5 tips om uw appartement te verduurzamen

Het lijkt alsof isolatie, zonnepanelen en andere duurzame maatregelen alleen relevant zijn voor woonhuizen. Toch klopt dat beeld niet: ook voor appartementen blijkt het belangrijk om te verduurzamen. 

Gepubliceerd: 07 september 2020


Wist u dat veel duurzame maatregels niet alleen zorgen voor minder energieverbruik, maar ook meer comfort opleveren? Dit zijn 5 tips om uw appartement te verduurzamen.

1. Isolatie aan de binnenzijde

Een appartement kan niet zomaar aan de buitenzijde geïsoleerd worden. Dat kan alleen als de VvE het ook wil en als andere appartementen ook meedoen. U kunt ook aan de binnenkant al heel veel doen en dan bent u niet afhankelijk van anderen. Wist u bijvoorbeeld dat een groot deel van uw warmte verdwijnt naar de hal en naar uw buren? Daarom is het heel verstandig om de binnenzijde van uw appartement te isoleren. Zoek eerst meer informatie over isolatie, zodat u weet welke stappen u kunt nemen. Dit is niet alleen fijn omdat u de warmte binnenhoudt, maar het werkt ook geluidsisolerend zodat uw appartement minder gehorig wordt.

2. Het plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn ook voor appartementen heel interessant. Ze leveren een groot deel van de elektrische energie die u gebruikt. Zodoende kunt u de zonnepanelen weer vlot terugverdienen. Maar mag u zomaar zonnepanelen nemen? In vrijwel alle gevallen zal toestemming van de VvE nodig zijn. Meestal neemt het complex als geheel dan zonnepanelen, waarbij alle eigenaren meedelen in de kosten en baten. Het is ook mogelijk dat u toestemming krijgt om eigen zonnepanelen op het dak te plaatsen. Let bij het kopen van zonnepanelen op de kwaliteit en kies voor goede panelen die een lange levensduur hebben.

3. Vervang glas en kozijnen

Het is afhankelijk van de afspraken van uw VvE of het vervangen van glas en kozijnen eerst moet passeren. Officieel is dit de buitenkant van het gebouw en dus een taak voor de complete VvE. Maar soms is het mogelijk aparte afspraken te maken. Door uw glas en kozijnen te vervangen, zeker in appartementen van meer dan 20 jaar oud, is veel winst te behalen. De stookkosten worden aanzienlijk lager en het wooncomfort wordt beter.

4. Zelf duurzame apparaten gebruiken

In uw eigen appartement kunt u ook maatregelen nemen om duurzamer te wonen. U kunt bijvoorbeeld oude apparaten vervangen voor duurzamere exemplaren. Tegenwoordig zijn apparaten vele malen zuiniger dan 10-15 jaar geleden. Ook uw verlichting kunt u vervangen voor duurzame LEDs. Zo bespaart u op energieverbruik en maakt u uw appartement duurzamer.

5. Ga praten met de VvE

We hebben nu een aantal tips genoemd die moeten passeren bij de VvE. Tijd om eens rustig met de VvE in gesprek te gaan over duurzame mogelijkheden voor het hele complex. Er kunnen veel maatregelen opgenomen worden in de lange termijn planning (DMJOP). Ook kan de VvE een aantal kleinere maatregelen direct doorvoeren. Zo wordt het hele appartementencomplex duurzamer en uw appartement dus ook.

Duurzame maatregelen nemen is niet zo moeilijk. In een appartementencomplex is het vooral zinvol om dit te doen als ook andere eigenaren meedoen. Maar ook wanneer uw buren niet meedoen kunt u nog steeds zelf uw maatregelen nemen. Zo bent u niet alleen goed bezig voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.