Lening oversluiten om je woning te verbeteren

Er staat een verbouwing op de planning en je wilt geld lenen. Heel vervelend wanneer je al een lening hebt lopen. 

Gepubliceerd: 07 april 2020

Een goed idee: de lening oversluiten om je woning te verbeteren. Je sluit de bestaande lening naar een goedkopere en kunt ook nog eens bijlenen.

Oude leningen met hoge rentes

In het verleden lag de kredietrente een stuk hoger dan nu. Er zijn mensen die nog 8% of meer aan rente te betalen. Dit is ontzettend hoog, vooral wanneer je naar de huidige kredietrente kijkt. Toch opmerkelijk dat niet iedereen met een dure lening kijkt naar de mogelijkheden tot oversluiten.
Een gemiste kans want oversluiten kan op de eindstreep duizenden euro’s voordeliger uitvallen. Bovendien is dit een goede manier om geld te lenen voor een verbouwing of woningverbetering.

Let op eventuele kosten voor het oversluiten van de lening

Het oversluiten van een doorlopend krediet is altijd kosteloos. Dit geldt niet altijd voor de persoonlijke lening. Vooral oude leningen zitten nog aan ongunstige voorwaarden vast. Wil je de lening oversluiten en tegelijkertijd geld lenen voor een verbouwing? Bekijk dan of de kosten van het oversluiten voordelig voor jou uitvallen. Dit regel je allemaal bij Becam.

Omdat je bij oversluiten en geld bijlenen eigenlijk twee leningen samenvoegt zal dit in veel gevallen wel voordeliger zijn. Laat dit goed narekenen.

Lening oversluiten: de looptijd bepalen

De looptijd bepaalt de maandlasten. Hoe langer de looptijd, hoe meer spreiding er met betrekking tot de terugbetaling plaatsvindt. Bij het oversluiten van een lening en tegelijkertijd extra geld lenen wordt het huidige leenbedrag hoger. Daarom is het belangrijk om eens kritisch naar de looptijd te kijken.
Een lange looptijd verlaagt de maandlasten maar is op de eindstreep iets ongunstiger. Bij een korte looptijd betaal je naar verhouding minder rente.

Dit moet je weten over een lening oversluiten

De huidige lening is vaak grotendeels afbetaald. In veel gevallen is het mogelijk om hetzelfde bedrag te lenen als bij de huidige lening het geval was. Gaat het bijvoorbeeld om een lening van € 40.000 en is er reeds € 30.000 afbetaald, dan is het mogelijk om bij het oversluiten voor een bedrag van € 40.000 te gaan. Zo is er toch weer € 30.000 voor woningverbetering beschikbaar.

Het is interessanter om een grote dan een kleine lening af te sluiten. Dit komt omdat je bij een grote lening een lagere rente betaalt. Wie verschillende kleine leningen heeft lopen kan deze beter samenvoegen tot een grote lening. Dit bespaart weer op de maandlasten.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Bij een lening oversluiten zijn twee leenvormen mogelijk: de persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Veel mensen kiezen voor de persoonlijke lening, juist vanwege de gunstige voorwaarden. Bij deze leenvorm staan de rente en looptijd vast. Het maandbedrag blijft hiermee hetzelfde. Bovendien is tussentijds aflossen boetevrij, iets dat bij oude persoonlijke leningen niet het geval is.

Het doorlopend krediet is alleen praktisch wanneer er voor langere periode geld nodig is. Reeds afgeloste bedragen zijn namelijk opnieuw opneembaar. Dit gebeurt wel tegen een variabele rente en looptijd.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.