Waaraan moet een vluchtroute voldoen bij appartementencomplexen

Indien er brand uitbreekt in een van de appartementen in je appartementencomplex is het natuurlijk erg belangrijk dat je op een snelle en concrete manier jou en je gezin in veiligheid kan brengen.

Gepubliceerd: 22 juni 2020

Hoewel de meeste appartementencomplexen natuurlijk een lift hebben, mag de lift niet gebruikt worden tijdens een brand. Daarom is het belangrijk dat ieder appartementencomplex een duidelijke en veilige vluchtroute heeft.

Waarom moet een appartementencomplex een vluchtroute hebben?

Ieder appartementencomplex heeft wettelijk gezien een vluchtroute nodig. Deze vluchtroute moet daarnaast ook duidelijk aangegeven zijn. Ook moeten er in het appartementencomplex plannetjes ophangen in de gemeenschappelijke ruimten waarop de vluchtroute staat aangegeven.

Bij deze vluchtroute moeten de bewoners de trappen gebruiken gezien het gebruik van de lift bij brand ten strengste verboden is.

In een appartementencomplex wonen vaak tientallen – zelfs honderden mensen samen. Indien er brand uitbreekt moeten zij op een veilige manier via de vluchtroute naar buiten kunnen.

Verschillende soorten trappen

Gezien het gebruik van een lift bij brand levensgevaarlijk is moeten de bewoners natuurlijk trappen gaan gebruiken. Wanneer we kijken naar het soort trap dat er gebruikt kan worden bij een noodroute merken we dat er twee grote soorten trap zijn: de noodtrappenhal en de spiltrappen.

1. Noodtrappenhal

Een noodtrappenhal is een trappenhal binnenin het gebouw die zowel als trappenhal en als noodroute kan gebruikt worden. Je hebt deze trappenhallen waarschijnlijk al wel een keertje gezien of zelfs gebruikt. Een noodtrappenhal is vaak aangegeven met duidelijke bordjes en pictogrammen. Daarnaast wordt ook erg vaak noodverlichting geïnstalleerd in de noodtrappenhal zodat er bij een kortsluiting door brand nog steeds verlichting is in de trappenhal.

2. Spiltrappen

Spiltrappen zijn trappen aan de buitenkant van het gebouw die enkel en alleen als noodtrap gebruikt worden. Deze ijzeren trappen hebben het voordeel dat ze de bewoners direct naar buiten brengen waardoor men minder kans heeft op rookinademing en sneller frisse lucht krijgt. Daarnaast kunnen spiltrappen gebruikt worden in combinatie met een noodtrappenhal zodat – indien het op een lage verdieping brand en bewoners niet door de noodtrappenhal heel kunnen , ze nog steeds een kans hebben om te ontsnappen langs de spiltrap.

Eisen voor de vluchtroute

Wettelijk gezien moet iedere vluchtroute aangegeven zijn met bordjes in de gemeenschappelijke ruimtes. Daarnaast moeten boven de trappen eveneens pictogrammen staan dat deze gebruikt moeten worden in geval van nood.
Daarnaast moeten er rook en brandwerende deuren gebruikt worden om de vluchtroutes af te sluiten indien er gebruik gemaakt wordt van een trappenhal. Ook noodverlichting moet aanwezig zijn in de trappenhal zodat er altijd verlichting is tijdens een kortsluiting.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Christiaan Van Bavel
Vorig jaar
Wij wonen op de begane grond, hebben een klein tuintje die grenst aan een groenstrook van een woningbouw vereniging. De groenstrook wordt nergens voor gebruikt dus wij willen graag een overpad zodat wij vanaf de achterkant een vluchtweg hebben. Nu is deze afgesloten en kunnen wij niet wegvluchten. De woningbouw vereniging wil geen medewerking geven en zien het nut er niet van.
h.allart
4 jaar geleden
Als u hierover leest in het laatste Splitsingreglement (uitgave 2017?) dan ziet u niet alleen dat plaatsen van privé objecten maar ook van niet ter zake doende VvE eigendommen verboden is.
JGM Jacobs
4 jaar geleden
Waarom wordt niets vermeld over het plaatsen van privé objecten op de vluchtroutes?
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.