3 Tips om je appartement te verduurzamen

Als je in een appartement woont, heb je niet altijd de keuze om de buitenzijde van het gebouw te verduurzamen.

Gepubliceerd: 22 juli 2022

Dit moet je aan de woningbouwvereniging overlaten. Of het moet in overleg met de Vereniging van Eigenaars. Om toch te zorgen voor een lagere energierekening, kun je binnen in je appartement met een paar eenvoudige ingrepen al kosten besparen. Lees hier onze tips.

Isoleer ramen en deuren

Heb je een houten voordeur of balkondeur die uitzet bij warm weer en krimpt als het buiten koud is? In dat geval zul je in de winter misschien last hebben van kieren, waar net de ijzige wind doorheen kan komen. Bevestig tochtstrippen aan de onderkant van de deur, of bevestig isolatiemateriaal rond de deurpost. zo houd je de ergste tocht buiten. Je kunt natuurlijk ook je rolgordijnen vervangen door dikkere gordijnen die de hele deur bedekken. Ook daarmee houd je de kou tegen. Plak achter de radioteren in je huis isolatiemateriaal, zodat de warmte niet via de muur naar buiten verdwijnt maar ook echt in de kamer kan blijven.

Vervang onzuinige verlichting door led

Afhankelijk van de grootte van je woonkamer heb je in deze ruimte heel wat lichtpunten. Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 10 lampen in de huiskamer. Tel daar ook nog eens de lampen bij van de keuken, de badkamer, de slaapkamers en de gang. Nu zul je niet altijd alle lampen tegelijk aan hebben, maar als er meerdere mensen in het appartement wonen, kan het elektriciteitsverbruik toch oplopen. Vervang daarom de traditionele lampen door zuinige led lampen. Deze led lampen kun je in verschillende lichtsterktes krijgen. Kies dan ook de led lampen die bij de ruimte passen. Zoals een helder wit licht voor boven het aanrecht of voor naast de spiegel van de badkamer. En een sfeervol, warm licht op de slaapkamer en de woonkamer. Bij de meeste led lampen kun je de lichtsterkte nog aanpassen, zodat je genoeg licht hebt boven de eettafel als je aan het werk bent. Maar je kunt dit tijdens het eten aanpassen naar een gezellige sfeerverlichting.

Kies voor duurzame huishoudelijke apparaten

Is je wasmachine aan vervanging toe of ben je op zoek naar een nieuw koffiezetapparaat? Let er bij de aanschaf op dat de huishoudelijke apparaten een energiezuinig label hebben. Hiermee kun je op jaarbasis ook een hoop stroom besparen. Kies daarbij ook voor de energiezuinige programma's die geboden worden, zodat je nog duurzamer je was draait of de afwas doet. Een keer een volle wasmachine draaien, is bijvoorbeeld duurzamer dan meerdere keren een halfvolle. Lever oude apparaten bij de milieustraat in. Ook de oude lampen die je hebt vervangen door de led lampen lever je daar in. Gooi ze dus niet bij het gewone afval want oude gloeilampen en tl buizen kunnen kwik bevatten. En het verantwoord afvoeren van oude apparaten en oude lampen hoort ook bij het duurzaam maken van je appartement.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.