Contact met de buren

Volgens onderzoek is het contact met de buren het sterkst gerelateerd aan gezondheid, daarna volgen contacten met vrienden. Een goede reden om uw buren beter te leren kennen, tijd voor een meet & greet.

Gepubliceerd: 15 mei 2018

Met dat groeten van de buren lukt het vaak wel, maar het echte kennismaken blijkt in de praktijk soms wat lastiger. Jammer, want met zoveel buren zijn er vast wel een aantal die dezelfde passies of hobbies delen. Tijd voor een nadere kennismaking, maar hoe pak je dat aan? Bijvoorbeeld door gemeenschappelijke ruimtes, die er vaak maar kaal en ongebruikt bij liggen om te toveren tot gezellige en functionele ontmoetingsplekken. Zo krijgt de gemeenschappelijke ruimte niet alleen een nieuwe functie, het wordt ook een fijne plek in het appartementencomplex.

Koffie en een krantje

Gezamenlijke ruimtes kunnen prima dienst doen als ontmoetingsplek. Zo wordt een lege hal al snel een uitnodigende ruimte door deze in te richten met een grote (lees)tafel en flink wat stoelen. Een koffiezetapparaat en waterkoker mogen ook niet ontbreken. Plaats hier en daar een mooie plant voor wat extra groen en zie daar een uitnodigende plek om onder het genot van een kop koffie de krant of een tijdschrift te lezen. Trouwens zo’n lange tafel is ook een ideale plek voor het spelen van spelletjes. En wat dacht u van een tv? Om samen voetbal te kijken?

Repair-café

Niets zo vervelend als huishoudelijke apparaten en computers die niet meer meewerken. Zijn er handige buurmannen en -vrouwen in de zaal? Tijdens een maandelijks inloopspreekuur in de gemeenschappelijke ruimte kunnen de techneuten een blik op de niet naar wens werkende apparaten werpen en waar nodig het een en ander repareren. Heb je hier gereedschap voor nodig? Bij Mastertools.nl vind je het gereedschap dat je als appartementeneigenaar standaard moet hebben.

Tuinieren

Groen in en om het appartementencomplex is niet alleen goed voor onze gezondheid het verbetert ook de woonbeleving. Een gemeenschappelijke tuin is een fijne ontmoetingsplek, zowel voor de bewoners met groene vingers als de liefhebbers van groen. Voor buren die graag tuinieren is het een fijne plek om hun creativiteit kwijt te kunnen en wat moois te laten ontstaan. Met wat gezellig tuinmeubilair wordt het een fijne ontmoetingsplek voor zomerse dagen.

Uw eigen bibliotheek

Overvolle boekenkasten met nauwelijks nog ruimte voor nieuwe boeken? U bent vast niet de enige bewoner die dol is op lezen. Misschien heeft één van de buren een boekenkast over of misschien staat er wel een exemplaar voor weinig bij de plaatselijke Kringloopwinkel. Zet deze in de gemeenschappelijke ruimte en nodig uw buren uit de kast te vullen. Een fijne manier om nieuwe boeken te ontdekken en uw oude een nieuw leven te gunnen. Zet een paar lekkere fauteuils en leeslampen bij de boekenkast en creëer zo een fijne leeshoek.

Leesclub

Raakt u niet uitgepraat over dat ene fijne boek en merkt u dat er meer buren zijn die graag napraten over hetgeen ze gelezen hebben? Dan is een leesclub misschien wel een goed idee. Door een oproep te plaatsen op het mededelingenbord is het vrij eenvoudig te inventariseren of er interesse is. De fijne leestafel of gezellige leeshoek kunnen dienst doen.

Lachen is gezond

Samen dingen ondernemen betekent vaak ook dat er heel wat gelachen wordt. En laat dát nou ook erg goed voor onze gezondheid zijn. Wanneer we lachen komt er endorfine vrij, een stofje waardoor we ons lekkerder gaan voelen. Bovendien vermindert lachen stress, depressies, bevordert het ‘t immuunsysteem van het lichaam en de bloedsomloop en verlaagt het de bloeddruk. Wist u trouwens dat met lachen alleen al in het gezicht maar liefst 15 spieren gebruikt?

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.