Wet en regelgeving met betrekking tot kooiladders

De wet vereist dat een vluchtweg bij een gebouw aanwezig is: aluminium kooiladders zijn dan een perfecte oplossing.

Gepubliceerd: 24 juli 2018

Kooiladders zijn niet meer weg te denken als het gaat om veilige toegang tot gebouwen. Maar ook als vluchtweg in noodsituaties spelen kooiladders een belangrijke rol.

Daarbij vereist de wet dat er altijd een vluchtweg aanwezig is bij een appartementengebouw. 

Beknopte wet en regelgeving voor kooiladders

Wet- en regelgeving stelt verschillende vereisten aan kooiladders. Zo moet een vaste ladder een kooi hebben beginnende tussen de 2,2 – 3 meter van de grond (EN-ISO 14122-4). Daarnaast moet een kooiladder doorlopen tot minimaal een meter boven het aankomstniveau. Om bij het bovenkomen te voorkomen dat mensen aan de zijkant van de kooiladder naar beneden kunnen vallen moet er hekwerk worden geïnstalleerd. Dit hekwerk moet minimaal 1,1 meter hoog en 1,5 meter lang zijn.

Als de kooiladder aan de onderzijde bereikbaar is voor publiek moet de toegang tot de ladder afgesloten kunnen worden, bijvoorbeeld met een kooiafsluiting als een deur of luik.

En al is het geen wettelijke verplichting, raden wij toch aan om kooiladders jaarlijks een inspectie te laten ondergaan.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.