Welke reparaties vallen onder de VVE?

In dit artikel zullen we dit bespreken en enkele voorbeelden geven van reparaties die onder de VVE vallen.

Gepubliceerd: 08 december 2023

Als je in een appartement woont, maak je deel uit van een Vereniging van Eigenaren (VVE). Deze vereniging is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes. Maar welke reparaties vallen nu precies onder de verantwoordelijkheid van de VVE? In dit artikel zullen we dit bespreken en enkele voorbeelden geven van reparaties die onder de VVE vallen.

Wat is een VVE?

Een Vereniging van Eigenaren is een organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van een gebouw met meerdere eigenaren of een appartementencomplex. Alle eigenaren zijn automatisch lid van de VVE en dragen financieel bij aan het onderhoud van het gebouw. De VVE heeft als doel om het gebouw in goede staat te houden en de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren te behartigen.

Reparaties aan gemeenschappelijke ruimtes

Een belangrijke taak van de VVE is het repareren en onderhouden van de gemeenschappelijke ruimtes. Dit omvat bijvoorbeeld de hal, de lift, het trappenhuis, de gezamenlijke tuin en de parkeergarage. Reparaties aan deze ruimtes vallen over het algemeen onder de verantwoordelijkheid van de VVE, wat inhoudt dat de VVE het budget beheert en de benodigde reparaties laat uitvoeren.

Voorbeelden van reparaties aan gemeenschappelijke ruimten die onder de VVE vallen, zijn: het repareren van lekkages, het schilderen van de muren, het vervangen van kapotte lampen en het herstellen van schade aan vloeren of meubilair. Deze reparaties zijn van belang om de gemeenschappelijke ruimtes in goede staat te houden en de veiligheid en het comfort van de bewoners te waarborgen.

Reparaties aan de buitenkant van het gebouw

Naast de gemeenschappelijke ruimtes, is de VVE ook verantwoordelijk voor reparaties aan de buitenkant van het gebouw. Dit omvat onder andere het onderhoud van het dak, de gevel, de ramen en de deuren. Het doel hiervan is om het gebouw in goede staat te houden en eventuele schade of lekkages te voorkomen.

Voorbeelden van reparaties aan de buitenkant van het gebouw die onder de VVE vallen, zijn: het herstellen van scheuren in de gevel, het repareren van lekkende ramen, het vervangen van kapotte dakpannen en het schilderen van kozijnen. Deze reparaties zijn van belang om de duurzaamheid en het aanzicht van het gebouw te behouden.

Reparaties aan individuele appartementen

Hoewel de VVE verantwoordelijk is voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en de buitenkant van het gebouw, zijn reparaties aan individuele appartementen in de meeste gevallen de verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf.
Denk aan bijvoorbeeld lekkages. Daarnaast zijn elektriciteitsproblemen ook veelvoorkomend. Je kunt daarom het beste kiezen voor een Eaton groepenkast of een van de kwalitatieve Attema groepenkasten.


Het is echter mogelijk dat de VVE een collectieve opstalverzekering heeft afgesloten die schade aan individuele appartementen dekt. In dat geval kan de VVE bijdragen aan het organiseren en coördineren van de reparaties. Het is belangrijk om de regels en afspraken van de VVE te raadplegen om te achterhalen welke reparaties onder de verantwoordelijkheid van de VVE vallen en welke niet.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.