen en de koppen bij elkaar gestoken. Deze bedrijven zijn zich er van bewust dat er iets meer moet gebeuren om een oplossing te bieden voor slecht functionerende mechanische ventilatiesystemen en eventuele gezondheidsrisico’s die dit met zich mee draagt.

De gespecialiseerde bedrijven hebben zich ten doel gesteld om te komen tot een kwaliteitskeurmerk voor het vakkundig reinigen, onderhouden en inregelen van mechanische ventilatiesystemen. VLA Ventilatiekeur genoemd. Belanghebbenden en marktpartijen zgn. 'stakeholders' – waaronder het ministerie van VROM, woningcorporaties, de Woonbond, Vereniging Eigen Huis, de GGD – vormen een klankbord en denken hierin mee. Zij adviseren vanuit hun eigen vakgebied en of discipline.

Onderhoudscontract

Gelukkig zetten steeds meer woningbeheerders onderhoud van mechanische ventilatiesystemen hoger op de agenda. Een trend die zich hopelijk verder doorzet. Het binnenklimaat van woningen wordt steeds belangrijker om aan de regelgeving – ook uit oogpunt van de energieprestatie-normering – te kunnen blijven voldoen, maar ook om er voor te zorgen dat woningen gezond en comfortabel zijn.

Onderhoudscontracten zorgen er weer voor dat de woningen gezond en comfortabel blijven. Na oplevering van een onderhoudsbeurt is de opdrachtgever verzekerd van een optimaal functionerend ventilatiesysteem. Aansluitend wordt steeds vaker een onderhoudscontract afgesloten om de kwaliteitscriteria ook voor een langere periode te borgen. In combinatie met het nieuwe kwaliteitskeurmerk ‘VLA Ventilatiekeur’ biedt dit voor opdrachtgevers meer zekerheid voor optimaal functionerende systemen en tevreden bewoners.

Voor de gespecialiseerde ventilatiebedrijven verenigd in de VLA is de uitdaging groot om begin 2012 bedrijven gecertifceerd te zijn volgens het nieuwe keurmerken. Dit zal bijdragen tot het voorkomen en wezenlijk aanpakken van de problematiek bij woning-ventilatiesystemen.

Het is duidelijk dat onderhoud en instandhouding van goed functionerende ventilatiesystemen van groot belang is. Ventileren mag geen bijzaak of een ondergeschoven kindje meer zijn. Ventileren is noodzaak en 'géén gebakken lucht'.Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

uw vakman

Vraag bij onderstaande bedrijven informatie aan

Verstuurd!
top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam