You've got mail!

Er is steeds meer keuze in postkasten. Fraai vormgegeven onderdelen kunnen de entree bijzonder maken. Maar de entree moet natuurlijk wel functioneel blijven. Niet alleen voor de postbezorger en uw bezoekers, maar ook voor de bewoners.

Gepubliceerd: 06 oktober 2018

De architect ontwerpt meestal een esthetisch verantwoorde entree voor een appartementencomplex. De uitvoering van het ontwerp wordt steeds 'eenvoudiger'; postkasten-fabrikanten staan meer open voor nieuwe ontwerpen en toepassing van verschillende technieken. Ondanks de vrijheid van ontwerp moet ook rekening worden gehouden met de regels. Zo moet een postkast bijvoorbeeld aan bepaalde normen voldoen om post- en krantenbezorgers ergonomisch de bussen te kunnen laten vullen.

Besluit Brievenbussen

Deze normen zijn vastgelegd in het Besluit Brievenbussen dat staat opgenomen in de Postwet. Dit besluit van de minister van Verkeer en Waterstaat, stelt ondermeer dat op de brievenbussen duidelijk een nummer moet staan. Verder eist het besluit dat de inworphoogte tussen de 0,6 en 1,8 meter boven de stoep of vloer liggen en dat de inworpopeningen tussen de 31 en 33 mm hoog moeten zijn en minimaal 265 mm breed. Ook stelt het besluit dat groepsgewijs geplaatste brievenbussen zo dicht mogelijk bij de ingang van dat gebouw zijn aangebracht. Ze mogen ook op de galerij worden geplaatst als die galerij rechtstreeks met een lift bereikbaar is en de postkasten zich in de onmiddellijke nabijheid van de lift bevinden.

Seniorenlabel

Naast de eisen uit het Besluit Brievenbussen zijn er ook speci?eke eisen als het bijvoorbeeld om het behalen van het seniorenlabel gaat. Er moeten vooral bepaalde hoogtes in acht worden genomen van onder meer: het beltableau, intercom, huisnummerplaten, naambordjes en brievenbussen. Uitermate geschikt voor het seniorenlabel zijn de brievenbussen met draaideuren. Uit ervaring is gebleken dat vooral voor oudere mensen de postkasten met een klep problemen opleveren. De klep moet namelijk worden opgetild terwijl men tegelijkertijd de post uit de brievenbus moet halen. Voor rolstoelgebruikers zijn de maten voor het uithalen van de post van belang. Deze mag niet hoger zijn dan 1300 mm en niet lager dan 600 mm. Om voor het Politiekeurmerk in aanmerking te komen, is het van belang dat de entrees zoveel mogelijk zijn voorzien van doorwerpkasten, de zogenaamde portiekafsluitkasten. Aan de binnenkant zijn de kasten voorzien van de afgeschuinde bovenkant. Als doorwerpkasten niet mogelijk zijn, worden buitenbussen voorgeschreven. De gemeenschappelijke entree van een appartementsgebouw behoort te zijn voorzien van een beltableau bij de deur met naambordjes en intercom of videofoon.

Fraaie kleuren, vormen en materialen

Door de eisen uit het besluit krijgt u misschien de indruk dat er weinig te kiezen overblijft. Dat is slechts schijn. Fabrikanten hebben brievenbussen in de meest fraaie vormen, kleuren, bewerkingen en materialen. En ook de ondergrond van de panelen zijn in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Verder is er nog veel keuze in naambordjes, huisnummer en lettertype enzovoorts. De tendens van de laatste tijd echter is de toepassing van codepanelen. In plaats van een beldrukker met naamplaatje ernaast wordt op een toetsenbord, vergelijkbaar met die van een geldautomaat, het huisnummer en daarna de beltoets ingedrukt. Vaak verschijnt dan ter controle de naam van de bewoner op het display. Vervolgens wordt het systeem geactiveerd en bij de betreffende bewoner gaat de bel. Is per ongeluk het verkeerde nummer ingevoerd dan kan de oproep worden gestopt door de correctietoets in te drukken. Zijn huisnummer of naam niet bekend dan biedt een codepaneel de mogelijkheid om met pijltoetsende bewonersindex te doorzoeken. Het grote voordeel van een dergelijk systeem is dat een zeer grote aansluitcapaciteit aanwezig is en op het totale paneel slecht zeer weinig ruimte vereist is. Een ander voordeel van het moderne aanbelsysteem is dat het betrekkelijk makkelijk is hierop deurtelefonie aan te sluiten.Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.