..........
shadow_fix

Zelf een groepenkast aanleggen

Elke woning heeft een aantal groepenkasten nodig. Een groepenkast is de plek waar de elektrische energie beveiligd en verdeeld wordt over de installatie in een woning of gebouw.

Om oude groepenkasten te vervangen of nieuwe aan te leggen, kan je een professional inhuren of je kunt het zelf doen als je heel handig bent. In veel woningen zijn nog oude groepenkasten te vinden met porseleinen zekeringen.

Goed begin is het halve werk

Voordat je zelf begint aan de klus, is het belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van de meterkast en een groepenkast. Ook kan het natuurlijk geen kwaad om de klus te bespreken met iemand die het wel eens heeft gedaan of die er verstand van hebt. Je werkt tenslotte met spanning. Of je kiest ervoor om samen de klus te klaren.
Voordat je iets vervangt of aanlegt, zorg je ervoor dat er geen spanning meer staat op het deel waar je aan het werk gaat.

Een extra groep in de groepenkast

Naast de standaard groepenkast, is het ook mogelijk om een extra groep te plaatsen. De hoofdschakelaar bedient 4 eindgroepen. Wanneer je een 5e groep wilt plaatsen, dan heb je nog een aardlekschakelaar nodig. Dan is het verstandig om dit uit te besteden. Blijf je onder de 5 groepen, dan kan je dit zelf uitvoeren. Een extra groep heeft als voordeel dat de belasting van de oude groep wordt verminderd, omdat de belasting wordt verdeeld over de verschillende groepen. Aangezien de meeste huishoudens steeds meer elektrisch apparatuur in huis hebben, zijn extra groepen zeker aan te raden.

Een aardlekschakelaar plaatsen

Met een aardlekschakelaar, elektrische zekering en een aardedraad, wordt de stroomvoorziening in een woning beveiligd. De aardlekschakelaar meet of er evenveel stroom het huis in komt en ook weer uitgaat. Wanneer er een verschil ontstaat, wordt de stroomvoorziening direct uitgeschakeld. Het is dus van belang dat de aardlekschakelaar correct werkt. Bekijk dit goed van te voren.

 • Huishoudens ook zonder subsidie beter af met zonnepanelen

  energie

  Ondanks het wegvallen van de subsidies aan huishoudens voor zonnepanelen wekken steeds meer mensen zelf energie op via zonnepanelen op hun dak. Ook zonder tegemoetkoming van de overheid is dit rendabel.

 • Nieuwe woning? Vergeet deze belangrijke zaken dan niet!

  electriciteit

  Je hebt net de sleutel van jouw nieuwe huisje gekregen. Dan wil je waarschijnlijk meteen verven en inrichten, zodat het echt jouw thuis wordt.

 • Veghelse VvE wekt eigen stroom op

  electriciteit

  Men neme zonnepanelen en levert de elektriciteit aan zichzelf en de leden van de VvE. Veel mensen dromen ervan, in Veghel doen ze het gewoon. Daar regelen bewoners van appartementencomplex Collegepark Zwijsen hun energievoorziening straks helemaal zelf.

 • Capaciteitstarief

  financieel

  Bij de redactie van Appartement & Eigenaar kwamen een aantal vragen binnen rond het capaciteitstarief. Wij duiken graag even in deze ingewikkelde materie!

 • TimmerSelekt Groep

  entree

  De TimmerSelekt Groep bestaat uit elf timmerfabrieken en een deurenfabrikant die zich samen ten doel hebben gesteld de kwaliteit van hun houten ramen, deuren en kozijnen te optimaliseren.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam