Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Energie besparen in je appartement

10 januari 2018
De overheid verhoogt de energiebelasting weer en daardoor kan de rekening aan het einde van het jaar nog weleens tegenvallen. Gelukkig kun je met een aantal simpele aanpassingen heel wat geld besparen. Hoe? Dat lees je hier.
LEES VERDER

Ieder huishouden heeft gemiddeld honderd (!!) elektrische apparaten in huis. En die verbruiken samen flink wat energie. Een groot deel staat in de woonkamer. Denk aan de televisie, stereo-installatie, computer en de verlichting. Door een aantal simpele dingen kun je veel besparen. Plak bijvoorbeeld radiatorfolie achter de verwarming. Zo blijft de warmte langer binnen en hoef je dus minder hard te stoken. Stel de thermostaat ook goed in en zet de verwarming eens een graadje lager. Je zult merken dat er amper verschil is.

Standby-stand: niet doen!

Wat voor verlichting hangt er? Als je nog gloeilampen hebt hangen kun je die beter vervangen voor spaar- of ledlampen. Een gloeilamp zet namelijk amper energie om in licht en daarnaast gaan ze niet zo lang mee. Zet je je apparaten altijd op standby-stand? Niet doen! Ook in standby vreten ze energie en daarnaast is het ook nog eens brandgevaarlijk. Door standby-gebruik betaalt een gemiddeld huishouden per jaar € 100,- teveel aan stroom!

Verwarming wat lager

Het sluiten van de gordijnen zorgt er ’s avonds voor dat de warmte beter binnen blijft en het geeft ook nog eens een knus gevoel. Stel je thermostaat slim in, er zijn tegenwoordig thermostaten met de mogelijkheid een dag- en nachtprogramma in te stellen. Wanneer je de verwarming overdag een graad lager zet, bespaar je 7% op stookkosten.

Let op je verlichting

Vergeet je regelmatig het licht uit te doen? Dat is zonde. Misschien kan het helpen een tijdschakelaar in te stellen zodat het licht na een bepaalde tijd automatisch uitgaat. Je muren kun je het beste in een lichte kleur schilderen. Dat reflecteert het daglicht en daardoor hoef je minder verlichting te gebruiken.
Ga je nieuwe apparaten kopen? Let dan altijd op het energielabel. De meeste nieuwe apparaten verbruiken minder stroom en dat kan je op jaarbasis heel wat schelen!

Bron: UnitedConsumers Energie

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

Zonnepaneel-advies
Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

ZOEKSUGGESTIES