In 3 stappen naar een duurzamer appartementencomplex

De toekomstige verplichting en stijgende energieprijzen hebben gezorgd voor een golf aan aandacht voor verduurzaming van gebouwen.

Gepubliceerd: 27 juli 2022

Onder andere vanwege de doelstelling om in 2050 alle gebouwen aardgasvrij te laten zijn, zullen veel gebouwen de komende jaren flink aangepast moeten worden. Dit zorgt voor diverse grote uitdagingen. Zo moet er gekeken worden welke aanpassingen mogelijk zijn, en hoe deze bekostigd zullen worden. Dit vormt al een uitdaging voor sommige woningeigenaren, maar een extra grote voor panden waarvan meerdere mensen eigenaar zijn. Bij de VvE dient dus zowel geld als draagvlak te zijn voor verduurzaming van het appartementencomplex.

Servicekosten vaak niet voldoende voor verduurzaming

Verduurzaming van een pand is niet altijd eenvoudig. Helemaal niet als er sprake is van meerdere eigenaren. Deze eigenaren betalen maandelijks een vast bedrag aan de VvE. Een gedeelte van deze servicekosten worden gereserveerd voor groot onderhoud. Er is echter vaak geen rekening gehouden met extra investeringen zoals isolatie, om een energiebesparing te kunnen realiseren.

Welke stappen kunt u nemen om alsnog een verduurzaming van het appartementencomplex te bewerkstelligen?

1. De mogelijkheden

Maak een overzicht met mogelijkheden. Laat een adviseur onderzoeken welke opties er zijn en zorg dat helder is wat iedere optie kost. Vraag offertes op voor de mogelijke werkzaamheden, bijvoorbeeld van prijzen van kunststof kozijnen en andere isolatiemaatregelen, en van zonnepanelen.

2. De financiering

Bekijk welke financieringsopties er zijn. Onderzoek allereerst of de maatregelen zoals het plaatsen van kunststof kozijnen in aanmerking komen voor subsidies. Ga vervolgens na of en voor welke maatregelen de VvE voldoende financiële reserves heeft. Is er niet voldoende financiële ruimte? Informeer dan of het mogelijk is een VvE Energiebespaarlening bij het Nationaal Warmtefonds af te sluiten. Ook kan je kijken bij je eigen gemeente voor financiering en of subsidie.

3. De mede-eigenaars van het appartementencomplex overtuigen

De laatste stap tenslotte bestaat uit het overtuigen van de andere bewoners van het appartementencomplex, en van het bestuur van de VvE. Meestal moeten investeringen namelijk unaniem gesteund worden om de maatregelen doorgang te kunnen laten vinden. Het kan hierbij helpen niet alleen te benoemen dat mensen niet alleen het klimaat en milieu steunen, maar ook nog eens hun energielasten zullen zien verminderen en comfortabeler wonen. Waar niet iedereen evenveel waarde hecht aan duurzaamheid, spreken comfort en geld vaak wel aan.

Met een VvE een appartementencomplex verduurzamen, vraagt om een planmatige aanpak. Het plan in duidelijke taal omschrijven en bovenstaande onderwerpen uitvoerig bespreken tijdens de Vergadering van Eigenaars vergroot de kans op een succesvolle verduurzaming.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.