In een appartement beleggen: hoe werkt dit belastingtechnisch?

Wanneer je geld over hebt kan het slim zijn om te beleggen in een appartement of andere woning. Als je het geld op de bank hebt staan levert het namelijk weinig op.

Gepubliceerd: 09 december 2019

Het lijkt er zelfs op dat we binnenkort geld moeten betalen als we geld op de bank hebben staan. Om deze reden gaan steeds meer mensen kijken naar andere manieren om verstandig met hun geld om te gaan. Beleggen is al snel de beste optie, dit levert in ieder geval nog geld op. Over je vermogen betaal je momenteel tot 30.360 euro geen belasting. Of dit nou geld is dat op je spaarrekening hebt staan, of geld dat je hebt geïnvesteerd in een woning of andere belegging. Dit gaat in 2022 veranderen. Voor de spaarder is dit gunstig maar voor de belegger juist niet, zij moeten meer gaan betalen. Wat er precies gaat veranderen en wat dit voor jou betekent, lees je hier.

Goed nieuws voor spaarders

Momenteel is dus tot ruim 30.000 euro vrij van belasting als je dit hebt gespaard. Voor spaarders is er goed nieuws, vanaf 2022 kun je namelijk 440.000 euro op je bank hebben staan zonder dat je hier belasting over moet betalen. Voor veel mensen is dit goed nieuws. Er zijn namelijk meer dan een miljoen spaarders in Nederland die op dit moment wel belasting moeten betalen over hun spaargeld, in 2022 hoeft dit niet meer. Dit is ook wel nodig, je geld zou alleen maar minder worden op het moment dat je het op de bank hebt staan. De rente wordt namelijk steeds lager en levert eigenlijk niks meer op. Als je dan ook nog eens belasting moet betalen over je spaargeld zullen veel spaarders andere manieren zoeken om hun geld te bewaren.

Slecht nieuws voor beleggers

Degene die er het meest op achteruit gaan zijn de beleggers. Het zijn vooral de mensen die beleggingen hebben vanaf 30.000 euro tot een paar ton. Het belastingtarief gaat namelijk van 30% naar 33% in box 3. Hieronder vallen de beleggingen. In 2022 zal de vrijstelling van belasting op 30.846 liggen, als je hier 1 euro boven uitkomt zal je belasting moeten betalen over het hele bedrag. Hierdoor betaal je dan al 400 euro belasting. Om het verschil duidelijk te maken tussen nu en de nieuwe tarieven in 2022 geven we een voorbeeld. Stel dat je een tweede woning hebt met een marktwaarde van een woning van 400.000 euro betaal je nu 4.395 euro belasting, in 2022 zou je 6.903 euro betalen. Beleggers gaan er dus flink op achteruit.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.