Jouw afval is geld waard

Een minicursus afval scheiden voor de VvE.

Gepubliceerd: 27 april 2018

Servicekosten: elke VvE probeert ze zo laag mogelijk te houden. En dat valt in de praktijk niet altijd mee. Daarom is het interessant om te kijken welke directe kosten omlaag kunnen. Maandelijks terugkerende kostenposten kan je het best als eerste bekijken. De kostenpost voor afvalverwerking bijvoorbeeld, is er één van. Veel VvE’s denken ten onrechte dat ze hier weinig of geen invloed op hebben. Maar dat is niet helemaal waar.

Ja, afvalverwerking wordt steeds duurder en ja, we betalen er steeds meer voor. Maar doordat steeds meer soorten afval recyclebaar zijn, zijn ze tegenwoordig ook wat waard. Je kunt afval vandaag de dag dan ook zien als een waardevolle grondstof. En daar kun je als VvE je voordeel mee doen.

Maar hoe ga je te werk? En vooral, hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op?

Een betere wereld begint echt bij jezelf

Je moet eerst kijken hoe je het voor elkaar kunt krijgen dat alle bewoners van het complex minder afval produceren. Het is echt waar: alle kleine beetjes helpen.

Helaas wordt afval in de meeste appartementencomplexen matig tot niet gescheiden. Het resultaat daarvan is, dat alle duizenden kilo’s afval als restafval in de verbrandingsoven verdwijnt. En juist dat restafval is het duurst van alle soorten consumentenafval per kilo. Het kost je VvE dus letterlijk geld.

Daarbij is het goed om je te realiseren dat bepaalde grondstoffen steeds schaarser worden en daardoor ook duurder. Olie, hout en sommige metalen zijn daar een goed voorbeeld van. Als je dit afval scheidt van de rest, draag je direct bij aan een duurzamere wereld en blijven deze grondstoffen in de toekomst beter betaalbaar.

Recyclen is dus niet alleen goed voor onze aarde, maar ook heel goed voor de VvE-portemonnee. Heel belangrijk dus.

Restafval

Huishoudelijk restafval bestaat uit al het afval dat niet gescheiden kan worden ingezameld voor hergebruik. Denk daarbij aan bijvoorbeeld chipszakken, kauwgom, scheermesjes en ordners. Vaak uit gemak maar meestal omdat gewoonweg niet iedereen het weet, belanden er veel meer andere soorten afval in de Nederlandse grijze bakken.

Restafval in cijfers
In Nederland gooien we bijna 500 kilo afval per jaar weg. Per huishouden! Dat is ongelooflijk veel en daarmee zitten we boven het Europese gemiddelde.
Niet al ons afval komt in de vuilnisbak of kliko terecht. We leveren 53 procent gescheiden aan. Daarmee doen we het in Europa gelukkig wel beter dan gemiddeld.

Ongeveer 200 kilo van ons afval komt onnodig bij het restafval terecht. In de grijze bak dus. Dat zijn bijna 50 vuilniszakken restafval per persoon per jaar. Een groot deel daarvan kan nog prima kunnen scheiden gescheiden worden.

Restafval direct omzetten in geld

Zoals je ziet, kan moeten we ons afval veel beter gaan scheiden. Help mee en bied bewoners van jouw appartementencomplex daarom een centrale plaats met verzamelbakken aan, waar herbruikbare materialen gescheiden worden van het restafval. Allereerst houden bewoners daardoor meer ruimte in hun appartement over (want minder afvalbakken in huis), maar het levert ook financieel voordeel op. Het door de VvE verzamelde herbruikbare materiaal kan namelijk direct worden omgezet in geld.

De volgende materialen zijn herbruikbaar én geld waard
Metaal levert tussen de twaalf en vijfentwintig cent per kilo op. Bij een gemiddelde van vijftien kilo per gezin per jaar, is dat al gauw twee tot vier euro. Dat lijkt misschien weinig, maar je levert ook vijftien kilo minder gemengd restafval in. En omdat je in steeds meer gemeenten per kilo betaalt, kun je deze besparing daarbij optellen.

Een huishouden gooit gemiddeld honderdvijfentwintig kilo per jaar aan papier weg en dat levert ongeveer zeven cent per kilo op. Reken maar uit! Papier heeft daarbij als voordeel dat het niet ruikt als je het lange tijd verzamelt, dus gezamenlijk papier verzamelen is voor een VvE heel aantrekkelijk.

