4 tips om uw hypotheekrente te verlagen

Heeft u een eigen appartement? Dan heeft u zeer waarschijnlijk een hypotheek afgesloten om dit te betalen. Een belangrijk onderdeel van uw vaste maandlasten is de hypotheekrente.

Gepubliceerd: 28 februari 2023

Maar wist u ook dat het mogelijk is om deze hypotheekrente na verloop van tijd te verlagen? Wij geven u enkele handige tips over het verlagen van uw hypotheekrente.

Aflossen van uw hypotheek

Een van de makkelijkste manieren om uw hypotheekrente omlaag te krijgen is beginnen met aflossen. Door uw maandelijkse aflossing te verhogen, is uw schuld sneller afgelost. U betaalt hierdoor minder rente over de looptijd van uw hypotheek. Een nadeel hiervan is wel dat uw maandelijkse hypotheeklasten tijdelijk hoger worden. Het is natuurlijk ook mogelijk om een grotere aflossing te doen. Kijk hiervoor wel naar de voorwaarden van uw hypotheekverstrekker, zodat u weet hoeveel u boetevrij mag aflossen.

Overweeg een langere looptijd of oversluiten

Door de looptijd van uw hypotheek te verlengen, is het mogelijk om de maandelijkse rentelasten te verlagen. Hierdoor zult u in totaal wel meer rente betalen over de looptijd van de hypotheek, maar gedurende deze periode zullen uw maandelijkse uitgaven lager zijn.

Loopt de rentevaste periode van uw hypotheek af? Drie maanden voordat deze periode afloopt, ontvangt u een renteaanbod van uw huidige hypotheekverstrekker. Dat is een mooi moment om te kijken of uw hypotheek oversluiten voordelig is. Vergelijk hypotheken en bekijk de verschillende rentetarieven. Houd wel rekening met extra kosten bij het oversluiten van uw hypotheek. Denk aan notariskosten, taxatiekosten en advieskosten.

Loopt uw huidige hypotheek nog niet af, maar is uw rente hoger dan de actuele rentestanden? Ook dan kunt u kijken of het oversluiten van uw hypotheek voordelig is. Dan moet u wel rekening houden met een oversluitboete. Houd bij het uitzoeken altijd rekening met alle extra kosten. Het is een moeilijk proces, dus neem contact op met een hypotheekadviseur om u te helpen bij het vinden van de beste hypotheek.

Maak gebruik van rentemiddeling

Rentemiddeling is een optie waarbij u de rente op uw hypotheek verlaagt door een nieuw rentetarief af te spreken. Dit kan uw maandelijkse uitgaven verlagen zonder dat u de looptijd van uw hypotheek hoeft uit te breiden. De nieuwe rente wordt berekend door de hypotheekverstrekker en is een gemiddelde van uw huidige rente en de actuele hypotheekrente.

Om dit te doen moet u wel uw hypotheek openbreken, waarvoor u een boete moet betalen. Deze boeterente wordt als toeslag bovenop het nieuwe rentetarief berekend. Neem dit dus mee in het uitzoeken of rentemiddeling een goede optie is.

Controleer uw risicoklasse

De hypotheekrente bestaat uit de basisrente en de rente-opslag. De basisrente is voor iedereen gelijk, maar de rente-opslag is gebonden aan een risicoklasse. Deze wordt toegewezen door de hypotheekverstrekker. Als bijvoorbeeld uw hypotheekschuld hoog is, vergeleken met de waarde van uw woning, dan valt u in een hogere risicoklasse.

In 2023 is voor veel woningen de WOZ-waarde gestegen. Dit kan betekenen dat u in een lagere risicoklasse valt. Om dit aan te passen moet u zelf actie ondernemen. Bekijk op de website van uw hypotheekverstrekker hoe ze de risicoklassen bepalen. Valt u door de stijging van de WOZ-waarde in een lagere risicoklassen, stuur dan een kopie van uw OZB-beschikking naar uw hypotheekverstrekker. Voeg daar een brief aan toe waarin u verzoekt de hypotheekrente aan te passen op basis van de nieuwe WOZ-waarde.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.