Met elkaar onderhoud plegen bespaart geld

Veel bewoners van appartementen hebben te maken met hun buren als het over onderhoud gaat. Verenigingen van eigenaren hebben ieder jaar een behoorlijke taak om het onderhoud goed te organiseren.

Gepubliceerd: 29 juni 2017

Als u gebruikmaakt van allerlei leveranciers loopt het al snel behoorlijk in de papieren. Het kan vaak veel besparen als u samen met uw buren eens kijkt wat u zelf kunt doen. We geven enkele tips.

1. Weet waar je buren handig in zijn

U kent de situatie wel: na jaren komt u erachter dat uw buurman een handige hovenier is. Al jaren groet u elkaar in de gang, trappenhuis of op straat. Maar nooit geweten wat de beste man voor beroep heeft. Terwijl u een half jaar geleden een hovenier moest zoeken omdat u er zelf geen kende. Dit is eenvan de problemen van het niet weten wat uw buren doen. Zeker als u met elkaar eigenaar van een pand bent. Zorg dat de vereniging van ambtenaren weet wat uw beroep is. Niet elk beroep zal inzetbaar zijn voor het onderhoud aan het gebouw, maar dan is het wel goed voor uw netwerk.

2. Maak gebruik van duurzame materialen

Als er materialen vernieuwd moeten worden, denk dan na over de duurzaamheid. Als er boeiboorden of houten dakgoten steeds wegrotten, is trespa een goed alternatief. Het spaart u iedere keer veel schilderwerk uit. Als het af en toe schoongemaakt wordt, is een trespa aftimmering voor jaren klaar. Denk bijvoorbeeld ook aan deuren. Zijn de boarddeuren steeds kapot of worden ze snel lelijk? Overleg dan eens over hardhouten deuren. Zo zijn er allerlei situaties waar goed materiaal van belang is. En het hoeft niet duur te zijn. Kijk eens bij bedrijven als Pontmeyer wat er allemaal te krijgen is.

3. Onderhoud aan de installaties

Een dure kostenpost aan ieder gebouw zijn de installaties. Mechanische afzuiging, centrale verwarming, sprinklerinstallatie, elektra, stadsverwarming enz. Allemaal zaken die onderhoud en reparaties nodig hebben. Spreek met elkaar af dat u niet wacht tot installaties falen. Maar pleeg periodiek onderhoud (of laat dit doen) om falen uit te sluiten.

4. Sluit niet te snel een onderhoudsabonnement af

Externe leveranciers zijn duur voor het onderhoud van het gebouw. Maar vaak kunt u er niet omheen. U kunt met elkaar niet alles zelf doen. Veel leveranciers verkopen graag onderhoudsabonnementen. Dat is op zich ook in het voordeel van u als eigenaar. Maar als er voor iedere installatie een aparte leverancier is, betaalt u ook aan allemaal de standaard kosten zoals voorrijkosten en administratiekosten. En er moet steeds weer een persoon in het pand zijn als er werkzaamheden worden gedaan. Zoek een leverancier die zoveel mogelijk installaties tegelijk kan onderhouden. En kijk dan pas naar een abonnement met een vast jaarbedrag.

5. Organiseer periodiek overleg

Om dit alles goed te coördineren met elkaar is periodiek overleg belangrijk. De vereniging van eigenaren kan bovenstaande zaken alleen realiseren als er voldoende ruimte voor overleg is. Al bent u nog zo druk, het is belangrijk om deel te nemen aan het overleg. Met elkaar kunt u behoorlijk bezuinigen op de onderhoudskosten. Door elkaars kwaliteiten te benutten, maar ook elkaars netwerk voor het vinden van de juiste leveranciers.

Een goede woning is belangrijk. Daarover wilt u het liefst zo weinig mogelijk gedoe. Bent u daarin echter afhankelijk van uw buren bespreek het onderhoud dan met elkaar. Het voorkomt onenigheid en bespaart ook nog eens op de onderhoudskosten.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.