Je gooit ongeveer vijfentwintig kilo glas weg per huishouden. Dat is niet per se heel veel, maar het is wel een materiaal dat heel goed recyclebaar is. Gooi glas dus in de glasbak of verzamel het apart, om zo minder restafval in te hoeven leveren.

Oude kleding en beddengoed (ofwel: textiel) kun je altijd in een gemeentelijke verzamelbak deponeren. Maar het kan ook nog anders. Hennes & Mauritz en C&A geven je een tegoed in de vorm van een kortingsbon als je oude kleding inlevert.

Elektronica kun je het beste bij een bouwmarkt of afvalbrengstation in je eigen gemeente inleveren. Dat is altijd kosteloos. Ook hierdoor verminder je het aantal kilo’s restafval en verzeker je jezelf ervan dat waardevolle grondstoffen hergebruikt worden.

Zuivelverpakkingen zijn minder geschikt om zelf in te zamelen doordat er vaak etensresten in blijven zitten. Maar je kunt wel met de bewoners afspreken dat ze zuivelpakken grondig uitspoelen voordat ze worden aangeboden. Anders kunnen ze gewoon bij het reguliere restafval.

Voedselverspilling

In Nederland zijn niet alleen de restafvalbakken elke week tot de rand gevuld, ook de groente- fruit- en tuinafvalbakken (ook: GFT) doen goede zaken. Vooral voedsel wordt in grote hoeveelheden weggegooid. Zonde!

Voedselverspilling in cijfers
Van het eten dat we kopen, verdwijnt ongeveer 13 procent jaarlijks in de GFT bak. Dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar en dat kost je ruim 140 euro per jaar! Per jaar verspilt Nederland ruim 700 miljoen kilo goed voedsel per jaar.
Verder schatten onderzoekers in dat ongeveer 57 liter vloeistof - zoals koffie en melk - door de gootsteen wordt gespoeld en dus verloren gaat.

Onderzoekers schatten dat ongeveer een derde van de wereldwijde voedselproductie verloren gaat. Daaronder valt bijvoorbeeld al het verlies dat plaatsvindt in het proces van productie tot en met aankoop door jou, de consument. En nadat de consument het dus heeft gekocht, wordt ook nog een groot deel verspild.

Je verspilt voedsel om een paar verschillende redenen. Je hebt bijvoorbeeld teveel ingekocht, voedsel te lang bewaard, teveel eten klaargemaakt of je vindt iets gewoon niet zo lekker. Ook daar kun je wat aan veranderen.

Minder groente en fruit dus?

Ja, feitelijk gezien wel. Koop daarom nooit meer dan je daadwerkelijk nodig hebt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlanders gemiddeld dertig procent van ons gekochte groente en fruit weggooien. Niet alleen produceer je hiermee ongelooflijk veel afval, maar ben je ook een dief van je eigen portemonnee. Dus eet het lekker op - is ook veel gezonder - of laat het in de supermarkt liggen.

Maar dit weet ik allemaal al hoor

Toch blijkt uit onderzoek dat een grote meerderheid er weinig mee doet. En dat is jammer. Natuurlijk is het een persoonlijke keuze om wel of geen afval te scheiden en in welke mate. Maar jouw VvE kan ervoor zorgen dat de bewoners van jouw appartementencomplex geprikkeld en misschien wel zelfs enthousiast worden om actief mee te doen. Het levert tenslotte geld op. Probeer het eens!

Kort stappenplan

- Licht alle bewoners in over de financiële voordelen.
- Informeer naar de mogelijkheden en kosten voor een grote gezamenlijke container voor restafval. Restafval aanbieden via je gemeente kost vaak meer dan via een zakelijke container: de kosten per kilo liggen meestal veel lager.
- Zoek uit wat extra afvalcontainers voor herbruikbaar afval kosten.
- Zoek dan ook gelijk uit wat het aanbieden van herbruikbaar afval oplevert en reken uit wat je als VvE bespaart.

Sommige bewoners zullen misschien aangeven geen tijd te hebben voor dit alles of fysiek niet in staat te zijn om het afval naar de centrale plek te brengen. Dan kun je overwegen om kinderen of andere bewoners te belonen met een kleinigheidje als zij langs de deuren van het appartementencomplex gaan en het afval ophalen. Je creëert daarmee ook nog eens verbinding. Jouw appartementencomplex verandert dan snel in een gezellige mini-samenleving waar iedereen elkaar kent en begrip heeft voor elkaar.

