Verdien met uw dak door optimaal gebruik

Het dak kan en mág worden voorzien van een nieuwe woonlaag of zelfs twee. De inkomsten die u hiermee genereert maken de verduurzaming en energietransitie financieel haalbaar.

Gepubliceerd: 30 maart 2020

Het team van verkoop-je-dak is een manifest gestart om dakeigenaren hierover te informeren.

Meervoudig gebruik van het dak

Daken worden nauwelijks benut of te eenzijdig gebruikt. Bij het verduurzamen van vastgoed wordt nog te weinig gebruikgemaakt van het dak. Hier en daar een paar zonnepanelen met wellicht wel een sedum dakbedekking erop, wordt gezien als verduurzaming van de 'vijfde gevel'. Dit enkelvoudig benutten van het dakoppervlak is in veel gevallen een gemiste kans. Een gemiste kans om het meervoudig gebruik door het op het dak woningen te bouwen met daar bovenop een groen dak voorzien van PV panelen. Veel VvE's kunnen nauwelijks de PV panelen bekostigen voor de energietransitie, laat staan een groen dak. Wanneer de ambities van de verduurzaming hoger worden ingestoken, door er vastgoed aan toe te voegen, ontstaat er een interessante businesscase.

Vereniging van Eigenaren

Wanneer het dak onderdeel is van een VvE, zijn alle eigenaren van een appartement samen eigenaar van de gemeenschappelijke ruimten. In het van toepassing verklaarde Modelreglement van splitsing is opgenomen of het gehele dak gemeenschappelijk is. In vrijwel alle splitsingsreglementen is bepaald dat toestemming van de vergadering nodig is om een dakopbouw of dakterras te
maken en dus ook voor de verkoop of verhuur van het dak. Welk stemverhouding van toepassing is op welke soort besluiten, staat in de splitsingsakte.

Kadastraal en bouwkundig splitsen

Om het dak te kunnen verkopen of kopen moet het dak kadastraal en bouwkundig worden gesplitst. Een bouwkundige splitsing vindt op grond van wet- en regelgeving plaats in de vorm van de omgevingsvergunning. De aanvraag wordt hierbij o.a. getoetst aan het bestemmingsplan, Bouwbesluit, de Bouwverordening en de parkeernorm. Als aan de eisen wordt voldaan, moet de omgevingsvergunning worden verleend.

Het kadastraal splitsen is het vormen van juridische kadastrale eenheden (splitsen in appartementsrechten) die separaat verkocht kunnen worden. Bij een kadastrale splitsing ontstaan alleen juridische appartementsrechten. Het toevoegen van meer woningen aan een gebouw, zijn wel een aantal regels verbonden. Ga hierover met uw gemeente in gesprek.

Stappenplan voor dakontwikkeling

Ga met uw VvE in gesprek over de wensen en de kansen die het dak biedt om te verduurzamen en te ontwikkelen. De quickscan zal uitwijzen wat de technische mogelijkheden zijn en wat de globale waarde van het dak is. Daaropvolgend kan er getoetst worden welke ontwikkelscenario's er mogelijk zijn voor uw dak. De ontwikkelpotentie van het dak zal de verduurzaming en de energietransitie van het gebouw makkelijk haalbaar maken en financieel zeer aantrekkelijk.

Meer informatie over de mogelijkheden met uw dak?
Vul onderstaand formulier in: 

 
VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.