Herrie bij de buren

In een appartementencomplex heb je buren onder, buren boven en buren naast je. Gezellig! Maar wat als je elkaar de hele dag door hoort?

Gepubliceerd: 06 maart 2017

Geluidsoverlast is de nummer 1 oorzaak voor veel burenruzies. De oplossing? Akoestisch isoleren! Hoe leuk en aardig je buren ook zijn, als je ze de hele dag hoort, bij al hun dagelijkse bezigheden, dan zorgt dit in de meeste gevallen voor flink wat irritatie. De eerste stap is om met elkaar te gaan praten. Laat de buren horen wat jij hoort en probeer samen tot een oplossing te komen. De tweede stap is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van akoestisch isoleren. Appartement & Eigenaar belde met de Akoestiekwinkel en kreeg Wicher aan de lijn, een expert op dit gebied.

Geluid bestaat uit trillingen die zich door de lucht verplaatsen. Deze trillingen, ook wel geluidsgolven genoemd, zorgen dat ons trommelvlies gaat trillen en dát ervaren wij als geluid. Om te weten wat de beste opties zijn op het gebied van akoestisch isoleren, is het handig te weten welk soort geluid de overlast veroorzaakt.
Er zijn drie soorten geluidsoverlast te onderscheiden: luchtgeluid, contactgeluid en flankerend geluid.

Wat is akoestisch isoleren?

Wicher: “Wat de mogelijkheden en het resultaat zijn, hangt af van de aard van de problemen. Bij contactgeluid bereik je het meeste effect wanneer je het probleem bij de bron aanpakt. Hoor je de bovenburen rondlopen, dan zou de meest ideale oplossing zijn dat deze buren maatregelen nemen en dus hun vloer akoestisch isoleren. Dat is best een ingrijpende klus, je haalt namelijk eerst de volledige vloer en ondervloer weg tot je op de constructievloer komt. Bij een houten constructievloer is het belangrijk om eerst massa aan te brengen, de vloer zwaarder te maken dus. Het gaat dan niet om de dikte van het isolatiemateriaal, maar het gewicht. Over het algemeen is een gewichtstoename van 14 kg per vierkante meter geen probleem, maar mocht je twijfelen, raadpleeg dan de aannemer of architect van het gebouw. Vervolgens kan er een eventueel een isolerend schuimmateriaal over de vloer worden gelegd en daarna de afwerkvloer, dus de tegels, vloerbedekking of het laminaat. Waarmee je als bewoner wel rekening moet houden, is dat de vloer hoger wordt, het kan dus zijn dat deuren moeten worden ingekort. Bij een betonnen constructievloer breng je op de kale vloer een zogenaamde zwevende vloer op met daarop de afwerkvloer.”

En als de bovenburen niet meewerken?

Wicher: “Het is niet onlogisch dat de bovenburen geen zin hebben in zo’n ingrijpende en kostbare maatregel, zeker omdat zij zelf nergens last van hebben. Wat je dan kunt overwegen is om een zwevend plafond te installeren. De holle ruimte tussen het zwevende plafond en het originele plafond wordt gevuld met isolatiemateriaal, dit dempt het geluid. Twee lagen gipsplaten zorgen voor de uiteindelijke afwerking. Dit zal in het geval van contactgeluid minder effectief zijn dan het directe aanpakken bij de bron, maar het scheelt altijd een beetje. Bij overlast door luchtgeluid kan zo’n plafond voor een aanzienlijk verschil zorgen. De extra plafondlaag vangt als het ware de geluiden op en dempt ze. Zo’n zwevend plafond verlaagt het plafond met zo’n 8 tot 14 cm. Belangrijk is dat het zwevende plafond geen verbinding maakt met de wanden, anders kun je alsnog geluidsoverlast ervaren om dat de wanden het geluid van het plafond geleiden.”

Ik hoor mijn naaste buren, wat kan ik dan doen?

Wicher: “Dan zou je wandisolatie kunnen overwegen. Dit werkt volgens hetzelfde principe als plafondisolatie. Een voorzetwand wordt voor de bestaande muur geplaatst, de holle ruimte wordt gevuld met isolatiemateriaal, waarna de wand wordt afgewerkt met twee lagen gipsplaat. De voorzetwand komt 8 tot 14 cm de kamer in. Ook hier is het belangrijk dat de voorzetwand geen contact maakt met het plafond.”

Hoe weet je nou of akoestisch isoleren verschil gaat maken?

Wicher: ”Er zijn verschillende cijfers en isolatiewaarden, maar of de isolatie voldoende resultaat heeft hangt af van verschillende factoren. Akoestisch isoleren zal altijd een verbetering met zich meebrengen, maar of dat afdoende is voor de bewoners is altijd afwachten. Daarom is het belangrijk goed in kaart te brengen waar de problemen vandaan komen. Soms is het isoleren van het plafond niet genoeg en moeten ook de wanden aangepakt worden. We adviseren mensen altijd met de kleinste kamer in huis te beginnen, zodat ze kunnen ervaren wat het verschil is. Veel is ook afhankelijk van de eigen beleving van mensen. Wat de één als overlast ervaart, wordt door de ander nauwelijks opgemerkt. Op de isolerende producten is de isolatiewaarde wel aangegeven, maar dan is het nog moeilijk in te schatten hoe men dat ervaart. Eigenlijk net als bij de verwarming, wat is 2 graden hoger?”
h2>Wat kost het om akoestisch te isoleren? En kan men dit zelf?Wicher: “Als men een beetje handig is, dan is het aanbrengen van een voorzetwand of een zwevend plafond een klus die je prima zelf kunt doen, er zijn diverse duidelijke instructievideo’s, ook op onze website. Wie niet zo handig is, kan de klus natuurlijk altijd uitbesteden. Voor wat betreft de kosten moet je bij een voorzetwand denken aan een bedrag tussen de € 50,- à € 60,- per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen product. Bij een plafond zit je tussen de € 60,- en € 70,- per vierkante meter. Voor vloeren kan je uitgaan van een vanaf prijs van € 25,- per vierkante meter, maar ook hier geldt weer dat veel afhangt van de gekozen producten.

Er is geen officiële regelgeving op het gebied van geluidsreductie bij ondervloeren. De Stichting Geluidshinder heeft een minimale grenswaarde vastgesteld van 10 dB (decibel). Veel VvE’s hanteren in hun reglement deze 10 dB eis. Hiermee wordt bedoeld dat de ondervloer de geluidsdoorgifte naar de onderburen met minimaal 10 dB reduceert. Let hierop bij de aanschaf van een ondervloer.

De R-waarde geeft de mate aan waarin een materiaal geluid kan isoleren. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de geluidsisolatie van het materiaal.

Meten is weten

Er is een aantal instanties die metingen doen op het gebied van geluidsoverlast
www.lawaaidemper.nl
www.geluidburo.nl
www.tbve.nl
www.kgigroep.nl

Nederlandse Stichting Geluidshinder

Meer weten over de richtlijnen op het gebied van geluidsoverlast? Bezoek dan de site van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.
www.nsg.nl

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.