Verzameld afval fris bewaren

Bang voor stank of een onfrisse ruimte? Dat is nergens voor nodig. Voor elke soort afval en hoeveelheid bestaan namelijk uitstekende oplossingen, passend in de beschikbare ruimte van jouw appartementencomplex. Deze zorgen ervoor dat er geen stank ontstaat en dat het complex vrij blijft van ongedierte.

Bijvoorbeeld een container die hermetisch afsluit, waardoor er geen stank vrijkomt, een papierpers die veel ruimte bespaart en rolcontainers die het transport praktischer maken.

11 makkelijke tips om minder afval te produceren

1. Bescherm je brievenbus
Vraag bij je gemeente een gratis Nee-Nee of Nee-Ja sticker aan. Dan krijg je namelijk geen reclamefolders meer in je brievenbus en dat scheelt zo’n 1800 folders per huishouden, per jaar. Vind je het stiekem toch wel leuk om de folders door te spitten? Doe dat dan online.

2. Je boodschappenlijst op dieet
Voorkom voedselverspilling en koop slimmer je boodschappen in. Check wat je voorraad is, let op de houdbaarheidsdatum en maak goed afgepaste hoeveelheden eten klaar. Ook goed voor de lijn trouwens.

3. Doe het lekker zelf
Kleding, speelgoed of elektrisch apparaat stuk? Als je zelf een beetje handig bent, kun je die gewoon maken. En als je twee linkerhanden hebt, kun je altijd een Repair Café bij je in de buurt bezoeken. Daar zitten tientallen enthousiaste senioren te wachten op een fijn reparatieproject. Dat is ook nog eens helemaal gratis.

4. Fijne fiets zoekt sportief baasje
Ben je uitgekeken op je oude fiets of iets anders bij je thuis? Breng het dan naar een kringloopwinkel of zet het op Marktplaats. Want waar jij op uitgekeken bent, is vaak een vondst een ander. Heb je zelf iets nieuws nodig? Kijk dan altijd eerst even of je het tweedehands kunt kopen. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee.

5. Delen en lenen
Handig, zo’n boormachine, biertap of partytent in de garage. Maar hoe vaak gebruik je die eigenlijk? Laat je omgeving weten dat je het in huis hebt en dat je het geen probleem vindt om het uit te lenen. Heb je zelf wat nodig? Op www.peerby.nl en Facebook bieden mensen uit je eigen buurt spullen te leen aan.

6. Was het lekker zelf
Fijn natuurlijk, frisse droge babybillen. Maar niet alleen luiers die je weg kunt gooien doen de truc. Wasbare luiers zijn tegenwoordig net zo makkelijk in gebruik en even comfortabel voor je kindje. Dat scheelt al gauw zo’n tweeëntwintig kilo luierafval per maand!

7. Eigen beker is goud waard
Neem voor onderweg, waar je ook naartoe gaat, altijd je eigen beker mee. Sommige koffie- en theeketens geven je dan zelfs korting.

8. De beste fles is je eigen fles
Per jaar zorgen gekochte vooraf gevulde waterflesjes voor ruim zeven miljoen kilo plastic afval. Dat is heel-erg-veel! En omdat ze bijna allemaal in de straatprullenbak belanden, worden ze ook nauwelijks gerecycled. Neem dus altijd je eigen (BPC-vrije) waterfles mee, dat is namelijk ook nog eens vijfhonderd keer goedkoper!

9. Stop de persen!
Probeer zo min mogelijk documenten te printen. Lees en bewaar ze dus zoveel mogelijk digitaal. Moet je toch iets printen? Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant. Als je dit standaard instelt bij je printvoorkeuren, gaat het altijd vanzelf op die manier.

10. Nooit de deur uit zonder tas
Winkels mogen tegenwoordig geen gratis plastic zakken meer meegeven bij een aankoop. Helemaal niet erg, want het is natuurlijk een kleine moeite om zelf een tas mee van huis te nemen als je boodschappen gaat doen. Als alle bewoners van jouw complex dat doen, verklein je de afvalstapel van je VvE met zijn allen al gauw met zo’n 30 procent. Zo makkelijk is het! En sla papieren tassen ook af. Die zijn namelijk ook niet erg milieuvriendelijk.

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.