Kies voor duurzaam renoveren

Je bent van plan om je appartement eens grondig te gaan renoveren, maar hoe pak je dat dan precies aan en hoe maak je je woning dan precies duurzaam?

Gepubliceerd: 12 maart 2019

Is dit eigenlijk niet veel te duur? Lees hier een aantal tips voor wie duurzaam wil renoveren.

Het milieu en het besparen van kosten

Vooropgesteld: als je kiest voor duurzaam renoveren dan kies je nadrukkelijk voor het milieu én voor het besparen van kosten. Bovendien kies je voor een meer wooncomfort en word je appartement ook meer waard als je van plan bent je woning te verkopen. Duurzaam renoveren is toch al de moeite waard, omdat er vanuit overheidswegen nog steeds aantrekkelijke subsidies verstrekt worden. Uitgangspunt om duurzaam te renoveren is uiteraard om energieverlies tegen te gaan. Dit kan door bijvoorbeeld muur-, raam- en vloerisolatie. Woon je op een bovenverdieping, dan kan je ook nog kiezen voor dakisolatie.

Gebruik de mogelijkheden die daglicht biedt

Een duurzame verwarmingsmogelijkheid is bijvoorbeeld de nieuwste generatie HR-ketels (een cv-ketel met Hoog Rendement) die op de markt beschikbaar zijn. Met een nieuwe ketel bespaar je zomaar een kleine tweehonderd euro per jaar en bovendien zijn de ketels ook prima geschikt voor het gebruik van andere gassoorten. Nog duurzamer is een cv-ketel in combinatie met een warmtepomp, ook wel een hybride systeem genoemd. Met een dergelijke combinatie ben je in staat tot wel 83 procent gas te besparen. Bedenk daarbij dat er een aantrekkelijke subsidie voor beschikbaar is. Denk daarnaast ook eens aan het gebruik van zonnepanelen en zonneboilers. Heb je een dakterras, of is de VVE ook geïnteresseerd in verduurzamen? Dan zijn de mogelijkheden met daglicht talrijk. Met een zonneboiler kan bijvoorbeeld zomaar zestig procent energie bespaard worden op warm water; de systemen zijn bovendien vaak prima te combineren met ketels en pompen. Ook het aanleggen van zonnepanelen kan een goede optie zijn. Een investering die zich op termijn dubbel en dwars terugverdiend. Boilers en panelen zijn duurzaam vanwege de hoogwaardige componenten, bijzonder rendabel om de prima opbrengsten en flexibel omdat het op heel veel verschillende systemen gebruikt kan worden. 

De specialist op het gebied van duurzaamheid

Wil je helemaal zonder gas, kies dan voor een volledig elektrische pomp. Een cv-ketel is dan helemaal overbodig en gas is zoals gezegd dan niet meer noodzakelijk. Het meeste voordeel haal je hier natuurlijk uit als het gehele pand hier in mee investeert. Ook voor deze enorm duurzame combinatie wordt een aantrekkelijke subsidie verstrekt. Het Nederlandse bedrijf Nefit geldt ondertussen nadrukkelijk als specialist op het gebied van duurzaamheid en doet er alles aan om met minder energie (veel) meer comfort mogelijk te maken. Wil je het beste op het gebied van duurzaamheid dan is het ook verstandig deze specialist eens te raadplegen, ook dus als je plannen hebt je huis te renoveren.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.