Liftinstituut: Tweede Kamer spreekt over liftkeuringen

Liftinstituut roept op tot onafhankelijke keuring

Gepubliceerd: 20 juli 2012

Recentelijk was er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg (A&O) over arbozaken, waarbij brede politieke steun naar voren kwam voor de noodzaak dat keuringsinstanties onafhankelijk werken.

Dit naar aanleiding van het kritische rapport van de Inspectie SZW. Hieruit blijkt dat nog maar twee van de zes in Nederland aanwezige keuringsinstanties (CKI's) van liften onafhankelijk opereren.

Politici maken zich zorgen
Ook politici maken zich zorgen over de toenemende invloed van liftonderhoudsbedrijven op liftkeuringen. In het A&O over arbeidsomstandigheden in de Tweede Kamer van 7 maart jl. werd die zorg uitgesproken door SP, PVV, PvdA en CDA. Léon de Jong (PVV) benadrukte daarbij dat de eigenaar de opdracht voor de keuring moet geven. Hij had daartoe een motie voorbereid. Staatssecretaris Paul de Krom deelt de zorgen, maar vindt een verbod op keuringen in opdracht van onderhoudsfirma's nog niet nodig. 'Tot nu toe is er geen verschil gevonden tussen keuring in een grootschalig contract en keuring in opdracht van eigenaar.' Omdat dit in het onderzoek niet is meegenomen, zegde de staatssecretaris aan Mirjam Sterk (CDA) toe dat in een vervolgonderzoek ook de individuele keuring wordt beoordeeld. Paul Ulenbelt (SP) stelde vast dat er van afglijden sprake is waar het gaat om onafhankelijkheid. 'Ik wil een radicale en principiële lijn en nodig de heer de Jong uit de motie in te dienen', zo stelde hij.

Verzoek om verbod op keuringen in opdracht onderhoudsfirma
Er ligt dus een motie voor van de PVV om keuringen in opdracht van de onderhoudsfirma niet langer toe te staan. Deze motie is echter aangehouden, omdat er onduidelijkheid rees over de liftveiligheid. Hoe zit het precies met ongevallen? Partijen spraken met staatssecretaris De Krom af dat hier nader onderzoek naar gedaan wordt.

Nieuw onderzoek
Op verzoek van Mirjam Sterk zegde de staatssecretaris ook toe om in 2013 opnieuw een onderzoek te laten uitvoeren naar de onafhankelijkheid van keuringsinstanties van liften.

Eigenaar, kies voor onafhankelijkheid!
Het Liftinstituut roept eigenaren van liften op om er zelf voor te zorgen dat de keuring van hun lift 100% onafhankelijk plaatsvindt. Dat is gegarandeerd als de eigenaar zelf de opdracht aan de keuringsinstantie verleent. Essentieel voor het vertrouwen van de liftgebruiker in de veiligheid van de lift is immers een deskundige en onafhankelijke keuring. Daarvoor bent u bij het Liftinstituut aan het goede adres.

Meer informatie: www.liftinstituut.nl.

Publicatiedatum: 20 juli 2012

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.