Appartementseigenaren onvoldoende op de hoogte van wijzigingen appartementsrecht

Door wijzigingen in het appartementsrecht moeten Verenigingen van Eigenaren (VvE's) aan veel meer eisen voldoen dan eerder het geval was.

Gepubliceerd: 13 juni 2010

Zo riskeren VvE's per 1 januari 2010 een boete of zelfs gevangenisstraf als ze zich niet hebben ingeschreven bij de KvK. Daarnaast zijn ze verplicht een onderhoudsplan op te stellen en hier actief voor te sparen. Veel VvE's zijn hier nog niet of onvoldoende van op de hoogte. Als eigenaar van een flat of appartement ben je automatisch en verplicht lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE).

Vincent & Vincent Management van VvE beheer deed onderzoek onder ruim 100 eigenwoningbezitters en kwam tot enkele opmerkelijke conslusies.
- 27% van de appartement- of flateigenaren zegt niet te weten dat ze verplicht zijn een actieve VvE te hebben
- 9% van de zelfde groep zegt niet in een VvE te zitten, terwijl dit automatisch het geval is
- 13% is bewust in overtreding; zij weten dat het wettelijk verplicht is maar hebben geen actieve VvE.
- 23% heeft een slapende VvE en is daarmee dus ook in overtreding

Wetswijziging

Verenigingen van Eigenaren hebben per 1 mei 2008 de wettelijke verplichting om zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Doen ze dit niet, dat lopen ze het risico sancties opgelegd te krijgen. Daarnaast zijn zij verplicht een meerjarenplan voor onderhoud op te stellen en hier een reservefonds voor in het leven te roepen. Per 1 januari 2010 wordt hier strenger op gecontroleerd. Dit betekent dat slapende VvE's nu echt wakker zullen moeten worden. Dat brengt een hoop extra geregel en gedoe met zich mee waar leden vaak geen zin in hebben. Dat is waar een externe VvE beheerpartij voor ingeschakeld kan worden.

- 42% van de appartementseigenaren heeft het beheer van hun VvE uitbesteed
- 12% geeft aan niet te weten of het beheer is uitbesteed
- 21% van alle respondenten geeft aan dat het voorkomen van een geschil met de buren reden is of zou zijn het beheer van hun VvE uit te besteden
- 45% van alle respondenten ziet gemak en geen zin in de extra werkzaamheden als voornaamste reden het beheer van hun VvE uit te besteden.
- 10% ziet waardevermeerdering van de woning als belangrijke reden voor een actieve VvE en besteed dit daarom uit of zou dit om die reden overwegen.

Over Vincent & Vincent

De twee zussen Heleen (35) en Geerte (27) Vincent helpen appartementseigenaren met het opstarten en/of beheren van een actieve en gezonde VvE en alles wat daarbij komt kijken. Sinds januari van dit jaar werken zij fulltime aan hun eigen onderneming; de vaste banen zijn definitief opgezegd.

Voor meer informatie: www.vincent-vincent.nl.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.