De voordelen van horizontale lamellen

In de volksmond worden horizontale jaloezieën vaak nog hardnekkig 'luxaflex' genoemd. Een foute benaming, want de luxaflex is geen product maar een raamdecoratiemerk.

Gepubliceerd: 25 januari 2017

Overigens wel het eerste merk dat in de jaren '50 van de vorige eeuw met het systeem van kantelbare metalen lamellen in een ladderband kwam. De huidige jaloezie is nog steeds in metaal te verkrijgen, tegenwoordig echter veelal aluminium en daarnaast in kunststof, hout, leder en textiel. Met horizontale lamellen heb je 100% controle over de intensiteit van het zonlicht. In tegenstelling tot andere zonweringen kan je het licht zelfs alleen naar boven of beneden laten vallen. De raamjaloezie heeft echter nog meer voordelen.

- In tegenstelling tot andere raamdecoratie is de jaloezie op elk soort raam aan en/of in te passen.
- Afhankelijk van wat voor soort lichtinval je voorkeur geniet, heb je de keuze uit meerdere lamelbreedtes. Je kunt kiezen uit standaard afmetingen 16, 25, 35, 50, of 70 mm. Hierin zijn speciaal ontworpen designmodellen niet meegerekend.
- De grote variëteit in materialen noemden we al, maar die zijn daarnaast ook in diverse structuren te verkrijgen. Aluminium bijvoorbeeld is er geborsteld, in hamerslag of gelakt en houten lamellen kennen we in naturel, geoliede, gebeitste of geverfde vorm.
- Met jaloezieën heb je de mogelijkheid ze op te trekken tot een bepaalde hoogte of ze juist te laten zakken. Daarnaast heb je de mogelijkheid de lichtinlaat te regelen door de lamellen naar buiten of binnen te kantelen. Dat laatste is bijvoorbeeld met een rolgordijn niet mogelijk, die kun je alleen maar naar boven en naar beneden rollen.
- De jaloezie heeft bijzonder goede isolerende eigenschappen. Niet alleen tegen licht, maar ook tegen koude en zonnewarmte. Houten en lederen lamellen isoleren het best tegen temperatuurschommelingen en kunststof en aluminium in deze wat minder.
- Horizontale lamellen zijn als solitaire raamdecoratie te gebruiken, maar ook alleen als zonwering. Met name wanneer je niet van het strakke van lamellen houdt en liever gordijnen hebt. Jaloezieën beschermen je vitrage tegen verkleuring door de zon en wanneer je ze optrekt worden ze door de gordijnen aan het zicht onttrokken.
- Met de jaloezie heb je tot slot de keuze uit meerdere bedieningssystemen: gemotoriseerde, kindveilige, ingespannen of met slingerstangbediening.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.