Investeren in commercieel vastgoed: waarom het zo aantrekkelijk is

Beleggen in appartementen, hoekhuizen en vrijstaande villa’s is uitgegroeid tot een van de grootste vormen van investeren. 

Gepubliceerd: 25 augustus 2020

Door die bekendheid is het voor nieuwe beleggers de meest voor de hand liggende optie. Maar buiten dat: heb je ook weleens nagedacht over investeren in commercieel vastgoed? Beleggen in bijvoorbeeld winkelpanden, kantoren en distributiecentra kan namelijk verrassend aantrekkelijk zijn…

En dat heeft meerdere redenen. Een hogere return of investment (ROI), bijvoorbeeld. De opbrengsten zijn doorgaans zo’n zes à zeven procent: allerminst slecht in verhouding tot residentieel vastgoed. Daarnaast is investeren in bedrijfspanden ook behoorlijk risicovrij. Het vastgoed dient als onderpand, waardoor je vrijwel nooit voor vervelende verrassingen komt te staan. Je ziet maandelijks rente en aflossing binnenkomen en baant je daarmee een weg richting een aimabel pensioen. Al met al is het zéker iets om over na te denken.

Commercieel vastgoed

Allereerst – wat verstaan we precies onder commercieel vastgoed? De term is een containerbegrip voor alle panden die bedrijfsmatig gebruikt kunnen worden. Veel aspirant-beleggers denken automatisch aan winkels en kantoren, maar het begrip strekt zich veel verder. Wat dacht je bijvoorbeeld van distributie- en sorteercentra? Dergelijke bedrijfshallen zijn vooral sinds de opmars van de online winkels niet aan te slepen. Of denk iets kleiner – in termen van garageboxen, bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn eindeloos en interessant voor zowel beginnende beleggers als ervaren rotten in het vak.

Locaties, objecten en leegstand

Natúúrlijk is het niet zo dat ieder bedrijfspand even aantrekkelijk is voor potentiële investeerders. De waarde van zo’n object hangt van een aantal factoren af. De locatie is waarschijnlijk de belangrijkste van allemaal. Ga van tevoren goed na wáár het pand in kwestie staat. Investeer je in een winkelpand aan een drukke winkelstraat? Of gaat het om een kleine zaak op een plek waar veel minder aanloop is? Staat het kantoor dat je op het oog hebt in de buurt van een veelgebruikt treinstation óf moeten mensen per se met de auto komen om er gebruik van te maken? En dat distributiecentrum dat je in gedachten had. Staat dat op een handige locatie voor vrachtwagens óf moeten die vijf keer insteken voor ze überhaupt het terrein op kunnen? Allemaal elementen om rekening mee te houden.

Het object zelf is natuurlijk ook van niet te versmaden belang. De bouwkundige staat, de installatietechnische situatie en de marktconformiteit zijn allemaal van belang op de waarde die de taxateur uiteindelijk in zijn of haar boekje krabbelt. Daarnaast loont het om de afweging te maken tussen wel of geen leegstand. Een voordeel van een pand dat al wordt verhuurd, is dat je direct inkomsten ontvangt. Bij een leegstaand object kan dat nog even duren. Voordeel is dan wel dat je het pand helemaal kunt customizen naar jouw wensen en voorkeuren.

Beleggen in commercieel vastgoed

Beleggen in commercieel vastgoed is derhalve een interessante optie voor investeerders op zoek naar een manier om hun welverdiende centen goed te spenderen. Wil je meer weten over dit heilzame alternatief op investeringen in residentieel vastgoed?

Andere beleggingsvormen met hoge rendementen

Ooit stil gestaan bij het feit dat ondernemers grotere kredietnemers zijn dan particulieren? Het voordeel is daarnaast dat ondernemers meestal een grote som geld nodig hebben, wat administratieve lasten verlaagt. Snel zakelijk geld lenen is een opkomende trend, zeker in onzekere tijden. Dat is waar veel investeerders kansen pakken. Je kunt je als particuliere investeerder aansluiten bij diverse organisaties of bemiddelaars en op die manier geld uitlenen aan bedrijven. De zekerheden zijn goed, de ondernemer tekent altijd mee, waardoor hij of zij ook persoonlijk aansprakelijk is voor de lening. De opbrengsten? Zo’n 6% tot 9%. Uiteraard iets risicovoller dan investeren in een bedrijfshypotheek, omdat je geen garantie van onderpand hebt. Maar daarmee komen ook hogere opbrengsten. Ider wat wils.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.