De invloed van leefgedrag op schimmels

Het stookseizoen gaat weer beginnen en dat betekend ook dat het ventiliatiegedrag in een woning veranderd. Het onvoldoende ventileren is van grote invloed op het leefklimaat en zorgt vaak voor schimmelvorming in woningen.

Geplaatst door: BELFOR Nederland BV

In een eerder artikel gaven wij het al aan: schimmels in woningen zijn niet alleen een esthetisch probleem, maar ze kunnen ook een bedreiging vormen voor de gezondheid van bewoners en de structuur van het gebouw. Het begrijpen van de oorzaken en de verspreiding van schimmels in huizen is van cruciaal belang voor zowel huiseigenaren als de VvE.

Datalogging, met zijn vermogen om gegevens in real-time vast te leggen en te analyseren, biedt een innovatieve en effectieve manier om het leefgedrag te monitoren en de invloed ervan op schimmelvorming in woningen te onderzoeken.

De impact van schimmel in woningen
Schimmel gedijt in vochtige, donkere en warme omgevingen, wat veel huizen tot ideale broedplaatsen maakt. De aanwezigheid van schimmel kan leiden tot allergische reacties, ademhalingsproblemen en zelfs ernstige gezondheidsproblemen bij sommige individuen. Daarnaast kan schimmel schade toebrengen aan de structuur van een gebouw en kostbare reparaties met zich meebrengen.

Datalogging als instrument voor onderzoek
Datalogging biedt een geavanceerde benadering voor het onderzoeken van de relatie tussen leefgedrag en schimmelvorming in woningen. Hier zijn enkele manieren waarop datalogging wordt ingezet:

1. Temperatuur en Vochtigheid
Dataloggers kunnen worden gebruikt om continu de temperatuur en vochtigheid in verschillende kamers van een huis te registreren. Op deze manier kunnen wij de omstandigheden meten waarin schimmel gedijt. Bijvoorbeeld, als er hoge vochtigheidsniveaus worden gedetecteerd in een kamer waar bewoners vaak douchen zonder afdoende ventilatie, kan dit wijzen op een verhoogd risico op schimmelvorming.

2. Ventilatiepatronen
Het monitoren van ventilatiepatronen is essentieel om te begrijpen hoe luchtcirculatie schimmelgroei kan beïnvloeden. Datalogging kan helpen bij het vastleggen van de frequentie en duur van het openen van ramen en deuren, evenals het gebruik van ventilatiesystemen.

3. Gedragspatronen
Datalogging kan leefgedrag vastleggen, zoals het tijdstip van douchen, koken en schoonmaken. Het analyseren van deze gegevens in relatie tot schimmelvorming kan inzicht verschaffen in de specifieke gewoonten die mogelijk bijdragen aan het probleem.

4. Luchtkwaliteit
Het meten van de luchtkwaliteit, inclusief de concentratie van schimmelsporen en andere verontreinigingen, is van vitaal belang om de invloed van leefgedrag op de luchtkwaliteit in een woning te begrijpen.

Voordelen van datalogging voor schimmelonderzoek
Het gebruik van datalogging in schimmelonderzoek biedt meerdere voordelen:

1. Realtime monitoring
Datalogging maakt real-time monitoring mogelijk, wat betekent dat wij inzicht hebben op veranderende omstandigheden en advies kunnen uitbrengen om het potentieel schimmelvormingsrisico kunnen verminderen.

2. Gedetailleerde gegevens
Datalogging levert gedetailleerde en continue gegevens op, wat resulteert in een nauwkeuriger beeld van de omstandigheden die schimmelgroei beïnvloeden. Dit helpt ook richting de bewoners om hen bewust te maken van het leefgedrag. Meten = weten. 

3. Achterhalen van specifieke probleemgebieden
Door leefgedragspatronen en omgevingsomstandigheden vast te leggen, kunnen dataloggers helpen bij het identificeren van specifieke problematische gebieden in een woning.

4. Gegevensgestuurde aanbevelingen
Op basis van de verzamelde gegevens kan BELFOR in schimmelbestrijding gegevensgestuurde aanbevelingen doen om de situatie te verbeteren, zoals het verbeteren van ventilatie of het nemen van maatregelen om vocht te verminderen. Ook kunnen wij indien noodzakelijk de schimmel saneren. 

Meer weten of een aanvraag doen? 

Wil je meer weten over datalogging of een aanvraag doen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier

 

Bedrijvengids Geplaatst door
BELFOR Nederland BV

BELFOR Nederland BV

Industrieweg 15, 3044 AS  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van BELFOR Nederland BV
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.