De meest gestelde vragen over waterontharders

Waterontharders zijn apparaten die calcium en magnesium uit het water halen. Hierdoor bevat het water in uw huishouden minder tot geen kalk meer.

Gepubliceerd: 18 augustus 2023

Overweegt u om een waterontharder aan te schaffen voor uw appartement? Dan komen er waarschijnlijk een aantal vragen bij u op. Bijvoorbeeld over de werking en de bijkomende voordelen. In dit artikel worden de meest gestelde vragen besproken en leest u de beknopte antwoorden.

Wat is een waterontharder?

Waterontharders zijn apparaten die calcium en magnesium uit het water halen. Hierdoor bevat het water in uw huishouden minder tot geen kalk meer.

Hoe werken waterontharders?

Er zijn diverse soorten waterontharders verkrijgbaar. De twee meest voorkomende types zijn magnetische waterontharders en traditionele waterontharders. De magnetische variant neutraliseert de kalkdeeltjes in het water door middel van een magneet. Een traditionele waterontharder filtert kalk uit het water door middel van ionenwisseling. Het zogenaamde harde water stroomt hierbij door een harsbed waar calciumionen en magnesiumionen (kalk) worden vervangen door natriumionen. Het zout dat aanwezig is in de ontharder reinigt de hars, omdat het anders snel verzadigd raakt met kalkdeeltjes.

Hoe vaak moet het zout worden bijgevuld?

Hoe vaak u het zout moet bijvullen, is afhankelijk van uw waterverbruik en het fortmaat van de waterontharder. Gemiddeld zal eens per 2 a 3 maanden bijvullen voldoende zijn. Het onderhoud is dus erg overzichtelijk.

Is onthard water drinkbaar?

Ja, u kunt onthard water (ook wel zacht water genoemd) gewoon drinken. Omdat het water veel minder kalk bevat, kan het zelfs een zachtere smaak hebben dan kalkhoudend water.

Hoe kan er geld worden bespaard met een waterontharder?

Door gebruik te maken van een waterontharder, wordt er kalk uit het water gehaald. Het resultaat is dat u veel minder last hebt van kalkaanslag. U hoeft hierdoor minder geld te besteden aan schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en wasverzachter. Ook zal er minder kalkaanslag ontstaan in uw huishoudelijk apparaten. Apparatuur gaat hierdoor langer mee en is minder gauw toe aan vervanging. Op deze manier kan er dus geld worden bespaard op de lange termijn.

Is het mogelijk om de ontharder zelf te installeren?

In principe is het mogelijk om waterontharders zelf te installeren, maar toch wordt het aangeraden om dit over te laten aan een specialist. De professional weet precies hoe de waterontharder snel, veilig en op de juiste manier geïnstalleerd moet worden. Dit kan problemen op lange termijn voorkomen.

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij aankoop?

Omdat er verschillende soorten waterontharders verkrijgbaar zijn, is het verstandig om u goed te verdiepen in de mogelijkheden. Houd hierbij rekening met uw gemiddelde waterverbruik, uw budget en het formaat van de waterontharder. Laat u bij twijfel adviseren door een specialist om de beste keuze te maken voor uw appartement.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.