Hier moet u opletten bij de hypotheekrenteaftrek van uw appartement

Wanneer u net een eigen appartement gekocht hebt, komt er veel op u af. Zo hebt u een hypotheek afgesloten waar u iedere maand voor moet betalen evenals rente op die hypotheek.

Gepubliceerd: 14 mei 2022

Het is goed om te weten dat u onder een aantal voorwaarden deze rente mag aftrekken van uw inkomen voor de belasting, de zogeheten hypotheekrenteaftrek. Maar: wat mag u precies verrekenen en waar moet u nog meer opletten? In dit artikel leest u er meer over.

Wat is hypotheekrenteaftrek precies?

Over de hypotheek van een appartement dat u koopt, moet u altijd rente betalen. Die rente wordt ook wel hypotheekrente genoemd. Eigenlijk betekent dit dat u in verhouding alsnog meer moet betalen voor uw appartement dan u vooraf had gedacht of gehoopt. De hypotheekrente wordt door veel bezitters van appartementen en woningen daarom gezien als iets negatiefs. Als antwoord daarop heeft de Nederlandse overheid al in de vorige eeuw besloten om een fiscale regeling op te zetten waarbij u de hypotheekrente af kunt trekken van uw inkomen; de hypotheekrenteaftrek.

Hoewel de woningmarkt momenteel oververhit is, was dit dé manier om consumenten te stimuleren om een appartement of huis te kopen. Met de hypotheekrenteaftrek betaalt u namelijk minder belasting, waardoor het alsnog voordeliger is om een eigen woning te bezitten. U kunt de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden in box 1 bij uw aangifte bij de Belastingdienst aftrekken. Om dit volledig juist te doen, is er een aantal zaken waar u op moet letten.

Hypotheekrenteaftrek: welke rente mag je aftrekken?

Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten welke rente u precies mag aftrekken. Zo kunt u de hypotheekrenteaftrek alleen gebruiken bij uw eerste gekochte appartement of woning. Hebt u bijvoorbeeld een persoonlijke lening afgesloten om een verbouwing in uw eerste appartement te voldoen? Ook dan mag u de rente gewoon aftrekken bij uw aangifte van de Belastingdienst. Beschikt u over een tweede huis of appartement om bijvoorbeeld te verhuren of te gebruiken als recreatiewoning? De hypotheekrente daarvan mag u niet aftrekken van uw inkomen.

Wanneer u verhuist van het ene appartement naar het andere appartement en er is sprake van overwaarde dan moet u die overwaarde gebruiken om uw nieuwe appartement aan te schaffen. Doet u dat niet dan mag u eveneens geen gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Kortom: het kan zeker geen kwaad om je even te verdiepen in welke gevallen u wel of geen hypotheekrente mag aftrekken. Dat kan u uiteindelijk veel geld schelen als eigenaar van een appartement.

Verschil in hypotheekrenteaftrek voor en na 2013

Sinds 2013 is er een vernieuwde regeling omtrent de hypotheekrenteaftrek van appartementen en huizen. Dat houdt in dat wanneer je een hypotheek hebt afgesloten na 1 januari 2013 u alleen de rente van een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek mag aftrekken bij uw aangifte. In het geval van een (deels) aflossingsvrije hypotheek kan dat dus niet meer, tenzij u die hypotheek al vóór 2013 hebt afgesloten. Dat is ook het geval wanneer u die hypotheek gaat oversluiten of wanneer u gaat verhuizen. Bent u van plan om uw huidige hypotheek te verhogen? Dan moet dat wel een lineaire of annuïteitenhypotheek betreffen.

Hierbij is het goed om te weten dat de rente van uw hypotheek 30 jaar lang aftrekbaar is. De termijn van de hypotheekrenteaftrek gaat in op het moment dat u een hypotheek afneemt. Wanneer u in de tussentijd besluit te verhuizen, loopt de termijn van die 30 jaar gewoon door. Verhoogt u tussendoor de hypotheek van uw appartement? In dat geval hebt u voor een deel opnieuw recht op 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Onthoud hierbij dat de hoogte van de renteaftrek op uw hypotheek afhankelijk is van de rente die u überhaupt moet betalen.

Zo berekent u hoeveel hypotheekrenteaftrek u krijgt

Tot slot is het natuurlijk interessant om te weten op hoeveel hypotheekrenteaftrek u recht hebt. Om daarachter te komen, moet u uzelf de volgende vragen stellen:

  • Hoe hoog is de hypotheekrente van de hypotheek voor het appartement waar u eigenaar van bent?

  • Hoe hoog is uw inkomen? En beschikt u over een fiscaal partner waarvan het inkomen ook mee moet worden gerekend?

  • Hoe hoog is de belasting die u betaalt over uw inkomen?

De hoogte van de hypotheekrente kunt u aflezen op het overzicht dat u gekregen hebt van uw hypotheekverstrekker. De hoogte van uw inkomen en de belasting die u daarover moet betalen vindt u op uw jaaropgave. Trek de hypotheekrente af van uw inkomen; uw belastbare inkomen is het bedrag dat daar uitkomt. Check hierbij de hoogte van de belasting die u betaalt over uw inkomen met en zonder de aftrek van de hypotheekrente. Het verschil tussen die uitkomsten is de hypotheekrenteaftrek die u krijgt.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.