De strijd tegen legionella

Schoon of besmet water, met het blote oog kunnen we het niet van elkaar onderscheiden. Toch willen we graag zekerheid over de kwaliteit van water.

Gepubliceerd: 17 december 2013

Een VvE moet, als eigenaar van een collectieve leidingwaterinstallatie, op de hoogte zijn van de risico's op besmetting als legionella in het drinkwatersysteem. Zij hebben de plicht deze risico's zoveel te beperken.

Stilstaand water

De legionellabacterie gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 55 graden Celsius. Denk aan verwarmingstoestellen met een voorraadvat of leidingen naar kranen die tijdelijk niet gebruikt zijn. De bacterie kan voorkomen in leidingwater, maar de hoeveelheden zijn vaak zo gering dat ze geen gevaar vormen voor de gezondheid. Het probleem ontstaat pas als de bacterie zich kan vermenigvuldigen, dit gebeurt in bovenstaande situaties. In hoge concentratie kunnen legionellabacteriën de veteranenziekte veroorzaken. Besmetting vindt plaats via de longen, door het inademen van een nevel van kleine druppeltjes water met de bacterie. De ziekteverschijnselen kunnen uiteenlopen van een fikse verkoudheid tot zware griep en longontsteking. Gelukkig komen er steeds meer manieren om de bacterie structureel onschadelijk maken.

Hygiëneplan

Aangezien het risico op de legionellabacterie het grootst is wanneer het drinkwater langere tijd stilstaat of opwarmt, schrijft het Waterleidingbesluit voor dat een collectieve drinkwaterinstallatie beheerd moet worden. VvE's en woningcorporaties vallen volgens de wet onder de laag risicoklasse. Als eigenaar van een installatie in de laag risicoklasse moet een VvE volgens de wetgeving voldoen aan de zorgplicht. Hieraan wordt voldaan als men kan aantonen er alles aan gedaan te hebben deugdelijk drinkwater te leveren. Zo heeft Duijvelaar Pompen samen met Aquador een eenvoudig en betaalbaar beheerconcept opgezet om erachter te komen of er sprake is van een legionellabacterie: het Hygiëneplan. Het Hygiëneplan bestaat uit het jaarlijks uitvoeren van monsternames op verschillende punten in het drinkwatersysteem. Wordt er geen besmetting geconstateerd, dan is de zorgplicht ingevuld. Mocht er wel een besmetting geconstateerd worden, dan ontvangt u binnen 24 uur een adviesrapport met de acties die nodig zijn om het systeem weer legionellavrij te maken.

BioFilmProtector

Een effectieve manier om de legionella te bestrijden is door middel van een BioFilmProtector (BIFIPRO). BIFIPRO, ontwikkeld door Holland Watertechnology, is een systeem dat definitief afrekent met het legionellaprobleem. Het bestrijdt de bacteri?n door middel van een gecontroleerde dosering van koper- en zilverionen in het drink- of proceswater. Deze elektrisch geladen koper- en zilverdeeltjes worden in gedoseerde concentraties het waterleidingsysteem ingebracht. Het water loopt door de apparatuur waarbij de ionen in het water vrijkomen. De koperionen breken de celwand van de bacterie open, waarna de zilverionen de bacterie door middel van ontbinding van het DNA doden. Het systeem wordt achter de watermeter geplaatst zodat het reageert op het waterverbruik in het gebouw.

Thermisch desinfecteren

Een andere mogelijkheid om de legionellabacterie te bestrijden is het thermisch desinfecteren van het waterleidingnet. Bij thermisch desinfecteren wordt de collectieve leidingwaterinstallatie gedurende een bepaalde periode met water (tussen de 60 en 70 graden Celcius). De nauwkeurigheid van spoelen en het bereiken van alle aanwezige tappunten is belangrijk om aanwezige bacteriën te doden. Zo zorgt het Markstreamer System van Aquador ervoor dat de bestaande collectieve leidingwaterinstallatie omgevormd wordt tot een ringleidingsysteem. Bij tappunten als wastafelkranen, douchemengkranen, toiletten en dergelijke wordt een Markstreamer gemonteerd. Deze gereguleerde spoelers werken volledig mechanisch en hebben als voordeel dat de warm- en koudwaterleidingen behandeld worden en waterbesparend zijn.

 

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.