Profiteren van de lage hypotheekrente

Als je in het laatste jaar een huis of appartement hebt gekocht, zit je wel goed. De hypotheekrente (de rente die je over je lening betaalt) is namelijk historisch laag.

Gepubliceerd: 28 februari 2017

Dat heeft als voordeel dat je het geldbedrag dat je nodig hebt voor huis of appartement vrij goedkoop van de bank kunt lenen. De besparing kan behoorlijk wat invloed hebben op de hoogte van de mogelijke lening, maar natuurlijk ook op het maandbedrag dat je de bank moet betalen. Hoe kun je zo goed mogelijk profiteren van de lage hypotheekrente?

Profiteren door oversluiten

Als je in de jaren voor de crisis een hypotheek hebt afgesloten, is de kans groot dat je nu heel wat meer hypotheekrente betaalt dan de huidige rente. Omdat de rente nu historisch laag staat, zijn veel mensen bezig met oversluiten. Maar is dat nu we echt voordelig? Dit zijn de zaken waar je rekening mee moet houden:
- Rentevaste periode. Aan het eind van de rentevaste periode mag je gratis oversluiten, maar daarvóór betaal je boete. Deze boeterente is hoger naarmate je rentevaste periode nog langer is, want de hypotheekverstrekker loopt inkomsten mis.
- Boeterente. Zoals gezegd betaal je vaak boeterente. Die is niet mis en kan een behoorlijk bedrag vormen. Zoek goed uit of je meer bespaart dan het je kost, want vaak is de boete zo hoog dat je er maar weinig voordeel van hebt.
- Afsluitkosten. Bovenop de boete komen afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek. Deze kosten zijn vergelijkbaar met de kosten als je een huis koopt. Wees hier dus op voorbereid en neem het mee in je berekening!

Als je een huis of appartement hebt gekocht waarvan de rentevaste periode binnen een jaar afloopt, kun je sowieso beter nog even geduld hebben tot de periode afloopt. Je bent dan voordeliger uit, want je kunt overstappen zonder boete. Bovendien doet je eigen bank ook een nieuw rentevoorstel dat gebaseerd is op de huidige hypotheekrente.

Profiteren door nu een hypotheek te nemen

Twijfel je al langer of je wilt verhuizen? Of wil je dolgraag een eigen appartement  kopen? Dan is deze periode wel de beste tijd om een hypotheek af te sluiten. De rente is namelijk weer langzaam aan het stijgen. Het diepste punt is voorbij en er is best kans dat de hypotheekrente over enkele jaren weer heel wat hoger ligt dan nu het geval is. Wil je dus profiteren van de lage hypotheekrente, dan is dit het perfecte moment om op zoek te gaan naar een koopappartement. Je hoeft je ook weer niet enorm te haasten, want hoewel de rente weer stijgt, gaat dat niet zo heel hard. Waarschijnlijk zal het weinig verschil maken of je nu een appartement koopt of dat je nog een half jaar wacht. Anderzijds is het ‘gevaarlijk’ om meer dan een jaar te wachten, omdat de stijging waarschijnlijk wel door zal zetten, waardoor je steeds wat meer gaat betalen.

Om te profiteren van de huidige lage hypotheekrente kun je twee dingen doen. Je kunt een nieuwe hypotheek afsluiten, bijvoorbeeld als je voor het eerst een woning of appartement wilt kopen. Je kunt ook je oude hypotheek oversluiten, wat vooral voordelig is als je tegen een veel te hoog rentetarief de lening hebt afgesloten. Of jij kunt meeprofiteren door over te stappen, hangt van jouw situatie af. Het is belangrijk dat je dit eerst zelf goed uitrekent en dat je hier professioneel advies over vraagt voordat je deze stap neemt. Oversluiten is namelijk niet áltijd de beste oplossing!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.