Raambekleding belangrijk voor eigen privacy-gevoel

Wij Nederlanders houden er niet van als passanten bij hen door het raam naar binnen kijken.

Gepubliceerd: 30 april 2018

Toch doen we het bijna allemaal zelf ook graag bij anderen. Dat blijkt uit onderzoek naar hoe belangrijk raambekleding is met betrekking tot de privacy in huis.

Nieuwsgierig

Dat Nederlanders nieuwsgierig zijn, blijkt wel uit het aantal mensen dat bekent regelmatig bij anderen naar binnen te kijken. Zo’n 15% doet dit zodra ze hier de kans toe hebben en zo’n 34% geeft aan dit meestal te doen. De helft van de ondervraagden geeft toe soms bij de buren een kijkje te nemen. Slechts een heel klein percentage (3%) zegt nooit bij anderen naar binnen te gluren. Opvallend is wel dat het overgrote deel het vervelend vindt als er mensen naar binnen kijken. Een kwart van de ondervraagden maakt dan ook gebruik van raambekleding omdat ze zich anders bekeken voelen.

Naast privacy is het creëren van een intieme en knusse sfeer de belangrijkste reden voor het aanschaffen en daadwerkelijk gebruiken van de raambekleding. Zodra het donker wordt, doet zeven op de tien respondenten de raambekleding dicht. Anderen doen dit zodra het eten op tafel komt of wanneer de televisie aangaat. Er is maar een enkeling die zijn raambekleding nooit dicht doet en de bekleding dus puur ter decoratie heeft hangen.

Omdat sfeer zo'n grote rol speelt, is het belangrijk dat de raambekleding helemaal kan worden aangepast aan je eigen smaak en behoeftes. Zo kiest de één voor gordijnen en heeft de ander meer met jaloezieën. Bovendien is het opvallend dat vrijwel alle respondenten aangeven raambekleding te hebben hangen in huis. Blijkbaar is dit een onmisbaar accessoire in het interieur van veel Nederlanders.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.