Energie besparen met een warmtepomp in uw appartement

Al langere tijd zijn we in Nederland bezig met duurzaam leven en wonen. Sterker nog, vanaf 2050 mogen we niet meer stoken op aardgas.

Gepubliceerd: 22 februari 2022

Nu de gas- en energieprijzen stijgen is het logisch als u nú al energie wil besparen en van het gas af wil gaan.

Om energie te besparen kut u als appartementeneigenaar diverse dingen zelf doen. Zoals zuinige apparaten aanschaffen, niet te lang douchen en de verwarming slim gebruiken. Besparen op gemeenschappelijke bezitten is lastiger, daarvoor moet je bij de VvE zijn. Denk aan de isolatie van buitenmuren, het dak en de vloer op de begane grond, de aansluiting van zonnepanelen of de installatie van een warmtepomp. Bij dat laatste staan we in dit artikel stil, omdat het een steeds populairdere methode wordt van duurzaam verwarmen.

Waarom is een warmtepomp interessant?

Een warmtepomp is een installatie van ongeveer een vierkante meter, die u ergens binnen of buiten bij het appartementencomplex kunt installeren. Deze staat in verbinding met een WKO; een Warmte Koude Opslag diep in de grond. Deze opslag bestaat uit een warmwaterbron en een koudwaterbron. De warmtepomp pompt het water omhoog, haalt het door een warmtewisselaar en zorgt ervoor dat uw appartement in de zomer verkoeld wordt en in de winter verwarmd. Dit is wat een warmtepomp zo interessant maakt:

- U bespaart 60 tot 80% aan verwarmings- en - De installatie kost geld, maar deze vorm van bodemenergie is verder - Energie is áltijd beschikbaar

De kosten van een warmtepomp

De WKO draagt een mooie steen bij aan de noodzakelijke energietransitie. Ook omdat deze beschikt over de duurzame, kunststof afdekkingen van TSE Enter. Een warmtepomp en WKO dient u te installeren voor het hele appartementencomplex. Daarom zult hiervoor moeten samenwerken met de VvE. De installatie kost geld, maar er zijn wel subsidies beschikbaar. Op de website van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland staan de diverse voorwaarden en bedragen vermeld. Blijven de kosten te hoog? Het Nationaal Warmtefonds, opgericht door Rijksoverheid en diverse banken, biedt gunstige leningen aan VvE’s.

Plan van aanpak

Voordat je zo’n heel traject in gaat, is het goed om een plan van aanpak te maken. Dit zijn een aantal tips:

- Vraag de helpdesk van Appartement & Eigenaar om handvatten voor zo’n plan van - Vraag een energieadvies aan, speciaal voor VvE’s. Dit kan bijvoorbeeld op de website van Maatwerkadvies voor woningen. Ook hiervoor biedt de overheid subsidie.
- Zet de financiële baten en lasten in een overzicht. Hoeveel energie bespaar je, wat kost de installatie van de WKO en wat gaat het opleveren?
- Neem de installatie van de WKO eventueel mee in het meerjarenonderhoudsplan

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.