Hoe richt je een klein appartement in?

Heeft u net een klein appartement gekocht dan heeft u veel voordelen. Een klein appartement is goedkoper en de kosten voor gas en elektra zijn lager.

Gepubliceerd: 27 maart 2022

Een klein appartement betekent wel dat u een beperkte ruimte hebt. Een klein appartement moet u dus efficiënt inrichten. Hoe u dat het beste kunt doen, leest u in dit artikel.

Multifunctionele meubels

Met de ruimte in een klein appartement moet u slim omgaan. Koop daarom meubels die multifunctioneel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bedbank. Overdag gebruikt u hem als sofa, ‘s avonds kunt u hem uitklappen en als bed gebruiken. Ook erg handig, een poef waar uw spullen in kunt opbergen. Ook een uitschuifbare eettafel is perfect voor een klein appartement. Hij neemt niet veel ruimte in beslag, maar krijgt u gasten dan kunt u hem uitschuiven en is er voor iedereen plek.

Gebruik lichte kleuren

Door lichte kleuren te gebruiken lijkt uw appartement groter, dan wanneer u donkere kleuren kiest. Het beste kunt u drie kleuren kiezen. Twee kleuren met lichte, heldere kleuren en een accentkleur waarmee u leuke visuele effecten kan creëren. Zorg er voor dat u de muren in lichte kleuren schildert. Voor de vloer kunt u een donkerdere tint kiezen.

Denk in de hoogte

Bij het inrichten van een klein appartement doet u er goed aan om in de hoogte te denken. Kunt u niet de breedte in, ga dan de hoogte in. Denk hierbij aan hoge smalle opbergkasten. Doordat ze smal zijn nemen ze niet de hele muur in beslag maar ze bieden toch veel opbergruimte.

Maak gebruik van kastruimte

Heeft uw appartement een afgesloten kast of een inloopkast? Maak hier dan gebruik van. Het is de perfecte plek om grote spullen, zoals de stofzuiger, de strijkplank of uw printer in kwijt te kunnen. Als u geen ruimte hebt voor een bureau om een printer en een computer op kwijt te kunnen is het handig als je deze in een kast kwijt kunt. Hebt u hem nodig, dan zet u hem op de eettafel en verbindt u hem met een laptop. Bent u op dit moment op zoek naar een nieuwe printer. Kijk dan voor de beste printer eens op Paarshuis.

Zwevende elementen

Planken en zwevende elementen zijn zeer geschikt voor een klein appartement. Zwevende elementen maken de kamer ruimtelijk en ze zijn multifunctioneel. Op de planken kunt u uw boeken neerzetten, plantjes, fotolijstjes of andere accessoires. Ook zwevende kubussen aan de muur geven een leuk effect.

Rondingen

Kleine appartementen zijn vaak vierkant van vorm. Door gebogen lijnen aan te brengen kunt u de ruimte een stuk interessanter maken. Een kleine ronde eettafel, een ronde salontafel of een bank met afgeronde hoeken geven uw appartement een speelse look. U kunt ook rondingen terug laten komen in accessoires. Leg bijvoorbeeld een aantal leuke ronde kussentjes neer op de bank. Ook met verlichting kunt u een groot verschil maken. Een mooie ronde design lamp doet het erg goed en in plaats van een standaard rechthoekige spiegel zou u kunnen kiezen voor een rond exemplaar.

Kies voor kleine meubels

Een enorme bank is misschien wel erg comfortabel, maar niet zo handig in een klein appartement. Hetzelfde geldt voor een grote eettafel. Zet u grote meubels neer, dan oogt je appartement nog kleiner dan het is. Kies daarom voor een meubels die niet te groot zijn en zet niet teveel neer. In het geval van een klein appartement is less echt more.

Breng diepte aan

In een klein appartement hebt u vaak niet zoveel diepte. Dat is logisch want de ruimte is beperkt. Om diepte te creëren kun je een aantal visuele trucjes uithalen. Dit kunt u doen door te werken met lagen en contrast. Hebt u een neutrale bank, leg er dan kussens in een leuk patroon neer in gedurfde en contrasterende kleuren. U kunt ook vloerkleedjes in een contrasterende kleur neerleggen om meer diepte te creëren.

Regelmatig opruimen

In een klein appartement hebt u al snel te veel spullen. Maak er daarom een gewoonte van om regelmatig op te ruimen. Kijk een aantal keer per jaar of u alle spullen nog wel nodig hebt. Doe spullen die u niet gebruikt weg. Geef ze weg, verkoop ze of breng ze naar de kringloopwinkel.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.