De entree: bepalend voor de uitstraling van uw gebouw

Het aanpakken van de entree kan een gebouw meer allure geven, wat de eventuele verkoopwaarde van de individuele appartementen weer ten goede komt. Ontdek hier tips.

Gepubliceerd: 17 september 2020

De centrale entreehal is meer dan alleen maar een 'passeerstation' voor de bewoners. De entree is ook het visitekaartje van het gebouw. Een eerste indruk bepaalt vaak al het beeld dat men heeft van een appartementencomplex. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld of kostbaar te zijn. Hanglampen kopen om de ongezellige tl-buizen te vervangen is bijvoorbeeld al een goede stap.

Verlichting

Maakt u de keuze om de verlichting in de entree van uw appartementencomplex aan te pakken, kies dan wel altijd voor ledverlichting .Verlichting in de gemeenschappelijke ruimten kan namelijk een enorme kostenpost zijn, vaak ook omdat deze 24 uur branden. Vervanging van alle lampen in gemeenschappelijke ruimten door ledlampen geeft een directe besparing tot 90% op de energierekening van de VvE. Nog meer voordeel leveren ledlampen voorzien van bewegingsdetector. In sommige gemeenschappelijke ruimten branden de lampen 24 uur, dus ook als niemand in die ruimten aanwezig is. Lampen voorzien van bewegingsdetectoren gaan automatisch aan wanneer iemand de ruimte betreedt en schakelen uit als de ruimte verlaten is. En als dat ook nog met een stijlvolle lamp kan, is er sprake van een win-win-situatie. Heeft u inspiratie nodig? Bekijk bijvoorbeeld deze hanglampen van LampTwist. Naast (sfeervolle) verlichting zijn er nog een aantal zaken waar u op kunt letten bij het aanpakken van de entreehal.

Zorg voor antislipvloeren

Elke vier minuten raakt een persoon dusdanig gewond door een val dat behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk is. De meeste ongevallen vinden plaats op gladde en veelal natte ondergronden. Ook de entree is een plek waar het gevaar van uitglijden loert. Bij regen wordt de vloer vaak nat; u kunt natuurlijk al bij de keuze van de vloer rekening hier rekening mee houden. Maar als er bijvoorbeeld een natuurstenen vloer ligt in de entree van uw appartementencomplex, dan is het mogelijk om de vloer een antislipbehandeling te geven. Hiermee wordt de vloer - zonder dat dit te zien is - stroever gemaakt, waardoor uitglijden een stuk moeilijker wordt.

Kies een droogloopmat

Vocht en vuil geven problemen bij de inloop van uw entree en beschadigen uw vloeren. Bij nat weer ontstaan er vaak gevaarlijke situaties. Een schoonloop- en/of droogloopmat biedt u de oplossing; tevens werken de matten kostenbeparend op de schoonmaak en onderhoud van uw entree en vloeren. Er zijn zeer veel varianten schoonloopmatten verkrijgbaar, zoek daarom die mat die past bij uw entree. Het is zelfs mogelijk om een afbeelding in de mat te laten 'afdrukken'; denk bijvoorbeeld aan het logo van de flat of een afbeelding die goed past bij de naam van het gebouw.

Postkasten

Een vast element in de entree zijn bij veel appartementencomplexen de postkasten. En hier zitten nog best wel wat regeltjes aan verbonden. Het is van belang dat de entrees zoveel mogelijk zijn voorzien van doorwerpkasten, de zogenaamde portiekafsluitkasten. Zo komt u namelijk in aanmerking voor het Politiekeurmerk. Aan de binnenkant zijn de kasten voorzien van de afgeschuinde bovenkant. Als doorwerpkasten niet mogelijk zijn, worden buitenbussen voorgeschreven. Het uiterlijk van de postkasten is bepalend voor uw portiek; ook hiermee moet rekening worden gehouden. Fabrikanten hebben tegenwoordig dan ook brievenbussen in de meest fraaie vormen, kleuren, bewerkingen en materialen. En ook de ondergrond van de panelen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Verder is er nog veel keuze in naambordjes, huisnummer en lettertype enzovoorts. Vaak kan ook een paneel worden ingebouwd, waarmee u kunt aangeven of u ongeadresseerde post (denk aan reclamemateriaal en huis-aan-huisbladen) wilt ontvangen.
Veel kan, maar toch moeten de ontwerpers zich aan een aantal regels houden, die beschreven staan in het Besluit Brievenbussen, dat staat opgenomen in de Postwet. Dit besluit stelt ondermeer dat op de brievenbussen duidelijk een nummer moet staan. Verder eist het besluit dat de inworphoogte tussen de 0,6 en 1,8 meter boven de stoep of vloer liggen en dat de inworpopeningen tussen de 31 en 33 mm hoog moeten zijn en minimaal 265 mm breed. Ook stelt het besluit dat groepsgewijs geplaatste brievenbussen zo dicht mogelijk bij de ingang van dat gebouw zijn aangebracht. Ze mogen ook op de galerij worden geplaatst als die galerij rechtstreeks met een lift bereikbaar is en de postkasten zich in de onmiddellijke nabijheid van de lift bevinden.

Let op deze zaken en uw entree knapt zienderogen op.

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.