'Woningeigenaren van appartementen in kleine VvE’s kunnen moeilijk verduurzamen'

De subsidies om huizen te verduurzamen zijn per 1 januari 2022 verhoogd. Toch kunnen een half miljoen appartementseigenaren nog onvoldoende stappen maken naar een groen energielabel.

Gepubliceerd: 14 januari 2022

De subsidies om huizen te verduurzamen zijn per 1 januari verhoogd. Dat is voor veel huiseigenaren welkom nieuws, want met de hard stijgende energieprijzen is je huis verduurzamen een verstandige investering. Toch kunnen een half miljoen appartementseigenaren nog onvoldoende stappen maken naar een groen energielabel.

Deze appartementseigenaren zijn afhankelijk van de andere VvE-leden voor verduurzamingsmaatregelen en wegwerken van achterstallig onderhoud, omdat het gaat om de aanpak van de schil en de gemeenschappelijke delen van het wooncomplex. Voor deze collectieve aanpak kan een collectieve financieringsoplossing uitkomst bieden.

Voor kleine VvE’s die bestaan uit minder dan 8 appartementen biedt de markt geen financieringsoplossingen. Daardoor lopen een half miljoen woningeigenaren verhoogde risico’s op energiearmoede en betalingsproblemen door stijgende energiekosten, maar ook op waardeverlies van de woning op langere termijn, omdat woningen met een rood label minder aantrekkelijk worden door noodzakelijke investeringen in verduurzaming.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft in 2021 Motivaction onderzoek laten uitvoeren naar de verduurzaming van woningen in tijden van corona. Hierin zijn appartementseigenaren buiten beschouwing gelaten, omdat eigenaren afhankelijk zijn van andere VvE-leden en daarmee minder kansrijk zijn om energiebesparende maatregelen door te voeren. Om de afspraken uit het Klimaatakkoord na te komen is het van belang dat alle woningeigenaren goede mogelijkheden krijgen om te verduurzamen. Van belang is dus dat deze groep meer aandacht krijgt en betere mogelijkheden krijgt om te verduurzamen.

Arlette Arends, Adviseur verduurzaming woningmarkt, NHG

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.