Duurzame oplossingen voor energiedaken

Gele daken zijn daken waar duurzame energie opgewekt wordt. Een geel dak, ook wel energiedak genoemd, is een dak waarmee u energie van het dak haalt in de vorm van warmte en/of stroom.

Geplaatst door: Triflex BV

Anderen spreken ook van een geel dak als er alleen stroom opgewekt wordt, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. 

De op het dak verkregen energie kan in uw woning of gebouw gebruikt worden, hierdoor heeft u minder energie van het net nodig. Gevolg: een lagere energierekening. Mits het dak groot genoeg is, kan zelfs een heel gebouw worden voorzien van duurzame energie. Duurzame energieopwekking betekent minder CO2-uitstoot, daarmee draagt u bij aan een schonere lucht en het tegengaan van het broeikaseffect. Door het opwekken van duurzame energie op het dak van uw woning of bedrijfspand stijgt tevens uw duurzaamheidslabel, waardoor ook de waarde van uw pand of woning toeneemt. Een geel dak kan echt geld opleveren. Om het rendement van bijvoorbeeld zonnepanelen voor elektriciteit te berekenen, moet er vooral gekeken worden naar wat uw verbruik is. De hoogte van uw verbruik bepaalt namelijk in welke tariefgroep van energiebelasting u valt, ofwel het bedrag dat u betaalt voor een kilowattuur. 

Hoe werkt een energiedak?
Met een geel dak kan energie worden opgeslagen en later weer worden hergebruikt. Overdag wordt het dak verwarmd door het zonlicht en in de nacht koelt het weer af. Zonnepanelen kunnen op platte of licht gebogen daken worden toegepast en onzichtbaar in de dakconstructie worden geïntegreerd. De toplaag van het dak bestaat uit een sterk absorberend dakmateriaal. Daaronder wordt de zonnewarmte aan de dakbedekking onttrokken.  

Waterdicht en wortelwerend
Energiedaken moeten uiteraard volledig waterdicht en in sommige gevallen wortelwerend zijn. Cruciale factoren zijn aansluitingen, hoeken, doorvoeren en andere vaak complexe detailleringen. Wanneer hier vocht achterblijft, vormt het een potentieel zwakke plek. De dakafdichtingssystemen van Triflex zijn ontwikkeld op basis van de vloeibare kunststofhars PMMA. 

Zonnepanelen op witte daken
Triflex biedt een verscheidenheid aan hoogwaardige oplossingen die een nuttige bijdrage leveren aan energiebesparing. Maar, duurzaamheid is niet alleen de goede thermische isolatie van gebouwen. Door gebruik te maken van energie uit duurzame bronnen, zoals door zonneboilers of zonnepanelen op het dak te plaatsen, kan ook de energiekwaliteit worden verbeterd. Een witte dakbedekking is bijvoorbeeld zeer geschikt in combinatie met zonnepanelen. De reductie van de binnentemperatuur met 3? tot 5? en koeling op door een reflecterende werking, zijn een aantal voordelen van zonnepanelen op witte daken.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder.

Bedrijvengids Geplaatst door
Triflex BV

Triflex BV

Boerendanserdijk 35, 8024 AE  ZWOLLE

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.