Geld lenen bovenop de hypotheek

Je hebt een prachtige woning gevonden en onderhandelt over de hypotheek. De maximale hypotheek is 100 procent van de woningwaarde.

Gepubliceerd: 11 juli 2018

Is de koopsom gelijk aan de marktwaarde van het huis, dan gaat de gehele hypotheek dus op aan de koopsom. Daar komen echter nog allerlei kosten bovenop en die zul je op een andere manier moeten bekostigen. Bijvoorbeeld door geld lenen

Waarom lenen bovenop de hypotheek?

De voornaamste reden om naast de hypotheek een lening af te sluiten, is omdat de hypotheek alleen de koopsom van het nieuwe appartement dekt. De administratieve kosten om de koop te sluiten, zoals notaris- en taxatiekosten en de overdrachtsbelasting, zijn niet gedekt. En die kunnen oplopen tot gemiddeld 5 procent van de woningwaarde. Verder wil je natuurlijk een mooie keuken en badkamer in de nieuwe woning. En mogelijk heb je niet gespaard om de boel in te richten. Genoeg redenen waarom je bovenop de hypotheek een lening af wil en misschien zelfs af moet sluiten. 

Geld lenen naast een hypotheek: waarop letten?

Geld lenen naast de hypotheek is aantrekkelijk en soms ook noodzakelijk, zeker wanneer de kosten voor de nieuwe woning niet zijn gedekt. Vrijblijvend is het niet. Houd er rekening mee dat een lening afsluiten betekent dat je extra maandlasten hebt. Maandlasten die bovenop de bestaande hypotheeklast komen. Heb je al een lening afgesloten en wil je vervolgens een hypotheek afsluiten? Dan kan het maximale hypotheekbedrag hierdoor aanzienlijk lager uitvallen. Consumptief krediet zoals een persoonlijke lening wordt namelijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. En een BKR-notering kan van invloed zijn op de maximale maandlast die je kunt dragen en daarmee dus ook de hoogte van de hypotheek. Leg daarom altijd aan de hypotheekadviseur voor wat je plannen zijn en waarom je de lening nodig hebt. Zo kan een duidelijke berekening worden gemaakt en weet je precies waar je aan toe bent.

Het kan in bepaalde gevallen mogelijk gunstig zijn om een persoonlijke lening af te sluiten bovenop een hypotheek. Blijf je met de hypotheek onder de maximale woningwaarde en financier je de administratieve afhandeling van de koop en een eventuele verbouwing via een consumptief krediet? Banken rekenen in bepaalde gevallen een veel lagere rente wanneer je niet de maximale woningwaarde leent. Hiermee heb je dus ook lagere maandlasten. Sluit je verder een persoonlijke lening af met een vaste aflossing en rente, dan blijf je in totaal mogelijk onder de maandlast de je zou betalen bij een hypotheek die 100 procent van de woningwaarde omvat. 

Fiscale voordelen bij verbouwing

Gebruik je de lening bovenop de hypotheek om het huis te verbouwen? Dan mag je de rente en eventueel de financieringskosten van deze verbouwingslening mogelijk aftrekken van de belasting. Op de website van de Belastingdienst staan de voorwaarden waaraan je als woningeigenaar moet voldoen. Wil je de nieuwe woning bovendien duurzaam verbouwen? Dan bedraagt de hypotheek maximaal 106 procent van de woningwaarde. 

Meer weten over geld lenen en de hypotheek?

Ben jij van plan een appartement te kopen of heb je er net een gekocht? Als toekomstig of kersverse koper ben je dan op zoek naar een platform met al het laatste nieuws voor woningeigenaren. Je vindt hier tevens veel tips over geld lenen en hypotheekzaken.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.