Oversluiten van je hypotheek slim?

Heb je een aantal jaar geleden een appartement gekocht? Dan heb je hier waarschijnlijk een hypotheek voor afgesloten. Wij vertellen je in dit artikel wanneer oversluiten van je hypotheek slim is.

Gepubliceerd: 22 september 2021

De meeste mensen beschikken namelijk niet over voldoende financiële middelen om zonder hypotheek een huis te kopen. Als je een hypotheek hebt afgesloten, betaal je iedere maand een deel van de lening terug. Dit bedrag bestaat uit aflossing en rente. Wanneer het alweer enige tijd geleden is dat je de hypotheek hebt afgesloten, betaal je mogelijk onnodig veel voor jouw lening. In dat geval kun je jouw hypotheek oversluiten naar een andere bank. Wij vertellen je in deze tekst wanneer dit slim is.

Lage rentestand

Er zijn verschillende redenen om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Toch zien we in de praktijk vaak dat mensen dit doen vanwege de rentestand. Heb je een aantal jaar geleden een hypotheek afgesloten? Dan betaal je maandelijks mogelijk een flink bedrag aan rente. De rentestand was een aantal jaar geleden namelijk niet bepaald gunstig. Tegenwoordig is dit wel anders. De laatste jaren is de rente eigenlijk alleen maar gedaald. Geld lenen is hierdoor een stuk goedkoper geworden dan vroeger.

Is de rentestand momenteel (aanzienlijk) lager dan toen jij jouw hypotheek afsloot? Dan kan het interessant zijn om jouw hypotheek over te sluiten. Je profiteert in dat geval namelijk van de huidige rentestand. Toch is oversluiten niet altijd interessant bij een lage(re) rente. Als jouw rentevaste periode nog niet is afgelopen, krijg je vaak te maken met een boeterente wanneer je jouw lening oversluit. Een hypotheekverstrekker loopt dan immers geld mis, waardoor zij jou een boete opleggen.

Ondanks de boete kan oversluiten overigens nog steeds interessant zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als je na het oversluiten aanzienlijk minder rente betaalt dan nu het geval is. Hierdoor bespaar je onderaan de streep mogelijk meer dan de boete jou kost. Twijfel je of oversluiten in jouw situatie slim is? Richt je dan tot een hypotheekadviseur in Hoorn. Dankzij zijn tussenkomst weet je binnen de kortste keren of het verstandig is om jouw hypotheek elders onder te brengen.

Gunstigere voorwaarden

De meeste mensen sluiten hun hypotheek over uit financiële overwegingen. Logisch, want je kunt flink besparen door jouw hypotheek elders onder te brengen. Toch zijn er ook andere redenen om jouw hypotheek over te sluiten. Heb je jouw hypotheek jaren geleden afgesloten? Dan staan de voorwaarden jou mogelijk niet meer aan. In dat geval kan het interessant zijn om jouw hypotheek over te sluiten. Er is ongetwijfeld een geldverstrekker te vinden die gunstigere voorwaarden hanteert. Levert oversluiten jou ook nog eens een besparing op? Dan sla je twee vliegen in één klap. Kortom: reden genoeg om het herfinancieren van jouw hypotheek serieus in overweging te nemen.

Einde rentevaste periode in zicht

Bij het afsluiten van een hypotheek kies je een rentevaste periode. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je jouw hypotheek voor 10, 20 of 30 jaar vastzetten. Doordat je de rente van jouw hypotheek vastzet, weet je wat jouw maandlasten zijn. Heb je de rente voor 10 of 20 jaar vastgezet en is het einde van de rentevaste periode in zicht? Dan kan het slim zijn om jouw hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker onder te brengen. Als de rentevaste periode voorbij is, zit je namelijk nergens meer aan vast. Oversluiten kan ook vlak voordat jouw rentevaste periode afloopt. De hoogte van de boete valt dan vaak mee, omdat de rentevaste periode bijna ten einde is. Als de rente ook nog eens lager ligt, kun je flink wat geld besparen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.