Holland Water presenteert totaalconcept voor bewaking Legionella-preventie

Aanzienlijke tijdwinst ten opzichte van analyses in laboratoria.

Gepubliceerd: 30 juni 2013

Holland Watertechnology BV (Holland Water) heeft een totaalconcept gepresenteerd voor het bewaken van Legionella-preventie met behulp van koper en zilver ionisatie en daaraan gekoppelde sensoren. Dit nieuwe concept betekent een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie, waarbij de werking van installaties door middel van laboratoriumanalyses van koper en zilver enerzijds en Legionella anderzijds moet worden gecontroleerd. De uitslag van deze analyses laat altijd enkele dagen op zich wachten, terwijl met het nieuwe systeem op basis van online gegevens een continue bewaking mogelijk is.

Holland Water heeft dit concept ontwikkeld in samenwerking met GeoConnect, Bright Spark, Xigna BV en het Centre of Expertise Water Technology. Het concept wordt verder op de markt gebracht vanuit de vestiging van Holland Water in Drachten. De presentatie vond plaats tijdens een workshop op de WaterCampus Leeuwarden in het kader van het Fryslân Fernijt innovatieprogramma.

De provincie Friesland is enthousiast over het nieuwe systeem, dat nieuwe werkgelegenheid in de provincie oplevert; niet alleen voor de betrokken kennisinstellingen, maar ook voor het bedrijfsleven. 'Slimme mensen hebben met elkaar samengewerkt op het grensvlak van watertechnologie, sensortechnologie en gezondheid om dit project tot een succes te maken', zegt de Friese gedeputeerde economische zaken Hans Konst. Volgens hem onderstreept het feit dat jaarlijks nog steeds enkele tientallen patiënten overlijden aan de gevolgen van een Legionella-besmetting, het belang van het project.

Met behulp van het ontwikkelde concept kan een effectieve Legionella-bestrijding worden gerealiseerd en kunnen op korte termijn ook de uitvoeringseisen van het zogeheten 'thermisch beheersconcept' worden verlaagd. Hierdoor kan water en energie worden bespaard, waarbij de kwaliteit van de preventie wordt behouden of zelfs verbeterd. Het thermisch beheersconcept blijkt in veel gevallen niet of onvoldoende te werken en de bacteriën worden meer en meer resistent tegen verhitting. Door het gebruik van sensoren wordt het mogelijk continu de waterinstallaties te monitoren en het beheer te optimaliseren. Bovendien kan door de biofilm te meten in het systeem het risico op (her)groei van Legionella worden beoordeeld. Deze technologie wordt onder andere toegepast in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen, in die gevallen waar het thermisch beheersconcept onvoldoende effectief is. De technologie wordt ook toegepast in gesloten watersystemen, waar water wordt gerecirculeerd, zoals koel- en proceswatersystemen.

Regelgeving
Een belangrijk aandachtspunt is nog de regelgeving; op dit moment is het verlagen van het thermisch beheersconcept wettelijk nog niet toegestaan. Volgens de projectpartners is dit echter bij een goed functionerende en bewaakte installatie wel degelijk mogelijk en ook verantwoord. Een verzoek om dit wettelijk te regelen is al geruime tijd in behandeling bij de Rijksoverheid. Om de besluitvorming waar mogelijk te versnellen wordt dit onderwerp meegenomen in de Green Deal Fries Bestuursakkoord Waterketen, die de provincie Friesland samen met waterketenpartners met het Rijk heeft afgesloten.

Meer informatie: www.hollandwatertechnology.com

Publicatiedatum: 1 juli 2013

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.