..........
shadow_fix

Contact met de buren

Volgens onderzoek is het contact met de buren het sterkst gerelateerd aan gezondheid, daarna volgen contacten met vrienden. Een goede reden om uw buren beter te leren kennen, tijd voor een meet & greet.

Met dat groeten van de buren lukt het vaak wel, maar het echte kennismaken blijkt in de praktijk soms wat lastiger. Jammer, want met zoveel buren zijn er vast wel een aantal die dezelfde passies of hobbies delen. Tijd voor een nadere kennismaking, maar hoe pak je dat aan? Bijvoorbeeld door gemeenschappelijke ruimtes, die er vaak maar kaal en ongebruikt bij liggen om te toveren tot gezellige en functionele ontmoetingsplekken. Zo krijgt de gemeenschappelijke ruimte niet alleen een nieuwe functie, het wordt ook een fijne plek in het appartementencomplex.

Koffie en een krantje

Gezamenlijke ruimtes kunnen prima dienst doen als ontmoetingsplek. Zo wordt een lege hal al snel een uitnodigende ruimte door deze in te richten met een grote (lees)tafel en flink wat stoelen. Een koffiezetapparaat en waterkoker mogen ook niet ontbreken. Plaats hier en daar een mooie plant voor wat extra groen en zie daar een uitnodigende plek om onder het genot van een kop koffie de krant of een tijdschrift te lezen. Trouwens zo’n lange tafel is ook een ideale plek voor het spelen van spelletjes. En wat dacht u van een tv? Om samen voetbal te kijken?

Repair-café

Niets zo vervelend als huishoudelijke apparaten en computers die niet meer meewerken. Zijn er handige buurmannen en -vrouwen in de zaal? Tijdens een maandelijks inloopspreekuur in de gemeenschappelijke ruimte kunnen de techneuten een blik op de niet naar wens werkende apparaten werpen en waar nodig het een en ander repareren.

Tuinieren

Groen in en om het appartementencomplex is niet alleen goed voor onze gezondheid het verbetert ook de woonbeleving. Een gemeenschappelijke tuin is een fijne ontmoetingsplek, zowel voor de bewoners met groene vingers als de liefhebbers van groen. Voor buren die graag tuinieren is het een fijne plek om hun creativiteit kwijt te kunnen en wat moois te laten ontstaan. Met wat gezellig tuinmeubilair wordt het een fijne ontmoetingsplek voor zomerse dagen.

Uw eigen bibliotheek

Overvolle boekenkasten met nauwelijks nog ruimte voor nieuwe boeken? U bent vast niet de enige bewoner die dol is op lezen. Misschien heeft één van de buren een boekenkast over of misschien staat er wel een exemplaar voor weinig bij de plaatselijke Kringloopwinkel. Zet deze in de gemeenschappelijke ruimte en nodig uw buren uit de kast te vullen. Een fijne manier om nieuwe boeken te ontdekken en uw oude een nieuw leven te gunnen. Zet een paar lekkere fauteuils en leeslampen bij de boekenkast en creëer zo een fijne leeshoek.

Leesclub

Raakt u niet uitgepraat over dat ene fijne boek en merkt u dat er meer buren zijn die graag napraten over hetgeen ze gelezen hebben? Dan is een leesclub misschien wel een goed idee. Door een oproep te plaatsen op het mededelingenbord is het vrij eenvoudig te inventariseren of er interesse is. De fijne leestafel of gezellige leeshoek kunnen dienst doen.

Lezen is gezond

Lezen is niet alleen leuk, het maakt je ook slimmer en gezonder. Zo zou lezen helpen bij het vormen en onderhouden van relaties, omdat het het begrip voor andere culturen vergroot en ons helpt om ons in te leven in de situatie en gevoelens van andere mensen. Emeritus professor in neurowetenschappen van het Magdalen College in Oxford voegt nog een voordeel toe: ‘Lezen is een training voor het hele brein. Als weons verliezen in een goed boek, doen we meer dan alleen een verhaal volgen. Bedenken wat er gebeurt is even goed in het activeren van de hersenen als het daadwerkelijk doen.’
bron: www.hetkanwel.nl

Lachen is gezond

Samen dingen ondernemen betekent vaak ook dat er heel wat gelachen wordt. En laat dát nou ook erg goed voor onze gezondheid zijn. Wanneer we lachen komt er endorfine vrij, een stofje waardoor we ons lekkerder gaan voelen. Bovendien vermindert lachen stress, depressies, bevordert het ‘t immuunsysteem van het lichaam en de bloedsomloop en verlaagt het de bloeddruk. Wist u trouwens dat met lachen alleen al in het gezicht maar liefst 15 spieren gebruikt?

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam