Huiszwam een ware ramp!

Huiszwam in uw huis of woonomgeving kan leiden tot grote problemen, in dit artikel probeer ik hierover uitleg te geven.

Geplaatst door: Nedon Adviesburo

Huiszwam, een term die vaak gebruikt wordt door partijen om hun werkzaamheden of diensten te verkopen.

Helaas is de Huiszwam echt één van de schadelijkste soorten schimmels voor gebouwen. Nou kan deze geen metselwerk of beton aantasten, maar kan deze houtaantastende schimmel elk oppervlak besmetten waar deze zich op of in bevind. Inderdaad, de Huiszwam kan dwars door metselwerk heen groeien, en is in staat om over grotere lengten hout te bevochtigen door zijn groei. Hierdoor zal de Huiszwam vrijwel nooit uit zichzelf stoppen met groeien of ontwikkelen.

De Huiszwam die veel in gebouwen voorkomt betreft de Serpula lacrimans, maar er zijn nog veel meer soorten Huiszwam. Ook Kelderzwammen, Poriënzwammen Plaatjeshoutzwammen en Poederzwammen komen veel voor in kruipruimten en dakconstructies in gebouwen. Ik zeg zwammen omdat er van elke familie meerdere soorten en ondersoorten bestaan. De lijst met namen is lang, en voor een huiseigenaar niet interessant, maar vanwege de schade die deze aanricht, de groeiontwikkeling, en zijn overlevingsvermogen is deze soort voor deskundigen schitterend om in kaart te kunnen brengen!

Maar ja dat is voor deskundigen leuk, u heeft er niks aan als uw pand in korte tijd in een deken van roodbruine sporen wordt bedekt. En dat ontstaat wanneer de Huiszwam actief is en sporen via zijn vruchtlichamen gaat verspreiden.

Hoe kan het dan dat deze zich wel ineens bij u ontwikkelt en bijvoorbeeld (nog) niet bij de buren? als er vochtproblemen zijn ontstaan, of als er verbouwd is of na geïsoleerd dan kan het milieu in of onder de woning ineens gunstig worden voor de Huiszwam. De sporen van alle vormen van schimmels zijn altijd en overal om ons heen aanwezig. Afhankelijk van het seizoen kunnen er meerdere sporen en soorten aanwezig zijn.

De cyclus is eenvoudig, er zijn sporen die tot ontwikkeling koem door vocht, hoe dat allemaal gaat is niet even op te schrijven, en een erg uitgebreid proces, maar deze sporen ontwikkelen zich tot draden (hyfen) en daarom groeien meerdere draden, wat men het mycelium noemt, en hierop ontwikkelt zich een vruchtlichaam oftewel paddenstoel. Dan is de cyclus al rond, maar dan is het het afbraakproces al begonnen in de houten constructiedelen.

Enkele factoren waar op gelet met worden; grondwater, doorslaand vocht, optrekkend vocht, koudebruggen, temperatuurverschil door isolerende werkzaamheden, lekkages, verstoorde ventilatie enz.

Wat kunt u zelf ervaren? 

Een muffe lucht, verandering van de geur in uw woonomgeving, verkleuring van vloeren of wanden zoals behangpapier of pleisterlagen. Plotselinge bruine stofachtige delen op meubelen of vloeren, schimmelmijten, verzakking van vloerconstructies, plinten en kozijnen die ineens scheuren (kubieke structuur) vertonen, of spontaan afbreken.

Enkele vragen;

ben ik verzekerd tegen Huiszwam? dat hangt van uw verzekering af, en of er lekkages is of een bouwfout enz.

Kan ik Huiszwam zelf bestrijden? Dat hangt ervan af of u specialist bent, bent u dit niet, probeer het dan ook niet want de kosten kunnen door verkeerde werkzaamheden en aanpak totaal uit de hand lopen!

Kan ik Huiszwam zelf herkennen? dat kan door even te kijken naar enkele foto's in dit artikel, dat zijn duidelijke voorbeelden, maar ook door o.a geur en de roodbruine sporen wat ik zojuist heb aangegeven.

Is Huiszwam schadelijk voor mijn gezondheid? dat kan als u gevoelig bent voor schimmels en sporen in het algemeen, mensen met een verzwakt imuumsysteem kunnen hier extra gevoelig voor zijn.

Vreet de Huiszwam mijn huis op? Huiszwam tast voornamelijk hout aan, maar kan elk oppervlak besmetten. Huiszwam groeit dwars door muren en kan ook onder gestorte betonvloeren door groeien.

Kan de Huiszwam vanuit de kruipruimte ook mijn kapconstructie aantasten? Ook dat kan de zwam kan via de spouw omhoog groeien, en zal daarbij elk onderdeel wt hij af kan breken aantasten.

Kan ik Huiszwam voorkomen? ja ook dat kan, blijf dus allert op plotselinge veranderingen en goed te kijken naar zaken die er eerst niet waren. Let ook op beweging in de vloer enz. Zorg tijdig voor herstel van die lekkage, en controleer regelmatig uw kruipruimte zo kan u plotselinge zwamgroei sneller ontdekken.

Blijf allert, en bij twijfel raadpleeg een specialist.

Voor vragen kunt u altijd mailen, info@nedon-adviesburo.nl 

bedankt voor het lezen,

vriendelijke groet

Harry Noordberger

Bedrijvengids Geplaatst door
Nedon Adviesburo

Nedon Adviesburo

Oude Paardendijk 3, 9321 XT  Peize

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.